Op naar de #MNX21: themajaar All inclusive

De Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX) op 26 mei 2020 was in plaats van een fysiek evenement in Beeld en Geluid een digitaal startschot voor het thema All inclusive – Hoe doen we dat?. Dit thema krijgt een jaar lang extra aandacht, doorlopend tot de #MNX21 op 20 april 2021.

Het hele jaar vind je op deze pagina materiaal om mee aan de slag te gaan, waaronder een videokeynote van Aminata Cairo (Haagse Hogeschool), bijdragen van netwerkpartners en een inspiratiedossier met handige tools.

Wat doet jouw organisatie?

Door als netwerk een representatievere afspiegeling van de Nederlandse samenleving te vormen, vergroten we de kracht van het netwerk en maken we Nederland makkelijker, sneller en creatiever mediawijs.

Wat daarvoor precies nodig is, gaan we met elkaar onderzoeken, ontdekken en realiseren. Op naar een representatief netwerk. Doe je mee?

Sluit je aan bij de All inclusive learning community
Hierin bundelen we krachten om elkaar verder te helpen met concrete tools en kennis uit de praktijk over inclusie & mediawijsheid.

Help de community opbouwen, met jouw vragen, ideeën en ervaringen uit de praktijk. Meld je aan via dit formulier

Over het thema

De missie van ons netwerk is: “Iedereen mediawijs”. Dat staat voor een Nederland waarin iedereen mediawijs is – of bezig is om dat te worden. Een Nederland waar mensen de voordelen van media kunnen benutten, terwijl ze de risico’s ervan kunnen vermijden. Maar hoe gaan we daarbij om met verschillen tussen mensen?

» Lees meer

Keynote – Het omarmen van diversiteit en inclusie, wat vraagt dat nou echt?“We gaan dingen aankaarten, dat voelt ongemakkelijk. You have to be brave!”

Mediawijsheid, diversiteit en inclusie: waar hebben we het eigenlijk over? Wat maakt het nu zo moeilijk? In een videokeynote gaat Aminata Cairo, Lector Inclusive Education op de Haagse Hogeschool, in op het ‘dominante’ en het ‘andere’ om de uitdagingen te schetsen.

» Download de bijbehorende presentatie van Aminata

All inclusive – in het netwerk

In tekst en beeld delen partners van Netwerk Mediawijsheid wat inclusie voor hen betekent. Bekijk de bijdragen van MEE NL, Mira Media, SeniorWeb, Common Frames, Human, Wien’s ontwerperschap, Beeld en Geluid en Netwerk Mediawijsheid. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

» Lees ook: de verklaring diversiteit & inclusie van Netwerk Mediawijsheid

  • Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld en Geluid, voorzitter Stuurgroep Netwerk Mediawijsheid)

  • Saskia Hamminga (SeniorWeb)

  • Mary Berkhout-Nio (programmadirecteur, Netwerk Mediawijsheid)

  • Hemmo Bruinenberg (Common Frames)

  • Kim Dankoor (intercultureel mediacoach, Mira Media)

Inspiratiedossier – in jouw organisatie aan de slag


Code & scan

In jouw organisatie structureel werk maken van deze thema’s? Bekijk de Code Diversiteit & Inclusie en doe de scan.

Ongemakkelijke feiten

Op Onderhuids.nl ga je de confrontatie aan met jouw ideeën over ‘de ander’. Uitgangspunt is bewustwording als eerste stap naar verandering.

Gezond én lekker mediadieet

Lees het artikel op het Mediawijzer.net blog over het belang van beeldgeletterdheid voor een inclusievere wereld.

Diversiteit of representativiteit?

Adformatie sprak met Bas Vroonland over het hanteren van de juiste terminologie als het gaat om diversiteit (betaald artikel).


Bonte Was Podcast

Beluister de gesprekken met journalisten en mediamakers over de invloed van de media en leer je eigen blinde vlekken herkennen.

Beleid & urgentie

Op het Kennisplatform Integratie & Samenleving vind je een kompas voor inclusieve communicatie en een dossier over diversiteitsbeleid.

7 bouwblokken voor digitale inclusie

Mediawijs.be biedt een dossier met 7 bouwblokken voor een duurzaam e-inclusiebeleid.

Mediawijsheid voor nieuwkomers

Handig voor bibliotheken, gemeentes en andere organisaties die werken met nieuwkomers: de informatie van Digisterker en Common Frames.


Werkgroep All inclusive


We zijn blij om te melden dat er een werkgroep is opgericht om Netwerk Mediawijsheid te ondersteunen in beleid en aanpak. De werkgroep, onder leiding van artiest en Braenworks-oprichter Kevin de Randamie, helpt positieve verandering binnen het netwerk teweeg te brengen op weg naar de missie: Nederland mediawijs.

Kevin de Randamie
(voorzitter)

Kevin baande zich een pad van de underground hiphopscene naar de top van de creatieve sector. Kevin is betrokken bij SPOKEN.fm, Braenworks en het topteam Creatieve Industrie. De integratie van verschillende visies en ervaringen richting één gedeeld idee staat in zijn projecten centraal.

Rowan Olierook

Rowan is afgestudeerd als mediawetenschapper en werkzaam bij omroep Human als coördinator Human in het onderwijs en videoredacteur bij 3FM Human. Ze ontwikkelde o.a. samen met Beeld en Geluid de Masterclass Medialogica en zoekt als videoredacteur inspirerende verhalen van jongeren. 

Aminata Cairo, PhD

Aminata is Lector Inclusive Education bij de Haagse Hogeschool. Als een internationale vrouw van Afrikaanse afkomst heeft zij persoonlijk de uitdagingen van diversiteit en inclusie aan den lijve ondervonden. Ze is gedreven om de academische omgeving en de samenleving meer inclusief te maken.

Ena Omerovic

“Als je jezelf niet weerspiegeld ziet in de media waar je naar kijkt uit de samenleving waarin je leeft, zal je je altijd als de ‘ander’ voelen in die samenleving.” Ena is co-founder en projectleider van Stichting Common Frames, die film- en mediawijsheidprojecten voor (jonge) nieuwkomers ontwikkelt. Ook is ze coördinator voor MILEN.

Rick Brink

Rick werd in 2019 door het publiek verkozen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken. Rick zet samen met programmamakers bij KRO-NCRV relevante onderwerpen op de politieke en media-agenda om zo obstakels weg te nemen voor 1,8 miljoen Nederlanders met een handicap.

Tarik Yousif 

Tarik Yousif is bestuurder, ondernemer en ontwikkelaar. De afgelopen decennia werkte hij aan diverse maatschappelijke thema’s, waaronder media- en cultuurbeleid, technologische cultuur, urbanisme en duurzaamheid. Sinds vorig jaar is hij directeur School of Media aan de HKU.

Lotte Vergouwen
(secretaris)

“Ongemak kan dienen als bron voor spelen en leren. Wees nieuwsgierig naar elkaar en elkaars verhalen.” Via haar bedrijf Anti Atlas stelde Lotte voor Netwerk Mediawijsheid de werkgroep All inclusive samen en ontwerpt ze mede het programma voor de MNX.

 

Dit is de MNX

De Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX) is het jaarlijkse mediawijsheid netwerkevent. Een uitgelezen moment voor professionals om bij te praten over mediawijsheid in praktijk en beleid en van elkaar te leren. De MNX wordt georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid.

Centraal staan de drie programmalijnen waar het Netwerk Mediawijsheid vanaf 2019 op inzet: Jongeren, Volwassenen en Begeleiders van kwetsbare groepen. Op de MNX kun je je laten inspireren door de diversiteit aan sprekers en sessies. Ontmoet, leg verbinding en ontdek nieuwe dwarsverbanden.

In 2020 is de MNX geen fysiek evenement, maar een digitaal startschot voor het themajaar All inclusive, doorlopend tot de MNX21 op 20 april 2021.

Heb je vragen over de MNX? Neem contact met ons op via info@mediawijzer.net.

» Over Netwerk Mediawijsheid

Eerdere edities

De MNX19 ging over De waarde(n) van mediawijsheid. Gemist of nog eens terugblikken? Bekijk verslagen, aftermovies en foto’s van eerdere edities hier.