×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 22 november 2011 | 61x bekeken | Leestijd: 4 minuten

MediaMasters Stage: kinderen aan de slag bij RTL Nieuws, Giel 3FM en The Voice of Holland

Een aantal geselecteerde MediaMasters kinderen krijgen een kijkje achter de mediaschermen. Zij krijgen de kans om radio-dj, presentator of journalist voor een dag te zijn. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (21-27 november) gaan zij aan de slag of mogen meekijken bij Frits Wester (RTL Nieuws), Giel Beelen (3FM), Jeugdjournaal, Shownieuws, Metro, The Voice of Holland, Kidsweek, [email protected] en NickBattle.

Praktijkervaring
De leerlingen doen met hun klas mee aan MediaMasters 2011: de interactieve media-ervaring waarmee kinderen in samenspel met hun opvoeders laten zien hoe mediawijs ze zijn. Leerlingen die later nieuwslezer, radiomaker, presentator, of journalist willen worden, konden zich met een motivatie opgeven voor de MediaMaster Stage. Het is voor deze leerlingen motiverend en leerzaam om direct in de praktijk te ervaren hoe media werken. Ze leren hoe leuk het media-vak is, wat er allemaal bij komt kijken, wat je moet doen als je zelf later het mediavak in wilt, de soms lastige ethische afwegingen en hoe groot de invloed van media kan zijn.

MediaMasters aan het woord
Enkele MediaMasters deden enthousiast hun verhaal over de stages die zei liepen bij verschillende radio- en televisie-programma’s:

Stage Giel Beelen (3FM)
Kylian (9) uit Alphen a/d Rijn en Martijn (12) uit Tilburg mochten de ochtendshow van Giel Beelen op 3Fm bijwonen. Kylian: “Ik vond de stage bij Giel heel erg gaaf. Ik was altijd al heel benieuwd hoe alle knoppen werken en hoe Giel dat allemaal kan onthouden. Ik wil later radio-dj worden, omdat ik het heel leuk vind dat je dan dingen kan zeggen die iedereen hoort.” Ook Martijn reageerde enthousiast: ‘Ik vond het heel leuk om bij Giel te zijn. Het lijkt me wel erg moeilijk om radio te maken, maar wel super leuk. De radio staat thuis altijd aan.”
Foto’s van MediaMasters Kylian en Martijn aan de slag bij Giel Beelen van 3FM

Stage [email protected]
Mare (11) uit Drunen liep stage achter de schermen van [email protected] en zag de verschillende facetten van het televisievak. Van grime tot de uitzending: “Ik wil heel graag presentator worden, omdat ik het leuk vind om voor een publiek te presenteren.”
Foto’s van MediaMaster Mare bij de uitzending van [email protected]

Stage Kidsweek
Mirjam (10) uit Utrecht mocht aan de slag bij de redactie van de krant Kidsweek. Ze leerde daar hoe ze artikelen moet samenstellen. Mirjam: “Het is belangrijk dat je een goede kop boven een artikel zet in de krant. Ik maak zelf namelijk met de klas ook een magazine. In Kidsweek vind ik de weetjes en de moppen het leukst. Ik vind het fantastisch om mee te werken aan Kidsweek. Misschien wil ik later wel journalist worden.”
Foto’s van MediaMaster Mirjam op de redactie van Kidsweek

Stage NOS Jeugdjournaal
Regine (10) uit Utrecht keek haar ogen uit op de redactie van het NOS Jeugdjournaal. Ze werd rondgeleid door presentatrice Roos. Roos legde alles uit over het inspreken van items, de animatie-afdeling, het verzamelen van nieuws en het in elkaar zetten van het programma. Daarna was het tijd om de studio te bekijken. Terwijl Regine stond toe te kijken, was Roos live op televisie. Na de live aankondiging ging Regine naar de regieruimte en zag ze op meer dan 10 tv schermen hoe Roos het er goed vanaf bracht. Roos ziet zichzelf later wel bij de televisie werken: “Ik ben heel erg geïnteresseerd in de camera. Als ik later groot ben ik wil ik heel graag voor OF achter de camera werken”.
Foto’s van MediaMaster Regine achter de schermen van Het Jeugdjournaal

Stage The Voice of Holland
Jeroen (10) uit Tilburg mocht stage lopen bij het televisieprogramma The Voice of Holland (TVOH). Hij is groot fan van het programma en mocht zijn eigen filmpje maken. Samen met een redacteur maakte hij het script en interviewde twee V-reporters. Jeroen vroeg de twee wie de app van TVOH had bedacht en wat de reporters allemaal moeten doen. Bekijk Jeroen’s filmpje en zie van wie hij een wel heel speciale boodschap kreeg… Meer foto’s van MediaMaster Jeroen bij The Voice of Holland

Stage Nickbattle
Rosie (11) uit Wijchen kreeg de kans achter de schermen te kijken bij de opnames van Nickbattle. Ze maakte kennis met allerlei aspecten van het televisievak en sprak uitgebreid met redacteuren, de regisseur en presentator Patrick Mertens. Rosie: “Zelf zou ik heel graag presentator worden of programma’s willen maken. Ik zou dan echt iets heel nieuws opzetten, want heel veel programma’s lijken op elkaar.” Het meest verrassende vond Rosie dat takes best vaak over gedaan moesten worden door vergissingen of versprekingen.
Foto’s van MediaMaster Rosie op de set van Nickbattle

Stage Shownieuws
Eva (10) uit Dinther mocht als MediaMaster een dag stage lopen bij Shownieuws van televisiezender SBS6. Zij kroop in de rol van razende reporter. Tijdens haar stagedag leerde ze de facetten van het televisievak: wat het inhoudt om haar eigen reportage voor te bereiden en de reportage op locatie op te nemen. Ook kroop ze de set op en nam een kijkje bij de presentatietafel. Daar liep ze presentatrice Sjimmy Bruijninckx tegen het lijf en stelde haar enkele vragen. Eva maakte een kort filmpje over haar bezoek aan Shownieuws.
MediaMaster Eva als razende reporter bij Shownieuws

Stage dagblad Metro
Fallou, Salma, Mikolaj, Bjorn, Jeannely en Naomi van de Dr. M.M. Den Hertogschool uit Den Haag mochten een dagje stage lopen op de redactie van gratis dagblad Metro. De krant die dagelijks door ruim 1 miljoen mensen wordt gelezen besteedde een 8 speciale pagina’s aan de Dag van de Rechten van het Kind. Voor hun artikel interviewden ze de Kinderombudsman. Daarnaast leerden ze het proces van het samen van een krantenpagina van A tot Z kennen. Het bleek nog best lastig om een artikel te schrijven. Of ze de deadline haalden is te zien in een uitzending van Het Jeugdjournaal.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.