×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 30 mei 2011 | 98x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Mobieltjesbeleid op scholen ware chaos

Nederlandse scholen weten zich geen raad met het gebruik van mobieltjes binnen de school door de huidige jeugd, met alle gevolgen van dien. Het beleid is chaotisch en leidt tot een verstoring van de concentratie, de kwaliteit van de lessen en de veiligheid op school. Tot die conclusie komt de Nationale Academie voor Media & Maatschappij in een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd.

Mobieltjes voor verschillende doeleinden
‘Het probleem begint al bij de naïviteit van het Nederlandse onderwijs; zij zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van de huidige mobieltjes en smartphones. Het zijn in veel gevallen niet slechts telefoons, maar zij bieden volledig toegang tot het internet. Smartphones blijken zelfs te worden ingezet als wapens tegen leeftijdsgenoten en onderwijzend personeel. Leerlingen blijken te vaak vrij spel te krijgen in het gebruik van mobieltjes en/of smartphones. Dat blijkt ten koste te gaan van de veiligheidsituatie binnen de school, maar verstoort ook het educatieve proces van leerlingen.’ Aldus Liesbeth Hop, woordvoerster namens de Nationale Academie voor Media & Maatschappij.

Hop vervolgt: ‘Scholen blijken nauwelijks tot geen afspraken te hebben gemaakt over het gebruik van mobieltjes binnen de school. Als er al afspraken zijn gemaakt dan zijn deze niet eenduidig en worden niet consequent door het schoolteam gehandhaafd. Het wordt hoog tijd dat scholen beleid ontwikkelen dat aansluit bij de huidige mediaontwikkelingen en tijdgeest. Ook basisscholen moeten aan de bak omdat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen een eerste mobiele telefoon gaan gebruiken blijft dalen.’

Onderzoek
De Nationale Academie voor Media & Maatschappij heeft in de periode januari – mei 2011 een kwalitatief onderzoek uitgevoerd op 120 Nederlandse scholen, waaronder 42 basisscholen en 78 middelbare scholen. Van de middelbare scholen was de helft van VMBO/MBO niveau en de andere helft Havo en hoger. Het onderzoek bestond uit individuele gesprekken met 149 directieleden en/of onderwijzend personeel en 40 groepsgesprekken met 360 leerlingen. 10 van deze groepsgesprekken vonden plaats op basisscholen. De leeftijd van de leerlingen lag tussen de 10 en 16 jaar oud.

Wijs mediagebruik
In de catalogus van en dossiers van Mediawijzer.net is allerlei informatie en projecten te vinden op het gebied van mobiele telefoons. Daarnaast organiseert Mediawijzer.net in november (21 t/m 27) de Week van de Mediawijsheid. Groep 7 van het basisonderwijs wordt tijdens deze week uitgedaagd een spannend spel te spelen, waarin ze op een interactieve en uitdagende manier te maken krijgen met alle aspecten van mediawijsheid. In het spel zal ook aandacht zijn voor mobiele telefoongebruik. Op www.mediamasters2011.nl is meer informatie over de campagne en het spel te vinden.

Lees de samenvatting van het onderzoek ‘Mobieltjes op school’

Uitzending Knevel en van den Brink
Maandag 30 mei 2011 was een deel van de uitzending van Knevel en van den Brink gewijd aan het gebruik van mobiele telefoons op scholen. Er werd geconcludeerd dat dit eigenlijk een kwestie is van mediaopvoeding: in gesprek gaan, regels afspreken, weten wat hoort en wat niet hoort. Deze uitzending kunt u nu online terug kijken.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.