×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 24 mei 2013 | 52x bekeken | Leestijd: 5 minuten

Mediawijsheidmarkt 2013: inspirerend en verbindend

Op 23 mei 2013 vond voor de 5e keer de Mediawijsheidmarkt plaats bij het Hilversumse Beeld en Geluid. Mediawijzer.net organiseert de markt jaarlijks om netwerkpartners, professionals en andere geïnteresseerden op het gebied van mediawijsheid met elkaar in contact te brengen en te inspireren. Het was een dag boordevol inspirerende initiatieven, pitches en enthousiaste aanwezigen.

Mediawijsheid in ontwikkeling
De media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en een actief en bewust gebruik van media hoort hierbij. Om deel te nemen aan onze mediasamenleving moet je dus mediawijs zijn. Het mediawijsheidveld is volop in ontwikkeling. Jan Müller, algemeen directeur van Beeld en Geluid, citeerde tijdens de opening van de Mediawijsheidmarkt op passende wijze filosoof Socrates: ‘Als het om kennis gaat, staat de wereld nooit stil’. “Dat geldt ook voor mediawijsheid,” aldus Müller. En dat bleek ook tijdens de Mediawijsheidmarkt. De bezoekers kregen een blik op de nieuwste mediawijsheid initiatieven die werden getoond en gepitcht. Met 300 bezoekers, 30 stands, 21 pitches, plus meer dan 550 verstuurde tweets, was de Mediawijsheidmarkt van 2013 de grootste tot nu toe!

Mediawijsheidmarkt 2013 – Dagverslag 23 mei from MaMedia on Vimeo.

Pitches en Mediawijsheidmarkt
De aanwezigen konden zich volop laten inspireren en netwerken tijdens de Mediawijsheidmarkt met 30 standhouders en 21 pitches. Tijdens de pitchsessies werd aan de bezoekers in 4 minuten per pitch uitgelegd wat een bedrijf of project/product inhoudt. Zo vertelde Tewatha Muller over haar adviesbureau ZekerTewatha, waarmee ze maatschappelijke projecten ontwikkelt op het gebied van sociale media, jongeren, ouders en jongeren. Ook DOKLAB was aanwezig en pitchte over het initiatief Boekbuster, dat zorgt voor leesbevordering van basisscholieren door middel van interactieve touchscreenschermen. Op Twitter werd via #mwmarkt volop gereageerd op de pitches.


Foto: Een volle zaal bij één van de 21 pitches.

Foto: Tewatha Muller spreekt over ZekerTewatha

Mediawijsheidmarkt 2013 – Wij de school from MaMedia on Vimeo.

Mediawijsheidmarkt 2013 – Social Media Wijs from MaMedia on Vimeo.

We spraken ter plekke een enthousiaste Dylan Tonk: “De Mediawijsheidmarkt is waardevol. Vorig jaar pitchte ik met mijn broer Lazlo over ons bedrijf Dyzlo Film. Dat kwam er dit jaar niet van, maar we besloten wel direct tekomen. Het is de ideale plek om contacten te leggen, maar vooral ook om mensen binnen het netwerk die je al kent nog eens in het echt te ontmoeten.”

Pitcher en standhouder Indira Reynaert van mediacoachingbedrijf TheJaneway Junior [de website is inmiddels uit de lucht] ziet de Mediawijsheidmarkt ook als een goed moment om contact te leggen: “Er komen mensen naar de stand naar aanleiding van mijn pitch. Ze waren vooral nieuwsgierig naar mijn model over transmediastorytelling dat ik kort aanstipte. Daardoor heb je wel gelijk een goed moment om contact te leggen.”

Mediawijsheidmarkt 2013 – Eduapp from MaMedia on Vimeo.

Mediawijsheidmarkt 2013 – Innofun from MaMedia on Vimeo.

Meetingpoints onderwijs en bibliotheken
Voor bezoekers die specifiek waren geïnteresseerd in onderwijs of de bibliotheeksector waren er 2 meetingpoints ingericht. Daar konden zij van gedachten wisselen met Kennisnet’s Olaf de Groot (Onderwijs) en Marleen Wijnen (Bibliotheken). Olaf: “Bij mij was het vrij rustig, maar ik heb wel leuke inhoudelijke en wisselende gesprekken gevoerd. Zo was er iemand van een onderwijsbegeleidingsdienst die wilde weten of haar beeld klopte van het mediawijsheidveld in relatie tot het onderwijs. Maar ik trof ook iemand die op zoek was naar een stage.”

Ontmoet de experts
Bezoekers van de Mediawijsheidmarkt hadden dit jaar de mogelijkheid om een persoonlijk gesprek te voeren met een mediawijsheidexpert. Dit jaar waren er voor de bezoekers 11 experts beschikbaar om van gedachten te wisselen. Frank Evers van Kennisnet: “Erg leuk om te doen. Zo sprak ik bijvoorbeeld met iemand uit de bibliotheeksector. Zij wilde weten hoe ze op het gebied van mediawijsheid meer aansluiting kan vinden bij het onderwijs en hoe ze dat kan aanpakken. De Mediawijsheidmarkt is dan ideaal, omdat je directe gesprekken kunt voeren en ik haar in contact kon brengen met andere netwerkpartners van Mediawijzer.net. Ook wees ik haar op de Mediawijzer.net Stimuleringsregeling 2013. Wellicht dat ze met een financiële duw in de rug een project kan opzetten.”


Foto: Experts beantwoorden vragen over mediawijsheid tijdens Ontmoet de expert.

Stimuleringsregeling en Randprogramma Bibliotheken
De Mediawijsheidmarkt werd afgesloten met een presentatie over de Mediawijzer.net Stimuleringsregeling 2013 en het Randprogramma Bibliotheken. Mary Berkhout, Programmamanager van Mediawijzer.net, lichtte de stimuleringsregeling toe. Het doel van de regeling is om bij te dragen aan de realisatie van het PO stappenplan. Dit plan omvat een programma aan activiteiten om mediawijsheid eind 2014 in het basisonderwijs in te bedden. Mediawijzer.net heeft een theoretisch kader op laten stellen door ITS Radboud Universiteit. Lees hier de rapportage van ITS, de mediawijsheid competentieniveaus voor PO-leerlingen en voor PO-leerkrachten en PABO-studenten. Heb je de presentatie gemist of heb je interesse in de regeling?

Lees hier meer over de Mediawijzer.net Stimuleringsregeling 2013

Voor bibliotheekprofessionals was er het Randprogramma Bibliotheken. Tijdens de bijeenkomst stonden de verschillende rollen van de bibliotheek in het kader van mediawijsheid centraal. Er werd onderscheid gemaakt tussen ontwikkelaar, producent en gids/makelaar en de keuze die je hierin als bibliotheek maakt. Ook kwam het landelijke beleid aan bod, waarbij Maaike Toonen de insteek van het SIOB toelichtte. Daarnaast was er de mogelijkheid om vragen te stellen.
Er werd ook gekeken naar de Week van de Mediawijsheid 2013 (22 tot en met 29 november 2013) in relatie tot wat bibliotheken nodig hebben om deze week tot een succes te maken. Het thema van de Week van de Mediawijsheid 2013 is: ‘Media verrijken je leven!’. Voor de derde keer maakt MediaMasters weer een belangrijk onderdeel uit van deze week: een superspannend mediawijsheidspel voor groep 7 en 8. Leerkrachten kunnen hun klas inschrijven voor dit gratis spel op mediamasters.nl.

Download de presentatie van Randprogramma Bibliotheken
Download de presentatie van Maaike Toonen (SIOB)

Heb je de Mediawijsheidmarkt dit jaar moeten missen? Lees op Twitter via #mwmarkt de tweets terug om een beeld te krijgen van deze succesvolle dag.
Bekijk hier een uitgebreide fotoreportage van 23 mei. Of bekijk de foto’s op Flickr.

Mediawijsheidmarkt 2013 – Broadcast your school from MaMedia on Vimeo.

Mediawijsheidmarkt 2013 – Ik ben mediawijs from MaMedia on Vimeo.

Mediawijsheidmarkt 2013 – Stelling: Het is onzin om als docent een professioneel & een persoonlijk account te hebben from MaMedia on Vimeo.

(Noot van de redactie: mediawijsheidmarkt.nl is niet meer beschikbaar)

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.