Programma

Het inhoudelijk programma van de MNX19 is van 10.30 – 17.30 uur (onder voorbehoud). In aanloop naar de MNX wordt deze pagina verder aangevuld.

Lees hier alvast meer over het thema ‘De waarde(n) van mediawijsheid’.


Dagvoorzitter

Andrea van Pol

Als redactrice werkt Andrea eind vorige eeuw voor TROS Nieuwsshow en Laat de Leeuw. Een aantal jaren presenteert ze het cultuurprogramma Pols Hoogte bij RTV Noord Holland voor ze in 2007 overstapt naar de VARA waar ze tot medio 2010 het radioprogramma Vroege Vogels presenteert. Andrea is mede-creator van het VPRO programma De slag om Nederland (2012-2013) en is inmiddels wekelijks op de radio te horen bij Opium op 4. Andrea is een veelgevraagd dagvoorzitter, die met veel humor en begrip de zaal weet te verbinden en te vermaken. Haar kernwoorden zijn Kunst, Duurzaamheid, Mode, Sport en Natuur.

Plenair

Rosanne Hertzberger

Rosanne Hertzberger is microbioloog en schrijver van ‘Ode aan de E-nummers‘: een ode aan chemie en technologie in ons voedsel, van zaadtechnologie tot vleesvervangers, en tegelijkertijd een kritiek op wat Rosanne de “ont-ontwikkeling” noemt: de anti-technologische houding van veel dertigers die uitvindingen als E-nummers, genetische technologie en vaccinaties massaal bij het grofvuil zetten. Ze is een voorvechter van open wetenschap en burgerwetenschap en spreekt graag over de rol van wetenschap, technologie en innovatie in onze dagelijkse levens. Als columnist bij NRC Handelsblad stelde zij onder meer seksisme op de website GeenStijl ter discussie.

Bas Haring

Bas Haring is filosoof, informaticus, televisiepresentator, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en schrijver van populair-wetenschappelijk werk, voor kinderen en volwassenen. Tot zijn werken behoren Kaas en de evolutietheorie en Waarom cola duurder is dan melk. Hij schrijft daarnaast ook voor de Volkskrant en verschillende tijdschriften. Voor televisie wordt Bas Haring vaak gevraagd om zijn licht te werpen op wetenschappelijke vraagstukken. Momenteel is hij vast panellid bij het BNN-programma Proefkonijnen.

Sessies

Humberto Schwab

Het interactieve middagprogramma van de MNX is onder leiding van Humberto Schwab, oprichter van Socratic Design. Hij studeerde fysica en filosofie en werkte 24 jaar in voortgezet en hoger onderwijs. Als vrijgevestigde filosoof ontwikkelde hij een nieuwe designmethode. Socratic Design vermijdt verharding van debat en discussie; via gedisciplineerde dialogen vanuit nieuwe vraagstellingen ontstaat er een collectieve intelligentie voor nieuwe perspectieven, concepten en paradigma’s. De kunst van het luisteren staat centraal, filosofische analyse van vooronderstellingen “deconstrueert” de zogenaamde werkelijkheid.

Afsluiting

Anouk Saleming & Bart van Rosmalen

Anouk Saleming is docent op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en schrijft toneel, proza en poëzie. In haar schrijven is zij steeds op zoek naar het herwaarderen van de woorden die we zeggen. Hoe kunnen we onze soms versleten dagelijkse taal een impuls geven? Bart van Rosmalen, van origine improviserend cellist en theatermaker, promoveerde bij de Universiteit van Humanistiek met het boek Muzische Professionalisering – publieke waarden in professioneel handelen (uitgeverij IJzer). 
Bart en Anouk sluiten de MNX af met een bijdrage vanuit de kunsten, waarin delen van de inhoud en ervaringen van de dag zullen doorklinken in tekst en muziek.