×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 3 september 2013 | 40x bekeken | Leestijd: 4 minuten

Mediawijsheid zomerupdate; wat heb je gemist?

De zomervakantie is voorbij, alle scholen in Nederland zijn weer begonnen en de meeste collega’s lopen weer rond op kantoor. Veel mensen zijn op vakantie geweest en de kans is groot dat je niet meer alles zo nauw op de (digitale) voet hebt gevolgd. Wat heb je in de tussentijd gemist? In deze zomerupdate zet ik de mediawijze blogartikelen uit het netwerk en updates uit de community voor je op een rij, een overzicht van de laatste onderzoeken en kijken we vooruit naar de mooie evenementen die deze maand op de agenda staan.

mediawijzer-nieuwe-siteNieuwe community website Mediawijzer.net
Vlak voor de zomer bracht Mediawijzer.net groot nieuws: de vernieuwde Mediawijzer.net-community was live! Dé ontmoetingsplek voor makers van mediawijsheid gericht op de netwerkpartners van Mediawijzer.net – dat zijn er inmiddels rond de 850- en professionals en geïnteresseerden in mediawijsheid. De belangrijkste verandering in de overgang naar de nieuwe website is de toevoeging van de blogomgeving en de community (forum). Bloggers uit het netwerk brengen via blogartikelen actuele mediawijsheidzaken ter discussie. En in de community kan iedereen zijn of haar kennis en ervaringen delen. Ook kun je hier in contact komen met andere leden. De website is er voor en door het netwerk, er zijn inmiddels meer dan 150 Mediawijzer.net profielen aangemaakt.
Deel, inspireer en discussieer mee! Lees hier 5 simpele manieren waarop jij direct kunt deelnemen aan de online community.

Mediawijze blogartikelen uit het netwerk
Samen met een groep enthousiaste bloggers nodigen we je uit in discussie te gaan over actuele mediawijsheidzaken in de blogomgeving. Bekijk hier een selectie van de afgelopen zomer:

blog

Uit de community
Oproepjes, vragen, kennis en tips kun je delen in de community van Mediawijzer.net. Lees bijvoorbeeld over het nieuwe themanummer ‘Mediawijsheid’ van Kunstzone en de oproep van Open Universiteit naar vmbo-brugklassen die mee willen doen met het effectiviteitonderzoek naar Pestkoppenstoppen.nl.

Laatste onderzoeken op het gebied van mediawijsheid
Een overzicht van de rapporten en publicaties die beschikbaar zijn naar aanleiding van onderzoek op het gebied van mediawijsheid.

  • Mediawijsheidcompetenties: een inventarisatie van onderzoek tussen 2005 en 2013. Dialogic en NextValue hebben in opdracht van Mediawijzer.net geïnventariseerd welke Nederlandse onderzoekspublicaties sinds 2005 aandacht schenken aan mediawijsheidcompetenties.
  • Is het schadelijk voor kinderen om 5,5 uur per dag naar beeldschermen te kijken? Lees over het onderzoek van Center for Research on Children, Adolescents and the Media (CCAM).
  • Hoe dragen internet en sociale media bij aan het leren van jongeren tussen 10 en 18 jaar? Lees het in het onderzoek ‘Samen leren – tieners en sociale media’ van Mijn Kind Online en Kennisnet. Tegelijkertijd met het onderzoek is de brochure ‘Sociale media op school’ uitgebracht boordevol tips en praktijkvoorbeelden.
  • Binnenkort: tijdens het symposium ‘Cyberbullying? Dislike!’ over (digitaal) pesten presenteren verschillende universiteiten hun onderzoeksresultaten van de afgelopen vier jaar.

Noteer in je agenda
De rest van het jaar staan er veel mediawijze campagnes en evenementen op de agenda. De volgende activiteiten zijn in september:

10-09-2013 Tentoonstelling Waanzien: (media)wijs met beeld MOTI, Breda
10-09-2013 Startbijeenkomst lectoraat Nieuwe media in vorming en onderwijs Driestar Hogeschool, Gouda
12-09-2013 VO en MBO: Wat is wijsheid? #mediawijsheidcompetenties? Kennisnet, Zoetermeer
19-09-2013 – 20-09-2013 Cyberbullying? Dislike! Het Leids Volkshuis, Leiden
20-09-2013 Inspiratiemiddag programmaregeling Kijk op Media Beeld en Geluid, Hilversum
27-09-2013 Basisonderwijs: Wat is wijsheid? #mediawijsheidcompetenties? Kennisnet, Zoetermeer
30-09-2013 – 02-10-2013 Digivaardig in Welzijn – De Week van de Sociale Technologie S2M Utrecht
30-09-2013 – 04-10-2013 Nationale Onderwijsweek

Hier vind je overzicht van alle activiteiten. Heb jij ook mediawijze activiteiten/evenementen op de agenda staan? Laat het ons weten via info@mediawijzer.net en wij plaatsen het op onze website.

Tot slot een oproep voor groep 7 & 8: meld je aan voor spannende mediaspel MediaMasters
Tijdens de Week van de Mediawijsheid in november spelen groep 7 en 8 weer het spannende mediaspel MediaMasters. Met de hulp van opvoeders, leerkrachten en bibliotheken ervaren ze met MediaMasters de kansen van media en worden ze tegelijkertijd uitgedaagd om alert en kritisch te zijn. Meedoen aan MediaMasters is gratis. Aanmelden kan tot en met 31 oktober via www.mediamasters2013.nl.

Geen update meer missen?
Bezoek de website van Mediawijzer.net (en maak meteen je eigen Mediawijzer.net profiel aan) of blijf op de hoogte via RSS, Twitter, Facebook, Youtube of onze LinkedIn groep. Daarnaast kun je ook lid worden van onze nieuwsbrief waarmee je 1x per maand op de hoogte blijft van activiteiten en informatie voor en door het Mediawijzer.net netwerk.

Ken je zelf nog interessant mediawijsheid links, nieuws en onderzoeken? Deel het in de reacties.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.