Met je puber in één huis in coronatijd: zo houden ouders het hoofd koel

woensdag 10 februari 2021

Hoor jij al wanhopige geluiden van ouders in je netwerk? De huidige regels gaan misschien versoepelen, worden misschien onduidelijker. Wat vraagt dat van ouders en hun pubers? Voor het hopelijke quarantainestaartje heb ik toch nog een paar tips, of je nu zelf ouder bent of met hen werkt. Jij hebt er zelf misschien ondertussen al behoorlijk genoeg van om met je puber(s) en wellicht ook nog een partner op een paar vierkante meters te vertoeven. Met allemaal je eigen scherm, of waarschijnlijk zelfs meerdere per persoon. Thuis met je puber: #hoedan?

Wat doe je als je puber lusteloos tot 16.00 uur in bed ligt te stinken, of juist rusteloos door het huis stuitert omdat hij/zij per se buiten met een groep wil chillen? Of maar niet achter de PlayStation vandaan wil komen?

1. Zorg voor een paar heldere afspraken, dat geeft een veilig gevoel.

2. Respecteer de privacy van je kind, ga bijvoorbeeld niet zonder kloppen diens kamer binnen, kijk niet zomaar mee op de mobiel en respecteer een ‘nee’.

3. Maak contact, niet te dicht op de huid, maar bied wel ruimte.

4. Ga het gesprek aan over de (online) belevingswereld van je kind. Vraag eens naar leuke memes, TikToks, stuur zelf filmpjes door. Niet erg als jij de Boomer-varianten leuker vindt. Als bespreekbaar is wat leuk is, dan wordt er ook sneller gepraat over wat online niet zo leuk is.

5. Wees eerlijk, want dan ben je betrouwbaar.

6. Als je constant slecht nieuws benoemt, omdat je denkt dat je kind dan beter luistert en binnenblijft, dan zou dat wel eens een tegenovergesteld effect kunnen hebben. Hij/zij wordt daar immuun voor of heel angstig, sluit zich af en luistert helemaal niet meer.

7. Zoek activiteiten die je samen kunt doen. De tuin in / koken / eten / gamen / puzzelen / tekenen / klussen / muziek maken / netflixen / vuurkorf aan / picknick eens een keer in de huiskamer / zet een tent op / maak filmpjes met elkaar/ doe een wellness-avond, pubquiz, of ga muziek luisteren op je pubers kamer, et cetera.

8. De taken verdelen in huis is ook opvoeden. En een schoon huis wordt meer op waarde geschat door diegenen die helpen in het huishouden.

9. Geef complimenten! Ook al gaat het over die ene keer dat de afwas wel in de vaatwasser wordt gezet. Als je alleen benoemt wat niet goed is, is dat wat ze voelen. ‘Ik doe nooit iets goed. Het maakt niet uit als ik het wel opruim, dat zien ze toch niet.’

10. Als je niet veel ruimte in huis hebt, spreek dan af wanneer iemand even helemaal alleen kan zijn.

11. Neem je kind serieus, vraag ook naar wensen, betrek je kind bij het maken van het schema en de boodschappenlijstjes.

12. Dat schema, oef. Stel niet te hoge eisen. Dat is frustrerend voor iedereen in huis. Kijk wat bij jouw gezin past. Jij bent niet je buren.

13. Probeer niet te oordelen over de mening van je kind. Je kind is zijn persoonlijkheid aan het vormen. Als je er te snel bovenop zit met je eigen mening, dan voelt je kind zich afgewezen. Vraag gewoon een beetje door en let daarbij op je toon. Bijvoorbeeld: ‘Hoezo denk je dat je dat dan? Echt? Wat vind je hier dan van?’

14. En zeg altijd ‘sorry’ als je per ongeluk uit je slof schiet.

15. Wees lief en zacht voor jezelf en je kinderen. Dan leert je kind van jou dat het oké is wie en hoe je bent. Laat zelf zien wat jij leuk vindt: breng je kind bijvoorbeeld eens ontbijt op bed.

16. Schermtijd. Tja, kijk eens naar jezelf. Hoeveel uur zit jij achter je scherm? Je werk telt ook. Zo heeft jouw kind schooltaken online. Interessanter is de kwaliteit van de schermtijd. Hoe vind jijzelf focus en hoe leert je kind focussen? Ik ben groot voorstander van de Pomodoro-techniek. Leer jezelf dat aan en leer het je kind. Het scheelt je tijd en je vermijdt eindeloos scrollen.

17. Als jij wilt dat je kind in deze quarantainetijd mindert met schermtijd, geef dan zelf het voorbeeld in hoe jij zou willen dat je kind het aanpakt. En zorg dat er iets te doen is naast de schermen in huis. Misschien schrijven jullie samen kaartjes naar alleenstaande mensen in je omgeving. Misschien kan je puber bejaarden helpen in hoe ze tablets moeten gebruiken. Je waardevol voelen is echt fijn.

18. Beweeg! Wandel of fiets met je kind. Spreek bijvoorbeeld af dat je telkens de eerste straat rechts ingaat en de derde links. Je ontdekt samen nieuwe routes en tijdens je route is er ruimte voor gesprek. Of trap samen een balletje buiten. Doe een challenge: planking, springtouw et cetera.

19. Nodig iemand virtueel aan tafel uit, bijvoorbeeld met Facetime. Dat doorbreekt de gezinsdynamiek.

20. Geniet van deze extra tijd. Soms zal deze tijd als familietherapie aanvoelen, het is onvermijdelijk dat er botsingen zijn. Dat is niet erg, spreek het uit. Maak ook lol en dan vooral samen. Voor je het weet is deze tijd voorbij en zijn ze het huis uit.

Als je het echt niet meer ziet zitten met je puber(s), jezelf of je relatie: vraag advies/hulp. Dat is niet erg. Opvoeden kan ontzettend zwaar zijn. Puber zijn ook. Zeker als je je opgesloten voelt. Vraag hulp aan iemand die je vertrouwt. Familie/vrienden of bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon van school. Zij kunnen je helpen naar de juiste hulp. Misschien helpt een wandeling in je eentje, misschien helpt het advies, misschien helpt een korte time out. Misschien is er meer nodig. Maar deel zorgen in ieder geval liever vroeger dan laat.

Welke tips heb jij aan (mede-)opvoeders?


Meer mediawijsheid voor opvoeders:

» Ouders kijken meer naar hun telefoon dan naar hun kinderen
» Onderzoek naar sharenting: hoe zien ouders de privacy van hun kind?
» In gesprek over mediaopvoeding: conversatiestarters voor professionals en ouders

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.