×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
zaterdag 12 juni 2010 | 231x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Mediamovies

MediaMovies is een project waarin twaalf mediafilmpjes van drie minuten voor leerlingen in de groepen 7 en 8 gemaakt worden.

Organisatie: Teleac i.s.m. stichting Mijn Kind Online, Iselinge Hogeschool

Website: www.schooltvweekjournaal.nl

Contactpersoon: Geerle van der Wijk

Doelgroep: leerlingen in groep 7 en 8; leerkrachten primair onderwijs en aankomende leerkrachten

Programmalijn: mediabewustzijn, mediavaardigheden en -bewustzijn

Mediawijsheid is een breed begrip waar leerkrachten zich niet altijd raad mee weten. De onderwerpen die vallen onder de mediawijsheids-paraplu zijn dan ook divers. Hoe ga je met elkaar om op internet? Hoe zit een krant in elkaar? Hoe herken je reclame? Hoe bepaal je welke informatie betrouwbaar is? Zeker als het gaat om nieuwe media hebben leraren dikwijls het gevoel dat ze tekort schieten. Ze weten te weinig, vinden ze, en ze beschikken niet over de materialen die een les over media kunnen ondersteunen.

Het zou helpen als (beginnende) leerkrachten hulpmiddelen krijgen die ze kunnen inzetten om met kinderen in gesprek te gaan. Door samen met die beginnende leerkrachten filmpjes te maken, leren ze hun kennis over de YouTube-generatie te vergroten én je geeft ze middelen om met deze kinderen te praten over hun media-gedrag. Het project geeft Pabo’s een kans om mediawijsheid een plek te geven in het onderwijs.

Uit lessen die stichting Mijn Kind Online heeft gegeven aan scholieren en de ervaringen van Schooltelevisie, blijkt dat filmpjes zeer tot de verbeelding spreken: kinderen worden er vooral door gestimuleerd te vertellen over hun eigen media-ervaringen. Goede, prikkelende filmpjes voor leerlingen in groep 7/8 over mediawijsheid zijn er op dit moment echter niet.

Doelstelling
Leraren helpen met het verzorgen van lessen over mediawijsheid. Enerzijds door alle leerkrachten van groep 7/8 in Nederland te voorzien van filmpjes. Anderzijds door Pabo’s te ondersteunen bij het mediawijs maken van hun studenten. Beide doelstellingen worden bereikt in hetzelfde project. De filmpjes worden gemaakt op basis van het format van MR Right; een item in het Schooltv weekjournaal. Het Schooltv weekjournaal zal de filmpjes ook gaan uitzenden.

Download de handleiding MediaMovies hier.

Reacties 4

  1. frankharmes

    Ik was op zoek naar de filmpjes van MR. Right, maar helaas staan meerdere ervan niet meer op de site van het Schooltv weekjournaal.

    Enig idee waar ze wel alle 12 zijn terug te vinden?

  2. frankharmes

    Dat schreef je collega Gemma ook, maar helaas blijkt dat niet het geval te zijn.

    5 van de 10 filmpjes staan niet op de site van schooltv (meer).

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.