×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 21 juni 2013 | 44x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Mediawijzer.net op Mediapark Jaarcongres 2013: een verslag

Mediawijzer.net was dit jaar partner van het Mediapark Jaarcongres (MPJC). Op 20 juni ging het naast tweede schermen, storytelling en Cross Media Awards dus ook over mediawijsheid. Voor veel mediamakers een niet alledaags begrip, maar een herkenbare uitdaging. Het resultaat? Af en toe een discussie over definities, maar vooral veel interesse en open gesprekken.

Voor Mediawijzer.net was dat ook precies de reden om partner van het MPJC 2013 te worden. Vertellen, luisteren en kennismaken. Om zo een basis te leggen om later dit jaar nog eens verder te praten over mediawijsheid, de impact van TV op sociale media en de verantwoordelijkheid van mediamakers.

De School van BNN
Marc Adriani (voorzitter van BNN) vertelde op ons verzoek over mediawijsheid binnen BNN. In zijn keynote vertelde Marc vooral over verantwoordelijkheid en relevantie, volgens hem de essentie van mediawijsheid. Die meetlat legde hij vervolgens langs een aantal filmpjes van BNN en gaf hierbij eerlijk aan waarom sommige filmpjes dan ook minder geslaagd waren.

Marc Adriani (BNN) @ MPJC2013 from iMMovator on Vimeo.

Het belangrijkste voorbeeld van Marc was De School, een documentairereeks waarbij een 4 Havo klas wordt gevolgd. Deze serie zal begin 2014 door BNN worden uitgezonden. Marc vertelde over het (soms moeizame) proces waarmee De School tot stand is gekomen. Veel scholen wilden niet meewerken, maar de Christelijke Scholengemeenschap Jan Arentsz wilde wel. Om nu eens te kunnen laten zien wat er nu echt op een middelbare school gebeurt, het argument dat BNN ook gebruikt om de serie te maken.

Zorgvuldig
BNN gaat niet over één nacht ijs bij het maken van De School. Er waren voorafgaand aan de opnamen informatiebijeenkomsten en gesprekken met psychologen en pedagogen. Ouders, scholieren en leraren hebben hierna expliciet toestemming gegeven dat ze mee wilden werken. Gaf je die toestemming niet, dan kom je niet of niet herkenbaar in beeld. Iedereen krijgt bovendien het resultaat te zien en kan dan alsnog de beelden tegenhouden.

BNN-dilemma’s
Maar ondanks de grondige voorbereiding blijft voor BNN een aantal dilemma’s staan:

  • Hoe bewust zijn jongeren van de impact en directheid van (sociale ) media?
  • Zijn BNN-makers wel representatief voor alle jongeren? Met andere woorden: schat BNN de deelnemer en kijker wel goed in?
  • Doet BNN voldoende aan zorg tijdens en na de uitzending?

Interessante vragen die tijdens de keynote van Marc al via Twitter beantwoord werden door mensen in de zaal.

Lunchsessie: Zijn mediamakers wel goed wijs?
Tijdens een lunchsessie (lees hier een uitgebreid verslag) praatten we onder leiding van Sipke Jan Bousema met 40 geïnteresseerden verder over de keynote van Marc, De School en de mediawijsheid van jongeren.

Socioloog Natascha Notten vertelde over de impact van media op opgroeiende kinderen en het belang van mediaopvoeding. Uit haar (nog te publiceren) onderzoek blijk dat Nederlandse kinderen online minder risico (denk aan het openbaar maken van foto’s of aan online ontmoetingen met onbekenden) nemen dan kinderen uit andere landen. Ook zijn Nederlandse kinderen relatief goed mediavaardig.

natascha-notten1-578x387

Nederlandse kinderen zijn volgens Natascha mediawijs ten opzichte van de kinderen in andere Europese landen. Maar bepaalde groepen kinderen blijven kwetsbaar, bovendien staat een puberbrein open voor experiment wat tot ondoordacht gedrag kan leiden.

Zijn jongeren dan mediawijs genoeg voor een project als De School? Die vraag is dus niet met een ja of nee te beantwoorden. De selectie van jongeren, de voorbereiding en de nazorg zullen dat bepalen. De vraag zal bovendien pas op lange termijn goed te beantwoorden zijn.

Sommige mensen gaven tijdens de lunchsessie aan De School niet te zien zitten vanwege de impact op kinderen. BNN gaat zorgvuldig met de belangen van kinderen om en gaat – vanwege de relevantie – dus juist wel uitzenden.  De omroep gaat een discussie later dit jaar dan ook niet uit de weg. Wat dat betreft kon Marc al warm draaien tijdens de lunchsessie.

Verder praten en meer informatie?
Drie kwartier was te kort voor onze lunchsessie, de discussie liep door terwijl het plenaire programma al weer begonnen was. Mediawijzer.net wil de discussie over de verantwoordelijkheid van mediamakers dan ook graag nog eens wat langer en dieper voeren. Bovendien zullen we de komende periode onderzoek gaan doen naar de impact van TV op sociale media.

Mocht je het leuk vinden om als mediamaker (of andere geïnteresseerde) een expertsessie hierover bij te wonen of later meer informatie te ontvangen, neem dan contact op met projectleider Floortje Jansen ([email protected]).

Sfeerimpressie Mediapark Jaarcongres 2013
Aan het woord komen onder andere Bob Wissink, voorzitter van Stichting Mediawijsheidscholen en relatiemanager Heide Goris van Mediawijzer.net.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.