×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 24 maart 2011 | 65x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Mobiele aanvallen in jaar meer dan verdubbeld

Het aantal schadelijke, op mobiele apparaten gerichte programma’s is tussen augustus 2009 en december 2010 meer dan verdubbeld. Het totaal aantal nieuwe dreigingen lag over heel 2010 zo’n 65 procent hoger dan in 2009.Dat blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab. Dennis Maslennikov, topman bij Kaspersky, noemt de groei ‘aanzienlijk’.

Vooral het Androidplatform van Google trekt nieuwe aanvallen. De grote populariteit is onder internetcriminelen niet onopgemerkt gebleven. “In augustus 2010 werd het eerste schadelijke programma voor Android gedetecteerd”, aldus Kaspersky. “Sindsdien is het aantal gegroeid tot vijftien programma’s uit zeven categorieën.”

Verdeling
Rond dezelfde tijd verschenen de eerste dreigingen voor iOS waar de iPhone op draait. Deze aanvallen waren echter alleen een bedreiging voor gebruikers die hun telefoons gejailbreakt hebben. Daarnaast zijn veel aanvallen gericht op Java 2 Micro Edition (J2ME) dat op een groot aantal mobiele apparaten zit, ook op niet-smartphones.

In totaal trok J2ME 57,7 procent van de aanvallen. Symbian, waar Nokiatoestellen op draaien, is goed voor 29,2 procent van de aanvallen. Android is gegroeid naar 1,4 procent en iOS is allerlaatste met 0,19 procent.

Sms en phishing
“Het gebruik van Trojans via sms is voor cybercriminelen nog altijd de eenvoudigste en doeltreffendste manier om geld te verdienen. De reden hiervoor is vrij simpel: elk mobiel apparaat, of het nu een smartphone is of een basismobieltje, heeft via zijn mobiele account een directe verbinding met het geld (het abonnement red.) van de eigenaar. Het is deze ‘directe verbinding’ waar criminelen actief misbruik van maken”,legt Maslennikov uit.

Naast sms maken criminelen volgens Kaspersky gebruik van phishing via gebruikers die op hun mobiel internetbankieren. De mobiele dreigingen zijn nu complexer dan ooit. Volgens Maslennikov “betekent dit dat aanvallen op mobiele apparaten een volstrekt nieuw niveau hebben bereikt.”

Verschillende beveiligingsdeskundigen waarschuwden eerder al dat 2011 het jaar van de mobiele aanvallen gaat worden.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.