×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
zondag 30 mei 2010 | 68x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Mediaopvoeding.nl

Met het project Mediaopvoeding.nl is een online vraagbaak gecreëerd waar ouders, docenten en andere professionele opvoeders terecht kunnen met vragen over media en kinderen. Voor de beantwoording van deze vragen zijn diverse organisaties en deskundigen beschikbaar die thuis zijn op het gebied van opvoeding, kinderen en (de kansen en risico’s van) media. De vraagbaak beperkt zich niet tot nieuwe media, maar omvat ook ‘oude’ media zoals boeken, krant, radio en televisie.

Opgroeien met media
Jongeren groeien op in een samenleving waarin media een grote rol spelen; van krant tot internet. Voor ieder kind dat vandaag de dag opgroeit is internet en de mobiele telefoon er altijd al geweest. Het is voor hen niet iets nieuws, maar logisch onderdeel van hun leven en hun ontwikkeling. Voor volwassenen is dit anders. Internet en de mobiele telefoon zijn voor hen ‘nieuwe’ media die zij deels opnemen in hun dagelijks leven waarbij ze zien en merken dat jongeren zich de techniek sneller en handiger eigen maken dan dat zij dat doen.

Opvoedingsvragen
Ouders, docenten en andere professionele opvoeders komen voor nieuwe opvoedingsvragen te staan waarbij ze niet kunnen terugvallen op eigen ervaringen cq. referentiekader en het gebrek aan inzicht in de mogelijkheden van nieuwe technologie een extra drempel lijkt. De meeste ouders worden overvallen door een opvoedingsvraag omdat er zich in de praktijk een situatie voordoet waar ze niet op voorbereid zijn:

  • Mijn dochter wordt via Hyves gepest. Hoe ga ik hiermee om?
  • Mijn zoon heeft via internet harde porno op zijn mobiele telefoon. Hoe stop ik dit?
  • Mijn dochter seks-chat met een oudere man. Wat moet ik doen?
  • Mijn zoon gamet tot diep in de nacht en slaapt nog maar drie uur per nacht…

Leren omgaan met media
Daarnaast is er ook een steeds sneller groeiende groep ouders die zich zeer bewust is van het belang hun kinderen te begeleiden en daarom een proactieve houding aanneemt. Zij vragen zich af op welke manier zij hun kinderen kunnen leren en stimuleren om op een goede manier met media om te gaan en zijn op zoek naar antwoorden en advies:

  • Welke websites zijn geschikt voor mijn dochter van 7?
  • Hoe leg ik mijn kind het verschil tussen fantasie en werkelijkheid uit?
  • Hoe praat ik met mijn puber over online vriendschappen?

Versnipperde informatie
Er is online veel aanbod van informatie, maar deze is zeer versnipperd en biedt slechts een algemeen en daarmee onvoldoende antwoord op een specifieke vraag. Als het gaat om vragen over de combinatie van ‘kinderen’, ‘opvoeden’ en ‘media’, zijn er maar weinig plekken waar ouders laagdrempelig terecht kunnen. Bij instituten als CJG’s, GGD’s en bibliotheken is er nog (te) weinig expertise beschikbaar over het thema ‘kinderen en media’.

Mediaopvoeding.nl
Met het project wordt dit hiaat opgevuld; vanaf 14 april is er met www.mediaopvoeding.nl een online vraagbaak waar ouders en professionele opvoeders met hun vraag terecht kunnen voor een deskundig advies. Mediaopvoeding.nl is mogelijk gemaakt door de stimuleringsregeling van Mediawijzer.net.

Participerende organisaties

  • Mijn Kind Online
  • Ouders Online
  • Nederlands Jeugdinstituut

Meer informatie
Voor meer informatie neemt u contact op met [email protected]

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.