Programma

Reflecteer, verwonder, schrik en laat je verrassen door deze sprekers en programmaonderdelen op de MNX 2018.

Met bijdragen van Eva Rovers, Mark Deuze, Jan Rotmans en Oscar Kocken was het een inspirerende dag. Eppo van Nispen tot Sevenaer leidde de MNX in en de moderatie was in handen van Yasmina Aboutaleb. Het plenaire gedeelte werd opgevolgd door zes bijzondere parallelle sessies. Tijdens het feestelijke avondprogramma kon je je laten inspireren door de spoken word beats van Benjamin Fro en meedansen met de muziek van 3Xtra.

» Kijk hier voor het tijdschema.


Dagvoorzitter

Yasmina Aboutaleb

Freelance journalist en columnist – dagvoorzitter MNX

Yasmina Aboutaleb (1986) is freelance journalist en columnist. Ze publiceert in onder meer NRC Handelsblad, Vrij Nederland en OneWorld Magazine. In oktober van 2016 verscheen Dit maak je nooit meer mee, een bundeling van Aboutalebs columns uit Het Parool. Een boek vol verrassende ontmoetingen en ontroerende verhalen over gewone mensen in hun dagelijkse gang, waarin de wijde wereld doorschemert. Momenteel werkt ze aan een boek over diversiteit in de Marokkaanse gemeenschap. Naast haar schrijfwerk is ze ook een veelgevraagd moderator.

Foto: Linda Stulic

Sprekers plenair

Eppo van Nispen tot Sevenaer

Directeur Beeld en Geluid en voorzitter Stuurgroep van Mediawijzer.net

Eppo van Nispen tot Sevenaer werkte voorheen als directeur bij CPNB en als directeur bij de Openbare Bibliotheek in Delft (DOK). Onder zijn leiding werd DOK erkend als de modernste bibliotheek ter wereld. Ook was hij in diverse functies betrokken bij de ontwikkeling van televisieprogramma’s, voor zowel de publieke omroepen als de commerciële zenders. Tegenwoordig vervult hij verschillende nevenfuncties. Zo is hij lid van een aantal adviesraden, zoals Prins Claus Fonds, NTR en TEDx Delft.

Namens Mediawijzer.net heet hij iedereen welkom bij deze feestelijke editie van de MNX.

Jan Rotmans

hoogleraar transities en transitiemanagement, Erasmus Universiteit Rotterdam

De wereld is in transitie, aldus Rotmans. De samenleving is door medialisering (/media/digitalisering) aan het bewegen, maar hoe spelen we daar het beste op in? Hoe zorgen we dat in een perfecte wereld, de mens centraal blijft staan?


Prof.dr.ir. Jan Rotmans is een scientivist, een gepassioneerde en rebelse wetenschapper die in de praktijk betrokken is bij het versnellen van transities en duurzaamheid. Zowel nationaal als internationaal is hij een autoriteit op het gebied van transities en heeft hij meer dan 200 publicaties op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties geschreven. Daarnaast is hij auteur van 27 boeken.

Jan Rotmans onderzoekt niet alleen de kanteling van de samenleving, maar speelt daar ook een actieve rol in. Door het oprichten van ICIS, Urgenda, DRIFT, Nederland Kantelt en het mede oprichten van Zorgeloos, wil hij de transitie versnellen. Met zijn kennis wil hij graag de spelregels opstellen hoe deze transitie gerealiseerd kan worden en friskijkers en dwarsdenkers uit alle hoeken van de maatschappij bijeen brengen om op creatieve wijze samen het kantelpunt te bereiken. In 2012 en 2014 werd hij gekozen tot Spreker van het Jaar.

Mark Deuze

Hoogleraar Mediastudies, in het bijzonder Journalistiek

Mark Deuze (1969) is Hoogleraar Mediastudies, in het bijzonder Journalistiek, aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor (van 2005 tot 2013) werkte hij als universitair hoofddocent bij het Department of Telecommunications van Indiana University, Verenigde Staten, en was hij in deeltijd hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden.

Hij spreekt over hoe we als mens kunnen blijven participeren, de wereld kunnen blijven begrijpen en hoe we onszelf kunnen blijven ontwikkelen middels media. Hij gaat hierbij concreet in op hoe we media voor ons kunnen laten werken. Want de perfecte wereld bestaat dan misschien niet, maar passende media-arrangementen wel.

Eva Rovers

Cultuurhistoricus en biograaf

De grote sprong: doe het samen of doe het niet – Eva Rovers (1978) is cultuurhistoricus en wil ons empoweren om zelf verandering te veroorzaken. Media zijn niet iets dat ons regeert, maar iets dat wij ter hand moeten nemen. Als we iets willen veranderen, dan moeten we samenwerken.


Naast haar schrijfwerk doceerde Eva Rovers aan de Universiteit Utrecht, waar zij bij de opleiding Kunstbeleid en -Management colleges gaf over mediawijsheid. In 2017 publiceerde zij Ik kom in opstand, dus wij zijn, waarin zij de filosofie van Albert Camus koppelde aan de (on-)mogelijkheden van sociale media om sociale verandering te bereiken.

In haar nieuwe boek Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen beschrijft zij o.a. hoe technologie en sociale media kunnen leiden tot versplintering en individualisering van een samenleving, maar – ingebed in de juiste strategie – ook kunnen bijdragen aan nieuwe vormen van samenwerking en een nieuwe collectiviteit.

Sessies: aan de slag met thema ‘De perfecte wereld!’

Het plenaire gedeelte wordt opgevolgd door zes bijzondere parallelle sessies. Aan de hand van een aantal Design Thinking oefeningen produceren we in een kort tijdsbestek veel ideeën over de perfecte wereld waarin iedereen deelneemt aan de gemedialiseerde samenleving. Na een energieke start gaan we aan de slag met werkvormen zoals Muzische Reflectie en de Contemplatieve Dialoog. Elke sessie wordt begeleid door een sessieleider die inhoudelijk onderlegd is in Design Thinking werkvormen en die tevens een muziekinstrument bespeelt.

De sessieleiders zijn:

Henk van Zeijts

Trompet

Henk verbindt mensen en mogelijkheden uit verschillende domeinen: zorg en cultuur, wijken en Fablabs, theater en organisaties, creativiteit en conflicten. Hij zoekt en begeleidt naar de vrije ruimte die daarbij ontstaat. Henk richt zich op begeleiding en advies in innovatie, creatieve begeleiding van individuen en teams.

Janneke Slokkers

Klarinet

Janneke werkt als Manager Artistieke Zaken bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarvoor werkte Janneke onder andere als directeur van het Nederlands Vioolconcours en manager van het Gergiev Festival in Rotterdam. Janneke begeleidt en adviseert organisaties als freelance projectmanager.

Bart van Rosmalen

Cello

Bart van Rosmalen is een improviserend cellist en regisseur. Hij is onder andere werkzaam bij De Baak als programmavernieuwer en is sinds eind jaren 1990 in verschillende rollen als adviseur, opleider, lector en moderator intensief betrokken bij het versterken van het internationale kunstvakonderwijs door praktijkgericht onderzoek. Hij stelt in zijn aanpak het begrip ‘Connecting Conversations’ centraal en werkt aan nieuwe duurzame verbindingen tussen kunst, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties. Zijn focus ligt daarin altijd bij de mens, de professional die het moet doen.

Rinske Bosma

Cello

Rinske Bosma heeft een ruime ervaring met het begeleiden van groepen als speurtochtleider in het openluchtmuseum, in het theater, als zeilinstructrice en als coach van kinderstrijk ensembles. Rinske is begeleider van het Leerorkest Stichtse Vecht en helpt kinderen bij het schrijven en opnemen van hun eigen muziek bij de Kindersymfonie. Rinske heeft daarnaast de GPS-geluiden app ontwikkeld voor het Festival aan het IJ en het Grachtenfestival. Momenteel is Rinske druk bezig met het programmeren van een robot voor het Rosa Ensemble. Rinske heeft cello en biologie gestudeerd en werkt naast groepsbegeleider als docent.

Nicolaas Duin

Accordeon

Nicolaas is pianist/toetsenist/accordeonist bij tal van artiesten. Hij trad op met o.a. Danny de Munk, Henk Poort, Paul de Munnik, Willeke Alberti, Bob Fosko, Mrs. Einstein, Loes Luca en vele anderen. Ook is hij een veelgevraagd studiomuzikant voor reclame- en filmmuziek. Daarnaast is Nicolaas componist en arrangeur (Hofplein Rotterdam, Stichting Kunstklank) en producent van audiotours (Tours&Tickets, Stedelijk Museum, Walk the Walk) Tot slot geeft Nicolaas les in piano lichte muziek, bij Globe in het Muziekcentrum, van de Omroep in Hilversum.

Frank Evers

Contrabas

Frank heeft ruime ervaring met strategische innovatie in zowel bedrijfsleven als publieke sector. Als uitgever bij ThiemeMeulenhoff initieerde hij de digitalisering en ontwikkelde hij de eerste online verdienmodellen. Als programmamanager bij Kennisnet organiseerde hij landelijke samenwerking in onderwijs en was hij kerngroeplid voor Mediawijzer.net. Frank is tevens co-founder van het strategisch ontwerpbureau PerfectStorm. Daarin richt hij zich op de interactie tussen inhoud en strategie vanuit synthetisch ontwerpers-perspectief.

Dit onderdeel van het programma van de MNX is ontworpen door Keimpe de Heer van PerfectStorm in samenwerking met Bart van Rosmalen van het HKU Lectoraat Kunst en Professionalisering.

Afsluiting plenair

Oscar Kocken

Theatermaker, schrijver, interviewer, presentator en programmamaker

Column – Oscar Kocken woont de hele dag de MNX bij en legt zijn oor bij het netwerk en de sprekers te luister. Oscar sluit met een hoopvol betoog het dagprogramma af en duidt op scherpe wijze zijn waarnemingen (gebeurtenissen, incidenten, rariteiten) – en stuurt de deelnemers naar huis met zijn visie op hoe perfect de wereld is en blijft.


Oscar Kocken (Eindhoven, 1983) is oprichter van de satirische actualiteitenshow Orde van de Dag, is lid van het cabaretteam van Spijkers Met Koppen (Radio2) en presenteerde De Grote Geschiedenisquiz (NPO2). Hij maakt al vijf jaar op rij een dagelijkse show voor Lowlands en gaat dit jaar voor het tiende jaar op tournee met de voorstelling Bejaarden & Begeerte, die hij met Lucas De Man maakte bij Het Zuidelijk Toneel.

Samen met cabaretier Patrick Nederkoorn creëerde hij in 2014 het format Zomaargasten, waarin 100% Onbekende Nederlanders de show van hun leven krijgen. Naast een lange reeks speelbeurten op de Nederlandse theaterfestivals en in 2017 een televisieversie voor NPO3, speelden zij deze show ook in Zuid-Afrika tijdens het Klein Karoo Nasionale Kunstefees. De succesvolle samenwerking heeft inmiddels een vervolg gekregen met hun eigen maandelijkse talkshow Zzzzzondag! in de Stadsschouwburg Utrecht. 

Foto: Willem Popelier

Avondprogramma

Viering 10-jarig bestaan van het netwerk van Mediawijzer.net


Welkom door Mary Berkhout – programmadirecteur Mediawijzer.net


Diner met live muziek & spoken word column

3Xtra

Band

3Xtra is een sprankelende coverband met energie, passie en enthousiasme. Gewapend met een breed repertoire van o.a. dance classics, rockhits en actuele nummers is de dansvloer voor 3Xtra & het publiek al snel te klein.

Benjamin Fro

Rapper & zanger

Spoken word column – Benjamin Fro is een Amsterdamse rapper en zanger die op dansbare beats tekeergaat over filosofische en maatschappelijke onderwerpen. Verwacht filosofische maatschappijkritiek tot onzinnige dubbelzinnigheid met beats die dansbaar genoeg zijn om een existentiële crisis toch aangenaam te maken.

In zijn debuutjaar (2017) speelde Benjamin Fro al meer dan 50 shows door heel Nederland met DJ Gianni Futon en zijn liveband: The Theory of Justice. Op 8 februari bracht hij samen met zijn band zijn tweede album “Behave” uit in een uitverkocht Paradiso.


Dessert, koffie, dans & afsluiting avondprogramma