×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 22 juni 2012 | 23x bekeken | Leestijd: 2 minuten

“MediaMasters vergroot kritische blik op media”

De inschrijving voor het spel MediaMasters 2012 is geopend. Leerkracht Arjan van den Wijngaard nam vorig jaar deel aan MediaMasters 2011. Dit deed hij samen met zijn leerlingen van groep 7 van basisschool De Sporckt in Tilburg. Van den Wijngaard blikt terug op MediaMasters 2011 en deelt zijn ervaringen: “de opgedane vaardigheden worden ook na afloop van het spel nog toegepast.”

Ontvangst door leerlingen
“Het doel van MediaMasters is leerlingen mediawijs te maken. Tijdens het spel MediaMasters volgen leerlingen een verhaallijn aan de hand van korte filmpjes en maken bijbehorende opdrachten. Dit zijn de zogenaamde ‘mediamissies’. De leerlingen waren vorig jaar erg enthousiast over het spel. De film die deel uitmaakte van het spel en in de klas werd getoond prikkelde de leerlingen behoorlijk. Vooral de verhaallijnen en de reacties van de leerlingen zijn mij bij gebleven. De filmpjes maakten namelijk veel discussies los. Als gevolg van het spel ontstond bij de leerlingen een kritischere houding ten opzichte van media. Dit maakte het spel wat mij betreft tot een succes.”

Lesinvulling
“Tijdens de lessen bekeken we klassikaal de video’s van het spel. De video’s behandelden een bepaald probleem. Met de leerlingen ging ik in gesprek om de getoonde problemen te bespreken. Ook konden leerlingen punten behalen met de mediamissies. Veel leerlingen waren enthousiast en gingen daar thuis mee aan de slag. In de les bekeken we dan wat voor antwoorden zij hadden gegeven. De beantwoording van de vragen heb ik aan de leerlingen gelaten. Ook als ik wist dat het verkeerd was. Op die manier speelden we het spel eerlijk en deden de leerlingen zoveel mogelijk zelf.”

Tijdbesteding
“Gedurende de Week van de Mediawijsheid (laatste week van november) besteedde ik iedere schooldag ongeveer 1 uur aan MediaMasters. Dit was genoeg om de stof te behandelen. De lessen in mijn klas heb ik zelfstandig uitgevoerd. De handleiding die bij het spel zit is duidelijk en erg praktisch. Het is een kwestie van goed plannen in de week en er tijd voor vrij maken.”

Toegevoegde waarde
“Leerlingen in groep 7 zitten in een leeftijd waarin ze nog veel dingen zomaar aannemen. MediaMasters heeft er mede voor gezorgd dat de leerlingen een kritischere houding aannamen. Dat zie je vooral terug bij de informatie- en zoekvaardigheden. Ze zoeken bijvoorbeeld informatie op internet. Later komen ze er dan achter dat bepaalde informatie niet waar blijkt te zijn. Het gaf ze dus inzicht in de invloed van internet. Kortom, leerlingen ontwikkelen een kritische houding door zelf dingen te doen. Deze vaardigheden nemen ze natuurlijk ook mee nadat het spel is afgelopen. Bijvoorbeeld bij het maken van werkstukken. Ook dit jaar doen wij dus weer mee met MediaMasters 2012!”

Over MediaMasters 2012
MediaMasters 2012 wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid van 23 tot en met 30 november 2012. Tijdens MediaMasters 2012 komen leerlingen voor een nieuwe misse te staan: red de redactie! Leerlingen gaan samen met hun klas aan de slag. Ze bekijken media kritisch, schatten in wat de mogelijkheden zijn en leren de risico’s herkennen. Met hulp van leerkrachten, ouders en bibliotheken ervaren leerlingen de kansen van media. Maar ze zullen ook een kritische blik en mediawijsheid nodig hebben. MediaMasters 2012 is speciaal bedoeld voor leerlingen van groep 7 én 8 van het basisonderwijs.

Schrijf jouw klas in voor MediaMasters 2012

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.