Programma

10.30 - 11.00 uur: Inloop


11.00 – 12.15 uur: Plenair programma

Andrea van Pol

Als redactrice werkt Andrea eind vorige eeuw voor TROS Nieuwsshow en Laat de Leeuw. Een aantal jaren presenteert ze het cultuurprogramma Pols Hoogte bij RTV Noord Holland voor ze in 2007 overstapt naar de VARA waar ze tot medio 2010 het radioprogramma Vroege Vogels presenteert. Andrea is mede-creator van het VPRO programma De slag om Nederland (2012-2013) en is inmiddels wekelijks op de radio te horen bij Opium op 4. Andrea is een veelgevraagd dagvoorzitter, die met veel humor en begrip de zaal weet te verbinden en te vermaken. Haar kernwoorden zijn Kunst, Duurzaamheid, Mode, Sport en Natuur.


Eppo van Nispen tot Sevenaer

Eppo van Nispen tot Sevenaer is directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en voorzitter van de Stuurgroep van het Netwerk Mediawijsheid. Hij is een veelgevraagd spreker en meedenker vanwege de unieke verbindingen die hij weet te leggen tussen de digitale wereld en de menselijke maat. Ook is hij voorzitter van de denktank “vermaatschappelijking van analytics” over Big Data. Gestuurd door zijn College van Wijzen (zijn 5 kinderen en vanuit de hemel zijn oma van 102+) probeert hij allerlei verbindingen te leggen tussen de wereld van nu en die van de toekomst en hoe je daarin mee kunt gaan zonder jezelf te verliezen.


Bas Haring

Bas Haring is filosoof, informaticus, televisiepresentator, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en schrijver van populair-wetenschappelijk werk, voor kinderen en volwassenen. Tot zijn werken behoren Kaas en de evolutietheorie en Waarom cola duurder is dan melk. Hij schrijft daarnaast ook voorde Volkskrant en verschillende tijdschriften. Voor televisie wordt Bas Haring vaak gevraagd om zijn licht te werpen op wetenschappelijke vraagstukken. Momenteel is hij vast panellid bij het BNN-programma Proefkonijnen.


Rosanne Hertzberger

Rosanne Hertzberger is microbioloog en schrijver van ‘Ode aan de E-nummers’: een ode aan chemie en technologie in ons voedsel, van zaadtechnologie tot vleesvervangers, en tegelijkertijd een kritiek op wat Rosanne de “ont-ontwikkeling” noemt: de anti-technologische houding van veel dertigers die uitvindingen als E-nummers, genetische technologie en vaccinaties massaal bij het grofvuil zetten. Ze is een voorvechter van open wetenschap en burgerwetenschap en spreekt graag over de rol van wetenschap, technologie en innovatie in onze dagelijkse levens. Als columnist bij NRC Handelsblad stelde zij onder meer seksisme op de website GeenStijl ter discussie.

12.15 – 13.00 uur: Lunch


13.00 – 14.30 uur: Vervolg plenair programma

Mary Berkhout-Nio

Mary Berkhout-Nio is sinds 2009 programmadirecteur van Netwerk Mediawijsheid. Zij heeft altijd gewerkt op het snijvlak van innovatie, media en marketing. Na haar studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, startte ze een grafisch en industrieel ontwerpbureau. Daarna volgde een loopbaan bij KPN waar zij leiding gaf aan innovatie- en productmarketingprogramma’s. Na een korte sabbatical sloeg zij een nieuwe weg in door te gaan werken in de publieke sector bij Netwerk Mediawijsheid. Op de MNX spreekt ze over de waarde(n) van mediawijsheid.


Sonja Heijkamp

Sonja Heijkamp zet zich via DeTweetFabriek en Bureau Jeugd en Media actief in voor meer mediawijsheid en digitale vaardigheden bij mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. Bij het expertisecentrum van Amerpoort coördineert zij sinds 2017 het consultatieteam Cliënt, Internet en Sociale media. Op de MNX vertelt ze over de waarde van mediawijsheid voor de meest kwetsbaren onder ons en hun begeleiders.


Jeroen Jansz

Jeroen Jansz is hoogleraar Communicatie en Media aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de nieuwe Wetenschappelijke Raad van Netwerk Mediawijsheid. Deze raad gaat wetenschappelijke kennis over mediawijsheid bij elkaar brengen, bepalen waar de hiaten liggen en aangeven welke nieuwe kennis nodig is. Op de MNX vertelt Jeroen hier meer over. 14.30 – 16.00 uur: Interactieve sessies (socratisch gesprek)

Humberto Schwab

In het middagprogramma van de MNX zijn er sessies onder leiding van Humberto Schwab, oprichter van Socratic Design. Hij studeerde fysica en filosofie en werkte 24 jaar in voortgezet en hoger onderwijs. Als vrijgevestigde filosoof ontwikkelde hij een nieuwe designmethode. Socratic Design vermijdt verharding van debat en discussie; via gedisciplineerde dialogen vanuit nieuwe vraagstellingen ontstaat er een collectieve intelligentie voor nieuwe perspectieven, concepten en paradigma’s. De kunst van het luisteren staat centraal, filosofische analyse van vooronderstellingen “deconstrueert” de zogenaamde werkelijkheid.

16.00 – 16.45 uur: Plenaire afsluiting

Anouk Saleming & Bart van Rosmalen

Anouk Saleming is docent op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en schrijft toneel, proza en poëzie. In haar schrijven is zij steeds op zoek naar het herwaarderen van de woorden die we zeggen. Hoe kunnen we onze soms versleten dagelijkse taal een impuls geven? Bart van Rosmalen, van origine improviserend cellist en theatermaker, promoveerde bij de Universiteit van Humanistiek met het boek Muzische Professionalisering – publieke waarden in professioneel handelen (uitgeverij IJzer). Bart en Anouk sluiten de MNX af met een bijdrage vanuit de kunsten, waarin delen van de inhoud en ervaringen van de dag zullen doorklinken in tekst en muziek.

16.45 – 17.45 uur: Borrel