#MNX20 op 26 mei: aftrap themajaar All inclusive

De Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX) is dit jaar in plaats van een fysiek evenement in Beeld en Geluid, een digitaal startschot voor het thema All inclusive – Hoe doen we dat?. Dit thema krijgt een jaar lang extra aandacht, doorlopend tot de #MNX21 op 20 april 2021.

Het hele jaar vind je op deze pagina materiaal om mee aan de slag te gaan, waaronder een videokeynote van Aminata Cairo (Haagse Hogeschool), bijdragen van netwerkpartners en een inspiratiedossier met handige tools.

Wat doet jouw organisatie?

Door als netwerk een representatievere afspiegeling van de Nederlandse samenleving te vormen, vergroten we de kracht van het netwerk en maken we Nederland makkelijker, sneller en creatiever mediawijs.

Wat daarvoor precies nodig is, gaan we met elkaar onderzoeken, ontdekken en realiseren.

Op naar een representatief netwerk. Doe je mee?

Deel hier je vragen, ideeën of voorbeelden.

Over het thema

De missie van ons netwerk is: “Nederland mediawijs”. Dat staat voor een Nederland waarin iedereen mediawijs is – of bezig is om dat te worden. Een Nederland waar mensen de voordelen van media kunnen benutten, terwijl ze de risico’s ervan kunnen vermijden.

Door de coronacrisis hebben mensen massaal en in recordtijd een vracht aan nieuwe kennis en vaardigheden op het gebied van (online) media opgedaan. Nu is het moment om door te pakken als netwerk en al die mensen ook de nodige mediawijsheid bij te brengen.

Maar hoe gaan we daarbij om met verschillen tussen mensen? Elk mens heeft door de jaren heen een eigen manier van omgaan met media opgebouwd. Dit hangt samen met bijvoorbeeld levensfase, scholing, culturele achtergrond, religie, gender of maatschappelijke positie. We zullen moeten aansluiten op ieders persoonlijk ‘mediaverhaal’. Hebben wij als organisaties en netwerk wel in huis wat nodig is om op al die verschillende verhalen in te kunnen spelen? Deze vraag roept om zelfreflectie en een kritische blik op hoe wij onszelf organiseren.

» Lees meer

Keynote – Het omarmen van diversiteit en inclusie, wat vraagt dat nou echt?“We gaan dingen aankaarten, dat voelt ongemakkelijk. You have to be brave!”

Mediawijsheid, diversiteit en inclusie: waar hebben we het eigenlijk over? Wat maakt het nu zo moeilijk? In een videokeynote gaat Aminata Cairo, Lector Inclusive Education op de Haagse Hogeschool, in op het ‘dominante’ en het ‘andere’ om de uitdagingen te schetsen.

» Download de bijbehorende presentatie van Aminata

All inclusive – in het netwerk

In tekst en beeld delen partners van Netwerk Mediawijsheid wat inclusie voor hen betekent. Bekijk de bijdragen van MEE NL, Mira Media, SeniorWeb, Common Frames, Human, Wien’s ontwerperschap, Beeld en Geluid en Netwerk Mediawijsheid. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

» Lees ook: de verklaring diversiteit & inclusie van Netwerk Mediawijsheid

 •  

 •  

 •  

  Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld en Geluid, voorzitter Stuurgroep Netwerk Mediawijsheid)

 •  

  Saskia Hamminga (SeniorWeb)

 •  

  Mary Berkhout-Nio (programmadirecteur, Netwerk Mediawijsheid)

 •  

  Hemmo Bruinenberg (Common Frames)

 •  

 •  

 •  

  Kim Dankoor (intercultureel mediacoach, Mira Media)

Inspiratiedossier – in jouw organisatie aan de slag


Code & scan

In jouw organisatie structureel werk maken van deze thema’s? Bekijk de Code Diversiteit & Inclusie en doe de scan.

Ongemakkelijke feiten

Op Onderhuids.nl ga je de confrontatie aan met jouw ideeën over ‘de ander’. Uitgangspunt is bewustwording als eerste stap naar verandering.

Gezond én lekker mediadieet

Lees het artikel op het Mediawijzer.net blog over het belang van beeldgeletterdheid voor een inclusievere wereld.

Diversiteit of representativiteit?

Adformatie sprak met Bas Vroonland over het hanteren van de juiste terminologie als het gaat om diversiteit (betaald artikel).


Bonte Was Podcast

Beluister de gesprekken met journalisten en mediamakers over de invloed van de media en leer je eigen blinde vlekken herkennen.

Beleid & urgentie

Op het Kennisplatform Integratie & Samenleving vind je een kompas voor inclusieve communicatie en een dossier over diversiteitsbeleid.

7 bouwblokken voor digitale inclusie

Mediawijs.be biedt een dossier met 7 bouwblokken voor een duurzaam e-inclusiebeleid.

Mediawijsheid voor nieuwkomers

Handig voor bibliotheken, gemeentes en andere organisaties die werken met nieuwkomers: de informatie van Digisterker en Common Frames.


Werkgroep All inclusiveWe zijn blij om te melden dat er een werkgroep wordt opgericht om Netwerk Mediawijsheid te ondersteunen in beleid en aanpak. De werkgroep, onder leiding van artiest en Braenworks-oprichter Kevin de Randamie, helpt positieve verandering binnen het netwerk teweeg te brengen op weg naar de missie: Nederland mediawijs.

Binnenkort worden alle leden bekendgemaakt.


Dit is de MNX

De Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX) is het jaarlijkse mediawijsheid netwerkevent. Een uitgelezen moment voor professionals om bij te praten over mediawijsheid in praktijk en beleid en van elkaar te leren. De MNX wordt georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid.

Centraal staan de drie programmalijnen waar het Netwerk Mediawijsheid vanaf 2019 op inzet: Jongeren, Volwassenen en Begeleiders van kwetsbare groepen. Op de MNX kun je je laten inspireren door de diversiteit aan sprekers en sessies. Ontmoet, leg verbinding en ontdek nieuwe dwarsverbanden.

In 2020 is de MNX geen fysiek evenement, maar een digitaal startschot voor het themajaar All inclusive, doorlopend tot de MNX21 op 20 april 2021.

Heb je vragen over de MNX? Neem contact met ons op via info@mediawijzer.net.

» Over Netwerk Mediawijsheid

Eerdere edities

De MNX19 ging over De waarde(n) van mediawijsheid. Gemist of nog eens terugblikken? Bekijk verslagen, aftermovies en foto’s van eerdere edities hier.