×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 1 april 2010 | 3x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Mening maatschappelijke stage via Hyves

Om de mening van scholieren te peilen over de invoering van de maatschappelijke stage heeft demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) dinsdag op haar ministerie een Hyvespagina geopend. Deze pagina staat geheel in het teken van deze stage, die elke leerling op de middelbare school vanaf volgend jaar moet volgen. Op de netwerksite kunnen scholieren, aanbieders van maatschappelijke stages en scholen leren van elkaars ervaringen.

”De Hyvespagina is een uitstekend podium voor jongeren om ervaring te delen”, legt de bewindsvrouw uit. ”Ik verwacht niet alleen hosanna, maar ook een scherpe en kritische blik. Dat draagt alleen maar bij aan een succesvolle invoering van de maatschappelijke stage. Ik kijk uit naar al die krabbels.”

Vrijwilligerswerk
De maatschappelijke stage is geen ‘gewone’ stage waarmee praktijkervaring in een beroep wordt opgedaan. Het gaat erom anderen te helpen door het doen van vrijwilligerswerk. Doel hiervan is dat jongeren tijdens hun schooltijd kennis maken met de samenleving door een onbetaalde bijdrage te leveren aan deze samenleving.

Tijdens de presentatie waren dinsdag ruim veertig jongerenambassadeurs aanwezig die de komende maanden op middelbare scholen voorlichting gaan geven over de maatschappelijke stage.

Ervaringsdeskundigen
De staatssecretaris zal de discussies op internet nauwgezet volgen en met filmpjes reageren op de inbreng van de jongeren. De beste tips en idee├źn van scholieren die bijdragen aan een succesvollere invoering van de maatschappelijke stage, krijgen mogelijkerwijs navolging. ”Tenslotte zijn de scholieren zelf de belangrijkste ervaringsdeskundigen”, aldus Van Bijsterveldt.

Elke school bepaalt vanaf 2011 zelf wanneer en hoe de maatschappelijke stage wordt gegeven. Een maatschappelijke stage duurt 72 uur voor vwo-leerlingen, 60 uur voor havo-leerlingen en 48 uur voor scholieren in het vmbo en het praktijkonderwijs. Omdat al veel scholen bezig zijn met de voorbereiding van het stageplan, kunnen ervaringen nu al worden gedeeld.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.