×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 8 oktober 2010 | 17x bekeken | Leestijd: 2 minuten

“Meer over media, in de Week van de Mediawijsheid”

Tv-presentatoren Sipke Jan Bousema (AVRO) en Ajouad El Miloudi (KRO) zijn vanmiddag in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gepresenteerd als ambassadeur voor de campagne ‘Meer over media, in de Week van de Mediawijsheid’. Als gezicht van deze campagne zullen Sipke Jan en Ajouad eind november mensen aanmoedigen om naar de lokale bibliotheek te gaan met al hun vragen over mediawijsheid en nieuwe media.

V.l.n.r.: Ajouad El Miloudi, Mary Berkhout (programmamanager Mediawijzer.net) en Sipke Jan Bousema (Fotograaf: Xander Remkes)

Zowel Sipke Jan als Ajouad hebben hun eigen motieven om deze campagne te ondersteunen. Sipke Jan geeft aan dat hij de dilemma’s herkent waar mensen mee zitten. Zelf heeft hij ook nog veel vragen over media. Zo twittert hij weliswaar, maar vindt hij het ook lastig om te bepalen wat hij in zijn tweets zet. Ajouad heeft “Ja” gezegd op het ambassadeursschap, omdat hij zichzelf wel redelijk mediawijs inschatte, maar er toch achter kwam dat hij achter liep. “MSN, Hyves, … tegenwoordig lopen jongeren te Pingen. Wat is Pingen?!” Beide ambassadeurs vinden dat ze nog veel kunnen leren over mediawijsheid. Graag gaan ze daarom tijdens deze campagne de dialoog aan met kinderen, jongeren, ouders en senioren om te ontdekken hoe zij samen mediawijzer kunnen worden.

Week van de Mediawijsheid 24 november tot en met 1 december
Van woensdag 24 november tot en met woensdag 1 december organiseren openbare bibliotheken in samenwerking met het expertisecentrum voor Mediawijsheid allerlei activiteiten om Nederlanders wegwijs te maken in het gebruik van verschillende media. Gedurende deze week kan iedereen in de bibliotheek terecht met eenvoudige en praktische vragen rond mediawijsheid en nieuwe media. Denk hierbij aan vragen als: hoe kan ik twitteren? Hoe plaats ik mijn foto’s op Facebook? Hoe werkt veilig online betalen? En, hoe zoek ik naar familie in Australië?

Mediawijs, hoezo?
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat we al behoorlijk mediawijs zijn. We leven immers in een snelle wereld waar media niet meer uit weg te denken zijn. We ontvangen 24 uur per dag nieuws en informatie en onderhouden onze relaties via telefoon, e-mail, Twitter, Facebook, Hyves, LinkedIn, Skype etc. Toch komt uit verschillende onderzoeken een ander beeld naar voren.

Zo blijkt dat het veel mensen ontbreekt aan kennis en vaardigheden om op efficiënte en verstandige wijze om te gaan met media. Ouders en jongeren weten bijvoorbeeld wel hoe zij betrouwbare informatie moeten vinden op internet, maar passen deze vaardigheden niet altijd toe in de praktijk. En juist omdat we in deze samenleving niet meer om de media heen kunnen, is een aparte campagneweek rondom het thema mediawijsheid van belang!

Test je media(eigen)wijsheid op Weekvandemediawijsheid.nl
Om erachter te komen hoe media(eigen)wijs Nederlanders zijn, kunnen zij terecht op de campagnewebsite Weekvandemediawijsheid.nl. Hier is de Mediawijsheid Quiz te vinden en kunnen bezoekers testen hoe het met hun mediawijsheid is gesteld. Daarnaast kunnen zij, met behulp van Google Maps, nagaan welke activiteiten er in de bibliotheek in hun buurt tijdens de campagneweek worden georganiseerd.

Meer over media? Kom dan in de week van 24 november t/m 1 december naar de bibliotheek!

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.