×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 18 mei 2010 | 12x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Mediawijze oma Mimi

Column van sectormanager po en vo Frans Schouwenburg in de Kennisnet inDruk die binnenkort verschijnt: ”Pas zag ik twee filmpjes met een prachtige boodschap waarmee ik u net voor de vakantie nog wil inspireren..”” Het eerste filmpje gaat over een meisje van tweeënhalf dat een nieuw speeltje in haar handen gedrukt krijgt. Een iPad. Zonder remmingen weet ze binnen anderhalve minuut hoe ze moet bladeren, programma’s starten en weer sluiten, tekenen, typen en is ze bezig met een spelletje waarin ze letters neerlegt die woorden vormen bij plaatjes. Volslagen vanzelfsprekend! Ze heeft er net zoveel lol mee als met haar poppenhuis, waarmee ze ongetwijfeld daarna weer verder gaat spelen.

In het tweede filmpje wordt de oma van 100 van de directeur van de bibliotheek in Delft geportretteerd. Inmiddels is ze overleden maar des te krachtiger komt haar boodschap door! Eerst zie je haar met een rollator naar de voordeur sloffen en met de traagheid van die leeftijd wordt ook het gesprek gevoerd. Ze vertelt dat ze in haar leven al verschillende grote innovaties heeft meegemaakt. Eerst de auto en toen een grammofoon die in huis een groot feest veroorzaakte. Het digitale tijdperk vindt ze fantastisch! “Het maakt communiceren zoveel makkelijker en brengt de wereld dichtbij.” Ze vertelt over haar grootmoeder, die alleen maar in de serre zat en handwerkte. Zij had dolgraag meer van de wereld willen weten en zien, maar het ontbrak haar aan de middelen hiertoe. Vol trots laat ze haar laptop zien. “Ik speel vaak spelletjes.” Verder heeft ze al honderden e-mails verstuurd. De belangrijkste boodschap die zij ons geeft is dat we de plicht hebben om te weten en aan onze jongere generatie uit te leggen hoe al die moderne media in elkaar steken. De kans op bewuste en onbewuste beïnvloeding is zo groot.

Wij hebben in het onderwijs te maken met kinderen die van jongs af aan met al die media opgroeien. We moeten kijken naar wat er gebeurt als kleine kinderen moderne apparaten in handen krijgen. Welke kansen voor onderwijs zien we? Over welke onderwerpen moeten we zelf meer af weten om kinderen ook veilig en bewust met al die media te leren werken? Daarover gaat dit nummer van Indruk. Hopelijk vindt u er veel inspiratie om na de zomer mee aan de slag te gaan!”

Helaas bereikte ons het bericht dat Oma Mimi is overleden. Door haar familie zal zij altijd herinnerd worden en voor ons blijft haar website oma mimi nog te bewonderen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.