×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 7 februari 2012 | 26x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Minister lanceert online meldknop voor jongeren

Tijdens het symposium ‘Kinderen, Seks en Internet’ lanceerde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de website Meldknop.nl. De site biedt jongeren tussen 11 en 16 jaar direct informatie en hulp wanneer er iets vervelends gebeurt op internet. De lancering vond vandaag plaats op Safer Internet Day. Tijdens deze jaarlijks terugkerende dag wordt in meer dan 70 landen in de wereld aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren.

Meldknop
Meldknop.nl geeft jongeren advies wanneer zij te maken krijgen met nare online ervaringen, zoals seksuele intimidatie, discriminatie of pesten. Zij kunnen anoniem terecht bij de site. Een team van verschillende deskundigen staat klaar om jongeren te helpen als ze zich per e-mail of telefoon melden. Tijdens de lancering van Meldknop.nl werd ook een letterlijke browerknop gepresenteerd. Deze knop kan in een browser worden gezet. Met een druk op de knop komen jongeren dan terecht op Meldknop.nl.
Download de meldknop

Onderzoek naar online ervaringen
Bijna alle (97%) jongeren en hun ouders juichen een online meldknop toe. Een kwart van de jongeren is wel eens online gepest en 14% zegt wel eens gehackt te zijn waarna er vervelende mails of foto’s uit hun naam zijn rondgestuurd. Dit blijkt uit onderzoek dat Digibewust op Safer Internet Day bekend maakte.

“Jongeren maken massaal en veelvuldig gebruik van internet”, zegt Marjolijn Bonthuis van Digibewust. “Internet biedt ongekende sociale, educatieve en informatieve mogelijkheden met heel veel pluspunten, maar jongeren moeten wel veilig gebruik kunnen maken van het internet. Net zoals in de reële wereld is pesten, discrimineren, bedreigen en stalken volstrekt onaanvaardbaar. Als jongeren dat meemaken moeten ze op een centrale en goed toegankelijke plek informatie en advies van deskundigen kunnen krijgen. Jongeren kunnen veel last ondervinden en schade oplopen door virtuele bedreigingen, discriminatie of op het oog simpel pestgedrag.”

Uit het onderzoek onder ruim 1.000 jongeren tussen 11 en 16 jaar blijkt verder dat een kwart van de jongeren wel eens online is gepest. Meisjes (30%) hebben hier vaker last van dan jongens (19%) Jongeren op het VMBO hebben meer met pesten te maken (29%) dan jongeren op de HAVO (25%) en het VWO (17%). De meeste jongeren roepen als eerste de hulp in van hun ouders wanneer ze met pestgedrag op internet worden geconfronteerd. Ook bij andere problemen gaan jongeren bij voorkeur naar hun ouders voor advies en informatie. Online pesten blijkt enorme impact op jongeren te hebben. Bijna 40% van de onderzochte jongeren gaf in het onderzoek aan hier ‘heel verdrietig of zelfs depressief’ van te zijn geworden. Nog eens 30% ‘kon wel janken’.

Initiatiefnemers
Meldknop.nl is een initiatief van Digibewust en het Meldpunt Kinderporno op Internet. Het initiatief wordt ondersteund door diverse partners waaronder de Kindertelefoon, Pestweb, Meldpunt Discriminatie Internet, en Vraaghetdepolitie.nl.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.