×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 2 februari 2011 | 57x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Mediawijsheid in het speciaal onderwijs

Een 18-jarige leerlinge kwam met haar mobieltje met daarop de sms-tekst: ‘Lik mijn reet. Haar reactie was: “Ik wil dat niet doen, dat vind ik vies!”. Zij dacht dat ze dit letterlijk moest doen. Ze kon er nachten niet van slapen en wilde het niet vertellen aan haar ouders. Al vragend en vertellend is het haar duidelijk geworden dat deze sms een boze reactie was van de verzender. Misvattingen en miscommunicatie door interpretatieproblemen, ze komen veel voor binnen het speciaal onderwijs.

Factoren binnen het speciaal onderwijs
Bovenstaand voorbeeld illustreert dat mediawijsheid speelt in het speciaal onderwijs, maar dat er veel factoren zijn die hierin samenwerken. Zo zijn er diverse media, televisie, radio, computer, etc. En ieder kind is anders. Ook docenten zijn verschillend. Daarnaast zijn de systemen op school soms stevig dichtgetimmerd waardoor het soms moeilijk is om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld internet. En dan hebben we het nog niet over de toegankelijkheidsproblemen die leerlingen regelmatig ondervinden. Computers moeten soms grote aanpassingen ondergaan voordat ze toegankelijk zijn voor leerlingen met een beperking.

Instappen of voorbij laten gaan?
Het is voor docenten een hele klus om zich alles eigen te maken zodat er goed gewerkt kan worden met de nieuwe media én er ook nog les gegeven kan worden in deze media. Voor veel docenten is dit de reden om het nog maar even opzij te schuiven. Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat we er niet meer omheen kunnen en dat ook voor leerlingen met een beperking toegang tot (bijvoorbeeld) internet en het aanleren en bijhouden van digitale vaardigheden erg belangrijk is. Kroonprins Willem Alexander zegt daar het volgende over:

“En toegang alleen is niet genoeg. Je moet ook nog de vaardigheden hebben om ermee om te gaan. Of je nu een volstrekte digibeet bent, of een snelle topmanager – of allebei tegelijk! – het bijhouden van je digitale vaardigheden wordt alleen maar belangrijker voor je kansen op de arbeidsmarkt, voor je sociale leven en voor je algehele welzijn.”

Werkgroep Mediawijsspeciaal
Ook in het speciaal onderwijs leeft het gebruik van internet meer dan ooit. En ook landelijk komt er mondjesmaat steeds meer aandacht voor mediawijsheid in het speciaal onderwijs. Zo hebben een aantal mensen uit het werkveld de handen ineen geslagen en een werkgroep Mediawijsspeciaal opgericht. Deze werkgroep heeft onder andere een belangrijke bijdrage geleverd aan de brochure ‘Internet in het speciaal onderwijs’ van Mijn Kind Online.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.