Mediawijsheid voor een kwetsbare doelgroep: de mogelijkheden van 360 graden video

dinsdag 31 oktober 2017

Waar kan een foto terechtkomen die je via sociale media verspreidt? Kun je van vrienden verwachten dat ze jouw WhatsApp-bericht direct beantwoorden? Jongeren in het praktijkonderwijs komen makkelijk in problemen en ruzies terecht waar sociale mediagebruik een rol speelt. Podium, bureau voor educatieve communicatie ontwikkelt samen met docenten twee 360 graden video’s om jongeren te helpen bewuster met sociale media om te gaan. Hoe pak je die ontwikkeling aan? We hanteren vier uitgangspunten.

Gebruik waargebeurde situaties

Docenten in het praktijkonderwijs vertellen ons dat veel problemen ontstaan omdat jongeren moeite hebben zich voor te stellen wat er aan de ‘andere kant’ gebeurt. Het blijkt voor hen lastig te bedenken waar een naaktfoto terecht zou kunnen komen, nadat die in goed vertrouwen naar iemand is gestuurd. Of er ontstaat ruzie omdat iemand zich op WhatsApp genegeerd voelt, terwijl de ander misschien helemaal niet in staat was om te antwoorden. We verzamelen waargebeurde situaties om het probleem concreet te maken.

Benut de mogelijkheden van 360 graden video

360 graden video heeft twee kenmerken die we benutten. Ten eerste kun je in 360 graden video’s om je heen kijken. Je ziet meer dan met gewone video’s, maar niet alles tegelijk. Daar ligt een interessante parallel met de oorzaak van veel problemen bij de doelgroep: we kunnen 360 graden video gebruiken om de ‘andere kant’ van digitale communicatie te laten zien. Ten tweede is het voor jongeren in het praktijkonderwijs vaak lastig om zich te concentreren. Wanneer ze een 360 graden video met een VR-headset bekijken, is er minder afleiding.

Houd het eenvoudig

De video’s zijn eenvoudig van opzet. We ontwikkelen twee 360 graden video’s met twee concrete problemen. In de eerste video appen twee vriendinnen met elkaar. De ene zit aan tafel en moet haar telefoon wegleggen van haar vader, precies wanneer haar vriendin haar iets belangrijks vertelt. Die voelt zich genegeerd en wordt boos. In de tweede video stuurt een meisje een naaktfoto naar haar vriendje. Wanneer die gedachteloos door zijn filmrol scrolt, pakt een klasgenoot zijn telefoon af en stuurt de foto rond naar andere klasgenoten.  We tonen steeds letterlijk twee kanten van het probleem. De video’s worden in een les gebruikt om het gesprek op gang te brengen over deze problemen, hoe ze ontstaan en hoe ze voorkomen kunnen worden.

Test het resultaat

We testen de lessen met bijbehorende video’s in meerdere klassen op een praktijkschool. En we zijn benieuwd naar de resultaten. Een onafhankelijk onderzoeker onderzoekt de meerwaarde van 360 graden video’s in de les. We hopen natuurlijk dat de lessen met 360 graden video’s de jongeren helpen om na te denken over welke keuzes ze maken bij gebruik van sociale media en dat er een gesprek op gang komt. We vermoeden dat de boodschap dankzij de 360 graden video als middel, beter blijft hangen. Maar we staan open voor alle resultaten. We willen jongeren graag mediawijzer maken en alle verbeterpunten zijn welkom. Heb jij een tip? Laat hem hieronder achter.

De ontwikkeling van de 360 graden video’s en het onderzoek worden uitgevoerd met financiering uit de Stimuleringsregeling 2016 van Mediawijzer.net. Het thema van de regeling was ‘kwetsbare kinderen en jongeren’. Medio november wordt het onderzoek naar de 360 graden video’s uitgevoerd. Een verslag met het materiaal en de resultaten volgt.

Reacties 3

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.