MNX themajaar All inclusive

All inclusive – Hoe doen we dat? Dit thema krijgt een jaar lang extra aandacht, doorlopend tot én met de #MNX21 op 20 april 2021.

De missie van Netwerk Mediawijsheid is ‘iedereen mediawijs’. Mediawijs, zodat mensen zich bewust, kritisch, actief en veilig kunnen bewegen in de mediasamenleving. Onze huidige samenleving is complex en divers en als we ons als netwerk willen richten op de hele samenleving moeten we ons daar goed tot kunnen verhouden.

Wat precies nodig is om digitale inclusie te vergroten, gaan we met elkaar onderzoeken, ontdekken en realiseren. Doe je ook mee?

» Lees in dit artikel van Mary Berkhout-Nio waarom inclusiviteit juist nú zo belangrijk is voor het netwerk


De MNX21 vindt op 20 april online plaats

» Wil je hét mediawijsheid-event voor het netwerk bijwonen? Meld je hier aan


Mediawijsheid Netwerk Experience 2021

De MNX21, hét jaarlijkse mediawijsheid-event voor het netwerk, vormt de feestelijke afsluiting van het themajaar en draait om de vraag ‘All inclusive, hoe doen we dat?’ Hoe werken we als netwerk aan een Nederland waarin iedereen de voordelen van media kan benutten en daarbij de risico’s kan vermijden?

De MNX vindt op 20 april online plaats, van 10.00 tot 14.30 uur (eindtijd onder voorbehoud). Het event is bedoeld voor professionals die zich bezighouden met mediawijsheid of dat willen gaan doen. Het programma biedt inspirerende sprekers en interactieve sessies waarin netwerkpartners nieuwe inzichten en best (én worst) practices delen. Laat je verrassen door nieuwe invalshoeken en handvatten, ontmoet nieuwe netwerkpartners en ga aan de slag met de drie centrale thema’s: inclusieve media, inclusief bereik en inclusief ontwerp.

Programma

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het programma. De eerste sprekers zijn bekend:

  • Devika Partiman is dagvoorzitter. Als oprichter van Stem op een Vrouw richt ze zich op de politieke emancipatie en representatie van vrouwen in Nederland. Ook is ze actief in de antiracismebeweging.
  • Keynote-spreker Tom Palmaerts, trendwatcher en managing partner bij trend- en marketingbureau Trendwolves.

Tijdens de MNX kun je deelnemen aan verschillende sessies, aansluitend op de drie hoofdvragen van het event. Deze zijn:

  • Inclusieve media – Hoe kunnen (sociale) media bijdragen aan een meer inclusieve samenleving en hoe voorkom je dat mensen juist worden uitgesloten door media(gebruik)?
  • Inclusief bereik – Hoe bereik je met een mediawijsheid-initiatief je doelgroepen in deze diverse samenleving? En hoe zorg je dat niemand wordt uitgesloten?
  • Inclusief ontwerp – Hoe kun je een mediawijs initiatief inclusief ontwerpen?

De MNX21 wordt georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid en deelname is gratis. Meld je aan via dit formulier.


Winnaars Challenge NL Mediawijs 2019

Challenge 2021

De MNX21 vormt de feestelijke afsluiting van het themajaar All inclusive. Maar het streven naar een meer inclusieve, mediawijze samenleving houdt hiermee niet op.

Daarom opent Netwerk Mediawijsheid op 20 april de inschrijving voor de nieuwe stimuleringsregeling. Netwerk Mediawijsheid stelt 50.000,- beschikbaar voor netwerkpartners om nieuwe initiatieven te bedenken rond de drie lijnen: inclusieve media, inclusief bereik en inclusief ontwerp. De kennis en contacten opgedaan op de MNX21 zijn daarbij goed te gebruiken.

Meer informatie volgt. » Bekijk hier welke initiatieven in 2020 verwezenlijkt werden met de stimuleringsbijdrage


Werkgroep All inclusive


Om Netwerk Mediawijsheid te ondersteunen in beleid en aanpak is de werkgroep All inclusive opgericht. De werkgroep, onder leiding van artiest en Braenworks-oprichter Kevin de Randamie, helpt positieve verandering binnen het netwerk teweeg te brengen op weg naar de missie: iedereen mediawijs.

Kevin de Randamie
(voorzitter)

Kevin baande zich een pad van de underground hiphopscene naar de top van de creatieve sector. Kevin is betrokken bij SPOKEN.fm, Braenworks en het topteam Creatieve Industrie. De integratie van verschillende visies en ervaringen richting één gedeeld idee staat in zijn projecten centraal.

Rowan Olierook

Rowan is afgestudeerd als mediawetenschapper en werkzaam bij omroep Human als coördinator Human in het onderwijs en videoredacteur bij 3FM Human. Ze ontwikkelde o.a. samen met Beeld en Geluid de Masterclass Medialogica en zoekt als videoredacteur inspirerende verhalen van jongeren.
»
Ze vertelt over haar inzet voor inclusie 

Ena Omerovic

“Als je jezelf niet weerspiegeld ziet in de media waar je naar kijkt uit de samenleving waarin je leeft, zal je je altijd als de ‘ander’ voelen in die samenleving.” Ena is co-founder en projectleider van Stichting Common Frames, die film- en mediawijsheidprojecten voor (jonge) nieuwkomers ontwikkelt. Ook is ze coördinator voor MILEN.

Rick Brink

Rick werd in 2019 door het publiek verkozen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken. Rick zet samen met programmamakers bij KRO-NCRV relevante onderwerpen op de politieke en media-agenda om zo obstakels weg te nemen voor 1,8 miljoen Nederlanders met een handicap.

Tarik Yousif 

Tarik Yousif is bestuurder, ondernemer en ontwikkelaar. De afgelopen decennia werkte hij aan diverse maatschappelijke thema’s, waaronder media- en cultuurbeleid, technologische cultuur, urbanisme en duurzaamheid. Sinds vorig jaar is hij directeur School of Media aan de HKU.

Lotte Vergouwen
(secretaris)

“Ongemak kan dienen als bron voor spelen en leren. Wees nieuwsgierig naar elkaar en elkaars verhalen.” Via haar bedrijf Anti Atlas stelde Lotte voor Netwerk Mediawijsheid de werkgroep All inclusive samen en ontwerpt ze mede het programma voor de MNX.Inspiratiedossier & learning community

Wat heb jij nodig om werk te maken van diversiteit en inclusie? In de All inclusive Learning community bundelen netwerkpartners krachten om elkaar verder te helpen met kennis en ervaringen uit de praktijk over inclusie & mediawijsheid.

Hoe maak ik mijn aanbod geschikt voor diverser publiek? Hoe zorg ik voor meer kennis van verschillende groepen in de samenleving? Wat levert een representatiever personeelsbestand op voor mijn organisatie? Een greep uit de vragen waar we mee bezig gaan.

In het inspiratiedossier verzamelen we de nieuwste inzichten, tips en tools van de Learning community. Verdiep je & ga aan de slag.

Inspiratiedossier All inclusive

All inclusive – in het netwerk

In tekst en beeld delen partners van Netwerk Mediawijsheid wat inclusie voor hen betekent. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

  • Kim Dankoor (intercultureel mediacoach, Mira Media)

  • Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld en Geluid, voorzitter Stuurgroep Netwerk Mediawijsheid)

  • Saskia Hamminga (SeniorWeb)

  • Mary Berkhout-Nio (programmadirecteur, Netwerk Mediawijsheid)

  • Hemmo Bruinenberg (Common Frames)