Sprekers

Reflecteer, verwonder, schrik en laat je verrassen door deze sprekers op de MNX 2018. Let op: deze pagina wordt nog verder aangevuld.

Sprekers

Mary Berkhout

Programmadirecteur Mediawijzer.net

Mary Berkhout is sinds 2009 de programmamanager van Mediawijzer.net, het Nederlandse netwerk voor mediawijsheid dat in 2008 op initiatief van OCW is opgericht.

Mary Berkhout heeft altijd gewerkt op het snijvlak van innovatie, media en marketing. Na haar studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, startte ze een grafisch en industrieel ontwerpbureau. Daarna volgde een loopbaan bij KPN waar zij leiding gaf aan innovatieprogramma’s en diverse productmarketing teams. Na een korte sabbatical sloeg zij een nieuwe weg in door te gaan werken in de publieke sector bij Mediawijzer.net.

Aan het begin van de dag blikt onze programmadirecteur Mary Berkhout terug op het 10-jarig bestaan van het netwerk en wat het netwerk op het gebied van mediawijsheid heeft bereikt.

Eva Rovers

Cultuurhistoricus en biograaf

Eva Rovers (1978) is cultuurhistoricus en biograaf. Naast haar schrijfwerk doceerde zij aan de Universiteit Utrecht, waar zij bij de opleiding Kunstbeleid en -Management colleges gaf over mediawijsheid. In 2017 publiceerde zij Ik kom in opstand, dus wij zijn, waarin zij de filosofie van Albert Camus koppelde aan de (on-)mogelijkheden van sociale media om sociale verandering te bereiken.

In haar nieuwe boek Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen beschrijft zij o.a. hoe technologie en sociale media kunnen leiden tot versplintering en individualisering van een samenleving, maar – ingebed in de juiste strategie – ook kunnen bijdragen aan nieuwe vormen van samenwerking en een nieuwe collectiviteit.

Zij zal een bevlogen betoog geven over hoe je in gezamenlijkheid invloed kunt hebben ten tijde van verandering. Zij wil ons empoweren om zelf verandering te veroorzaken. Media zijn niet iets dat ons regeert, maar iets dat wij ter hand moeten nemen. Als we iets willen veranderen, dan moeten we samenwerken.

Mark Deuze

Hoogleraar Mediastudies, in het bijzonder Journalistiek

Mark Deuze (1969) is Hoogleraar Mediastudies, in het bijzonder Journalistiek, aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor (van 2005 tot 2013) werkte hij als universitair hoofddocent bij het Department of Telecommunications van Indiana University, Verenigde Staten, en was hij in deeltijd hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden.

Hij spreekt over hoe we als mens kunnen blijven participeren, de wereld kunnen blijven begrijpen en hoe we onszelf kunnen blijven ontwikkelen middels media. Hij gaat hierbij concreet in op hoe we media voor ons kunnen laten werken. Want de perfecte wereld bestaat dan misschien niet, maar passende media-arrangementen wel.

Sessies

Bovengenoemde sprekers zijn een koppeling naar de sessies waarin het netwerk uiteen gaat en gezamenlijk de toekomst verkennen voor de volgende tien jaar mediawijsheid. Wat is er nodig? En welke rol kun jij hierin spelen?
Aanmelden, MNX