Inclusief bereik

Als netwerk werken we aan de missie ‘iedereen mediawijs’. We dromen van een Nederland waar iedereen de voordelen van media kan benutten, de nadelen kan vermijden en zich beschermd weet in een wereld vol media. Om digitale inclusie te bereiken in deze diverse samenleving, moeten we stilstaan bij inclusief bereik.

Hoe bereik je met een mediawijsheid-initiatief (nieuwe) doelgroepen? En hoe zorg je ervoor dat niemand wordt uitgesloten?

In aanloop naar de MNX op 20 april vind je op deze pagina verdieping en kennis over het thema inclusief bereik. Tijdens de MNX nemen voorlopers uit het netwerk je mee in hun learnings en best practices. Meld je aan voor de MNX.

De digitale drempels van inclusie

“Duizenden kinderen en kwetsbare groepen hebben niet de middelen of kennis om digitaal mee te kunnen doen. Hun verhalen laten zien wat digitale inclusie en dus ook uitsluiting met een mens kan doen.”

Met het initiatief #AllemaalDigitaal is de Alliantie Digitaal Samenleven op zoek gegaan naar deze mensen en met hen in gesprek gegaan. Deze échte verhalen hebben ze gebundeld in het pocketboekje ‘De digitale drempels van inclusie’.

Podcast met Nicole Goedhart

Hoe werken we aan een digitaal inclusieve maatschappij? En hoe bereik je iedereen, in plaats van alleen de mensen die digitaal vaardig zijn? Onderzoeker Nicole vertelt erover. Beluister vanaf 7 april de podcast, ook via SpotifyiTunes en YouTube


Maak je aanbod laagdrempelig

Emma Depouvre van Argos vzw vertelt in deze video hoe ze hun cursus vormgeven om hun deelnemers op een effectieve manier te bereiken en te begeleiden.

Onderzoek & adviezen op een rij

De mensen die de meeste problemen hebben met internetgebruik (ouderen en laagopgeleiden), zijn ook degenen die de slechtste ondersteuning krijgen.

Er worden verschillende adviezen gegeven over het vergroten van digitale inclusie, gericht op de behoeftes die specifiek zijn voor de doelgroep. Onderzoeksstagiaire Roos dook in de onderzoeken en zet de belangrijkste inzichten voor je op een rij.

Bereik meer met inclusieve communicatie

‘Wanneer mensen het gevoel hebben dat communicatie niet op hen is gericht of hen in een negatief daglicht zet, kan dit bijdragen aan gevoelens en praktijken van uitsluiting.’

Ga aan de slag met inclusieve communicatie om (nieuwe) doelgroepen te bereiken en betrekken. Gebruik deze handvatten:


Veel vluchtelingen hebben, net als veel andere burgers in Nederland, moeite met het gebruik van digitale overheidsdiensten. Daarom ontwikkelde Stichting Digisterker samen met Vluchtelingenwerk Nederland en enkele
bibliotheken een aanpak voor nieuwkomers.

Met het programma Digitale inclusie biedt Cubiss informatie voor bibliotheken die bezig zijn met dit onderwerp. Blijf op de hoogte hoe bibliotheken het programma Digitale inclusie in de praktijk uitwerken. En maak gebruik van elkaars ervaringen.

Hoe creëer je een groep die in een prettige sfeer wil samenwerken en waarin iedereen er als vanzelfsprekend bij hoort? Hoe zorg jij ervoor dat verschillen positief gewaardeerd en ingezet worden?’ School & Veiligheid biedt praktische tips die je morgen al kunt toepassen.

Het is belangrijk om oog te hebben voor wie (nog) niet meekan komen met de digitale ontwikklingen. Met de Mediawegwijzer ‘Allemaal Digitaal’ biedt Mediawijs lokale besturen, scholen, etc een theoretische en praktische houvast. Dat als onderdeel van het programma e-inclusie.

Klik op deze afbeelding voor verdieping over inclusieve media
Klik op deze afbeelding voor verdieping over inclusief ontwerp
Klik op deze afbeelding voor meer informatie over de MNX