×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 2 februari 2011 | 238x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Mediawijsheid in de zorg: Wat moet u weten, wat kunt u doen?

Mediawijsheid staat in de zorg nog in de kinderschoenen. Hoewel ook voor zorgmedewerkers de computer en het internet niet meer weg te denken zijn, weten nog veel medewerkers niet hoe ze hun cliënten optimaal kunnen begeleiden bij het internetgebruik. Er zijn een aantal scenario’s die voorkomen bij verschillende instellingen.

Geen toegang tot internet
Niet alle locaties waar mensen met een verstandelijke beperking wonen hebben een computer staan en niet overal is een internetverbinding. Cijfers hierover zijn helaas niet bekend. Om deel te kunnen nemen aan de digitale samenleving zoals die nu bestaat is het essentieel dat ook mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheden krijgen aangereikt om dit te doen.

We mogen niet, maar kunnen wel
Veel mensen met een beperking zijn aardig vaardig op het internet. Toch schermen zowel instellingen als begeleiders cliënten soms af. Dit kan zijn uit onwetendheid en angst, maar ook omdat men de cliënten goed kent en weet dat het niet verantwoord is hen toegang te geven. Dit is een ingewikkelde kwestie en het is belangrijk dat men onderling hierover spreekt. Blik op media ondersteunt begeleiders en leidinggevenden in het gesprek hierover.

We mogen wel, maar kunnen niet
Veel mensen met een verstandelijke beperking ervaren diverse toegankelijkheidsproblemen bij het gebruik van internet. Dat kan zijn door een fysieke beperking, maar ook de verstandelijke beperking kan hen verhinderen optimaal gebruik te maken van het internet. Hier zijn diverse hulpmiddelen en aangepaste programma’s voor ontwikkeld. Er is echter nog weinig bekendheid van deze programma’s bij de doelgroep.

We mogen wel en doen het prima!
Er zijn mensen die zeggen dat de toegang tot het internet een fundamenteel recht is. En er zijn begeleiders die uitgaan van het burgerschapsparadigma en hun cliënten zoveel mogelijk regie geven over hun eigen leven. Bij het gebruik van internet worden deze cliënten zorgvuldig begeleid zodat zij, net als in de rest van hun leven, leren hier zelfstandig op een verantwoorde manier mee om te gaan.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.