×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 30 september 2010 | 13x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Mediawijs leren

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft in opdracht van Mediawijzer.net en in samenwerking met het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken publieksonderzoek gedaan. Dit gebeurde op en met scholen en met algemeen publiek. Het onderzoek heeft geresulteerd in de publicatie ‘Mediawijs leren: effecten en verwachtingen rond mediawijsheid bij leerlingen, leerkrachten en opvoeders’. In het onderzoek staat de ‘clubhuis-functie’ van beide organisaties centraal.

Nationaal clubhuis
Beeld en Geluid en de bibliotheken vervullen sinds 2008 de rol van ‘clubhuis’ namens Mediawijzer.net, het expertisecentrum voor mediawijsheid. De functie als nationaal clubhuis voor mediawijsheid is tweeledig: enerzijds is Beeld en Geluid een podium en ontmoetingscentrum voor de vele netwerkbijeenkomsten, symposia en trainingen van de inmiddels 3250 netwerkpartners. Anderzijds heeft Beeld en Geluid ook een aanbod richting het algemeen publiek en het onderwijs. De publicatie belicht onderzoek en onderwijsprojecten die met deze publieksfuncties te maken hebben.

Onderzoeksresultaten
De verschillende onderzoeken leverden enkele opvallende resultaten op. Zo blijken mensen, die bij het gebruik van media veel hulp krijgen van familieleden, minder mediawijs dan mensen die vooral zelf veel proberen. Daarnaast laat onderzoek zien dat jongeren vaak mediawijzer zijn dan hun ouders en docenten. Deze groepen zien voor Beeld en Geluid een belangrijke rol weggelegd als het gaat om Mediawijsheid. Naast onderzoeksresultaten geeft de publicatie ook enkele voorbeelden van ‘best practices’: van een masterclass Nieuws tot een filmopdracht op een middelbare school.

Bron van inspiratie
Wat alle onderzoeken en voorbeelden duidelijk maken: Mediawijsheid is als begrip inmiddels een bron van inspiratie. Het onderwerp leeft zeer, zowel in het onderwijs als onder het algemeen publiek.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.