×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 16 juli 2013 | 92x bekeken | Leestijd: 5 minuten

Mediamakers en het effect van uitzendingen

Onlangs sprak BNN-baas Marc Adriani over ‘mediawijsheid  van mediamakers’ op het Mediapark Jaarcongres. In zijn keynote ging Adriani in op de verantwoordelijkheid die mediamakers hebben. Ook vertelde hij over de overwegingen en keuzes bij de totstandkoming van de nieuwe BNN-serie De School. Mediawijzer.net sprak met Adriani over de rol die mediamakers hebben in de huidige mediamaatschappij. “Mediawijsheid voor mediamakers draait voor ons om de relevantie van onze programma’s en verantwoordelijkheid die we hebben naar onze jonge kijkers ”.

Wat is volgens jou ‘mediawijsheid van mediamakers’?
Adriani: “Toen ik de term mediawijsheid voor het eerst hoorde, ging er niet meteen een lampje branden. Ik ben me erin gaan verdiepen en kwam erachter dat mediawijsheid ook bij ons een rol speelt, maar dat we het nooit zo hebben genoemd. Intern bij BNN hebben we verschillende afspraken gemaakt en maken we continu afwegingen in de programma’s die wij maken. Waarom kan een item als Tim’s Tuintje bij Spuiten en Slikken wel of niet? Bij die afwegingen spelen verantwoordelijkheid en relevantie een grote rol. Denk daarbij aan de afweging van risico’s van kopieergedrag. Of het kiezen van onderwerpen met een onderliggende boodschap. Het moet geen doel zijn om te shockeren, maar een middel om een verhaal te vertellen.”

marc-adriani-mpjc-590px

Hoe gaat BNN hiermee om?
“Om te beginnen is er de eigen mediacode. Hoewel we hier niet dagelijks in kijken, staan hierin wel belangrijke uitgangspunten met betrekking tot mediawijsheid opgetekend. Denk hierbij aan correcte, integere en betrouwbare informatieverstrekking, waarin effectbejag niet vooropstaat. Maar ook het privacybeginsel staat opgetekend. Dat beginsel legt de uitdrukkelijke toestemming voor opnames en uitzending van personen vast. Iedere nieuwe medewerker is van deze overeenkomst op de hoogte. Hierbij komt natuurlijk dat onze programmamakers, die zelf onderdeel vormen van onze doelgroep, zich bewust zijn van de dingen die spelen voor de doelgroep. Het is wel belangrijk jezelf kritische vragen te blijven stellen. Zoals hoe bewust jongeren omgaan met de impact en directheid van (sociale) media.” 

En nemen andere Nederlandse media volgens jou hun verantwoordelijkheid?
“Nederlandse media en programmamakers zijn behoorlijk braaf en zijn zich over het algemeen goed bewust van hun verantwoordelijkheden. Ik denk wel dat het goed is dat mediamakers nadenken over de mogelijke gevolgen van een mediaoptreden voor de mensen die ze portretteren. Door sociale media worden filmpjes, maar ook snel getypte meningen, razendsnel en in grote hoeveelheden gedeeld. Uiteraard zijn mensen zelf verantwoordelijk voor wat zij op Twitter of YouTube zeggen, maar je kunt de mensen die je portretteert wel bewustmaken van wat er mogelijk op ze afkomt. Intern vertellen we onze nieuwe dj’s bijvoorbeeld ook dat ze de eerste uitzendingen beter niet naar de berichten in de sms-dienst moeten kijken. Op die negativiteit zit je niet te wachten. De media moeten zich bewust zijn van de effecten die zij met uitzending van programma’s veroorzaken. Zeker in het sociale medialandschap van tegenwoordig.” 

marc-adriani

We zien dat veel jongeren erg mediavaardig zijn, maar nog niet altijd wijs met (sociale) media omgaan. Dragen Nederlandse (massa) media bij aan het mediawijzer maken van de jeugd? 
“Als je kijkt naar onze doelgroep (jongeren) dan blijkt dat veel jongeren weten wat ze wel en niet kunnen doen. Sociale media bieden echter ook de kans om impulsieve en soms ongenuanceerde reacties te geven. Als omroep hebben wij hier ook mee te maken. Wij monitoren online discussies over onze programma’s en waar nodig zullen we ons ook in de discussie mengen en deze proberen te sturen. Daarnaast kunnen we het goede voorbeeld geven door online met onze doelgroep in gesprek te gaan.”

BNN is nu bezig met de opnames van De School, een documentaireserie over het dagelijkse leven van een 4-havo klas. Hierbij worden de leerlingen 6 weken lang gevolgd door 35 camera’s. Hoe geeft BNN invulling aan mediawijsheid rondom dit programma?
“Bij een documentaireserie als De School gaat de verantwoordelijkheid van een programmamaker verder dan het kritisch kijken naar je eigen handelen alleen. Je hebt te maken met een groep jongeren die in een voor hen veilige omgeving wordt gefilmd. Dit vraagt om veel afwegingen en vergt erg veel voorbereiding. We hebben maandenlang gesprekken gevoerd met deskundigen, ouders, leerlingen en de schoolleiding. Je probeert als programmamaker een zo goed mogelijk beeld te scheppen van het doel van het programma en de gevolgen voor de jongeren. Hierbij accepteer je uiteraard dat er ouders of leerlingen zijn die niet willen meedoen. We gaan hier heel voorzichtig mee om.  De betrokkenen hebben na de opnames alsnog de mogelijkheid om scenes te schrappen, met het risico dat er mooie fragmenten worden uitgehaald. Maar dat is ons risico, so be it. Voorafgaand aan de uitzending begin 2014 bereiden de jongeren zich voor door middel van social media les en tijdens de uitzending houden we goed in de gaten wat er online gebeurt. We denken er nog over na hoe we na afloop van de serie vorm kunnen geven aan een evaluatie. Kortom, BNN doet rondom De School heel veel om mediawijs te handelen en we vinden ook dat we onze verantwoordelijkheid nemen.”

Er staan 6 afleveringen van De School in de planning.  Zou het een idee zijn om een 7e aflevering te maken waarin wordt getoond wat de impact van (sociale) media  is op het leven van de jongeren?
“BNN maakt veel mooie programma’s  over dilemma’s waarmee jongeren tegenwoordig te maken krijgen. Denk aan Je zal het maar hebben of It gets better waarin we laten zien hoe het is om te leven met een handicap of ongeneeslijke ziekte. Ik zou me kunnen voorstellen dat BNN een programma maakt over de impact van (sociale) media. Ook in het kader van andere maatschappelijke ontwikkelingen, zoals online pesten. Vooralsnog kijken wij uit naar 6 mooie afleveringen van De School.” 

Mediawijzer.net blijft de ontwikkelingen in medialand op het gebied van mediawijsheid en rondom programma’s als De School op de voet volgen. Na de zomer zullen er expertsessies met mediamakers worden georganiseerd. Daarin wordt dieper ingegaan op het handelen en de verantwoordelijkheid van mediamakers. Wil je op de hoogte blijven? Stuur een email naar info@mediawijzer.net of volg ons op Twitter.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.