×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 23 juni 2010 | 32x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Meetinstrument in de maak

Zes partners van Mediawijzer.net ontwikkelen een meetinstrument waarmee het niveau van mediawijsheid kan worden gemeten.Om de effectiviteit van mediawijsheidprojecten te kunnen bepalen, is noodzakelijk om het bestaande niveau van mediawijsheid te kunnen meten. Daar is echter nog heel weinig over bekend.Daarom hebben zes partners van Mediawijzer.net de handen ineen geslagen om een meetinstrument te ontwikkelen, waarmee het niveau van mediawijsheid kan worden gemeten – en op basis waarvan mediawijsheid kan worden bevorderd….

De organisaties die aan dit project meewerken zijn:
Blik Op Media, Cinekid, EYE Filminstituut Nederland, Nieuws in de Klas, de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle en TNO.

Raamwerk
Op basis van wetenschappelijk onderzoek ontwikkelen zij gezamenlijk eerst een raamwerk. In dit raamwerk worden competenties van mediawijsheid uitgewerkt tot meetbare eenheden. Op basis van dit raamwerk worden vervolgens twee meetinstrumenten ontwikkeld die worden getest in twee pilots: één voor mensen met een licht verstandelijke beperking en één voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. De resultaten van de pilots zullen eind april 2011 bekend zijn.

Mogelijk gemaakt door
Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door het Expertisecentrum Mediawijsheid, Mediawijzer.net.
Voor vragen over het project, kunt u contact opnemen met coördinator Florine Wiebenga van EYE Filminstituut Nederland ([email protected] of 020-7582360)

Kritisch mediagebruik
Nieuws in de Klas, de educatieve organisatie van De Nederlandse Dagbladpers, heeft zich aan dit project verbonden omdat deze organisatie wil bijdragen aan een verantwoord en kritisch mediagebruik door jonge burgers. Voor KiK houdt dit in dat nieuwsconsumenten zich bewust zijn van de keuzes die de afzenders van mediaboodschappen maken, maar ook van de keuzes die zij zelf maken op het moment dat zij die boodschappen tot zich nemen – en in toenemende mate steeds meer ook zelf verspreiden.

Het ontwikkelen van een meetinstrument is essentieel, omdat we daarmee veel beter dan voorheen zicht kunnen krijgen op wat mensen al kunnen en weten en waardoor vervolgens beter kan worden vastgesteld wat ervoor nodig is om hun mediawijsheid te vergroten.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.