Meer meldingen online seksueel kindermisbruik in coronatijd: hoe Helpwanted.nl te hulp schiet

woensdag 20 mei 2020

Helpwanted.nl, onderdeel van Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) en de hulplijn voor mensen die te maken krijgen met seksueel misbruik online, heeft sinds de invoering van de coronamaatregelen meer meldingen ontvangen. Namens ECP | Platform voor de InformatieSamenleving sprak ik met Arda Gerkens, directeur van het EOKM, over wat zij nu voor jongeren kunnen betekenen.

Sociaal isolement veroorzaakt piekeren

Waarom het aantal meldingen van online seksueel misbruik zo is gestegen sinds de invoering van de coronamaatregelen, is niet precies te zeggen. Maar Gerkens verwacht dat het voor een deel te maken heeft met het feit dat jongeren nu in een sociaal isolement leven, waardoor ze meer gaan piekeren. “Doordat jongeren nu veel binnen zitten, hebben ze meer tijd om na te denken. Ze worden ongerust: ‘zal die ene naaktfoto die ik een half jaar geleden heb gestuurd, kunnen uitlekken?’ We zien dat soort piekergedachtes echt toenemen.”

Daarnaast is er ook een flinke stijging te zien in financiële afpersing: cybercriminelen doen zich voor als iemand anders en verleiden mensen online tot het hebben van webcamseks. Dit soort meldingen is de afgelopen tijd zelfs verdriedubbeld. “Dat is eigenlijk ook niet zo gek. Die jongeren zitten maar thuis, de hormonen gieren door hun lijf. Als ze dan via het internet aan hun trekken proberen te komen, kan het mis gaan.”

Tips en chats

Als het uiteindelijk misgaat, kunnen mensen (van alle leeftijden) bij Helpwanted.nl terecht. Via een soort stroomschema kunnen ze 24/7 advies vinden, en van 11.00 tot 19.00 uur is er ook de mogelijkheid om met hulpverleners te chatten of te bellen. Dat de meldingen zijn gestegen, merken de medewerkers achter de chat ook. “Laatst had één van de medewerkers acht chats in drie uur. Als het zo druk blijft, moeten we meer mensen gaan inzetten. Maar tot nu toe redden we het nog.”

Omdat de ruimte om advies te geven via de chat beperkt is, worden er nu ook zoveel mogelijk tips via de website en sociale media gedeeld. Zo is er een speciale pagina met tips tegen piekeren in coronatijd, de piekerpagina. “We zien dat die tips ontzettend veel worden gelezen, het voldoet echt aan de behoeften.” Op de piekerpagina vinden jongeren onder andere tips om negatieve gedachtes om te zetten. Sporten, praten, schrijven, focussen op leuke dingen … allerlei manieren om de negatieve effecten van thuisisolatie te beperken.

EOKM vormt samen met Netwerk Mediawijsheid en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving het Safer Internet Centre Nederland.


Dit artikel verscheen eerder op ecp.nl.


Meer hulpmiddelen in tijden van corona

» Digitale hulpmiddelen voor gehandicapten in tijden van corona
» 5 (mediawijze) vragen voor goed digitaal onderwijs
» Leerlingen zoeken ook in online lessen grenzen op: zo pak je pesten aan

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.