×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 10 oktober 2013 | 120x bekeken | Leestijd: 5 minuten

Mediamasters: spelenderwijs aan de slag met competenties

Kinderen uit groep 7 en 8, het is bijna zover! MediaMasters 2013; een nieuw avontuur, nieuwe mediamissies en inmiddels ruim 2300 klassen die zich hebben ingeschreven. Elke dag zullen enkele competenties uit het Mediawijsheid Competentiemodel centraal staan. Nog niet ingeschreven? Dat kan nog t/m 31 oktober 2013. Meld je nu aan!

Tijdens de Week van de Mediawijsheid spelen leerlingen van groep 7 & 8 het spannende mediawijsheidspel MediaMasters. Dit jaar draait alles om talent, succes en showbizz; de kinderen moeten een theater redden van de ondergang. In dit avontuur moeten ze allerlei mediamissies uitvoeren. Het spel is zo opgebouwd dat verhaallijn, mediamissies en in te zetten media naadloos in elkaar overlopen.

Wat doe je tijdens MediaMasters?
Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. De afleveringen laten niet alleen een spannend verhaal zien, maar behandelen ook diverse thema’s op het gebied van mediawijsheid. Daarna gaan leerlingen klassikaal aan de slag met opdrachten over media en moeten ze thuis mediamissies oplossen. Door deze missies leren ze op een uitdagende manier over media. Met behulp van opvoeders, leerkrachten en bibliotheken ervaren kinderen de kansen van media. Daarnaast moeten ze alert zijn en een kritische blik hebben. Er kunnen jokers worden verdiend waarmee je extra tijd, hulplijnen en pauzemomenten voor je klas wint.
Alle kinderen die MediaMasters spelen, behalen aan het einde van de week de titel ‘MediaMaster’. Het is geen test, je bent al geslaagd als je het spel uitspeelt. Het spel wordt klassikaal gespeeld; via het digibord heeft de leerkracht toegang tot de controlekamer. De klas met de meeste punten wint MediaMasters!

Aan de slag met de competenties
Om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de gemedialiseerde samenleving, moet je mediawijs zijn. Tijdens MediaMasters staan dagelijks enkele mediawijsheidscompetenties centraal. Deze zijn gebaseerd op de competenties uit het Mediawijsheid Competentiemodel.

Klik op de afbeelding om een toelichting op de competenties te zien

Klik voor een toelichting op de competenties B1, B2, B3, G1, G2, C1, C2, C3, S1 en S2

Speldag 1 – De basis
Kinderen komen elke dag in aanraking met televisie, kranten, websites en andere media. Maar wat zijn media eigenlijk? Welke invloed hebben media op ons leven? En hoe was dat vroeger?

De leerling:

 • Beseft dat de samenleving vraagt om mediavaardigheden (B1)
 • Weet de meer evidente effecten van het mediagebruik op het menselijk bestaan te benoemen, zoals het feit dat media altijd en overal aanwezig zijn, dat we altijd met elkaar in verbinding staan, dat er veel informatie op ons afkomt, en de wisselwerking tussen zender en ontvanger (B1)
 • Kan eigen mening verwoorden over hoe media een rol spelen in eigen leven, en kan dit vergelijken met anderen, en andere tijdperken (B1)
 • Ontdekt nieuwe manieren van gebruik apparatuur en platform (G1)

Speldag 2 – Onderzoek
Veel media maken nieuws, maar wat is nieuws? Wie bepaalt er wat nieuwswaarde heeft? En hoe weet je of iets waar is, tenslotte kan iedereen zomaar alles op internet zetten. Daarvoor moet je leren verschillende bronnen te raadplegen en de juiste informatie boven tafel te krijgen. En hoe kun je zelf iets via media delen?

De leerling:

 • Kan de betrouwbaarheid van informatie beoordelen (C1)
 • Kan informatie van diverse bronnen met elkaar vergelijken en de gevonden informatie synthetiseren (C1)
 • Kan binnen het totale (gevraagde en ongevraagde) informatieaanbod relevante informatie selecteren. Weet relevante informatie systematisch te beheren (C1)
 • Kan zowel open als gesloten zoekopdrachten omzetten in juiste trefwoorden (C1)
 • Kan zelfstandig informatie beoordelen, en aangeven waarom hij/zij informatie wel of juist niet gebruikt en waar dit van afhangt (C1)
 • Gebruikt media om unieke eigen content te delen op diverse platformen C2)
 • Ontdekt nieuwe manieren van gebruik apparatuur en platform (G1)

Speldag 3 – Presenteer jezelf
Leerlingen kunnen zich via media op verschillende manieren presenteren. Bijvoorbeeld via een profiel op Hyves, door te schrijven voor de schoolkrant, het uploaden van filmpjes op YouTube en het doorsturen van dit soort berichten naar ouders en vrienden. Waar let je dan op en waar moet je over nadenken?

De leerling:

 • Kan een account aanmaken en personaliseren, en nadenken of privacy (C3)
 • Is in staat zichzelf op de zoeken en is zich bewust van het effect van zijn online imago (S1)
 • Stimuleert de interactie tussen anderen. Bevordert de participatie van andere community members. Herkent uitsluiting, flaming en destructief gedrag van anderen (C3)
 • Kent verschillende omgevingen waarin hetzelfde doel bereikt kan worden. Weet wanneer welke geschikt zijn om in te zetten (G2)
 • Ontdekt nieuwe manieren van gebruik apparatuur en platform (G1)
 • Kan switchen tussen de verschillende apps en programma’s, kan instellingen van de verschillende programma’s beheren en aanpassen aan eigen wensen en kan programma’s verwijderen (G2)
 • Kan zelfstandig informatie beoordelen en aangeven waarom hij/zij die informatie wel of juist niet gebruikt en waar dit van af hangt (C1)
 • Kiest een geschikt medium bij het verzenden van mediaboodschappen en giet deze in de optimale vorm met in achtneming van gangbare maatschappelijke waarden en normen (C2)

Speldag 4 – Reclame
Via de media wordt je ook geïnformeerd over nieuwe dingen, bijvoorbeeld over een nieuwe smaak chips, een nieuwe single om te downloaden en dat je oude buurmeisje gamekampioen is geworden. Van wie zijn die berichten afkomstig en waarom willen ze dat jij het weet?

De leerling:

 • Doorgrondt mediamechanismen die verleiden om steeds verder te lezen, kijken, klikken of spelen (S1)
 • Ontdekt nieuwe manieren van gebruik apparatuur en platform; gps/google maps (G1)
 • Kan binnen het totale (gevraagd en ongevraagde) informatie-aanbod relevante informatie selecteren en reclame herkennen (C1)
 • Herkent wanneer media boodschappen vooroordelen en rolpatronen bevestigen en versterken ( B2)
 • Evalueert informatie kritisch en laat zich niet makkelijk manipuleren (B3)
 • Creëert eigen materiaal en deelt dit met anderen en opereert makkelijk crossmediaal (G1)

Speldag 5 – Finaledag
In deze tijd communiceren veel leerlingen uitgebreid met elkaar via sociale media. Gewoon, omdat het erg leuk is, maar je kunt media ook inzetten om je persoonlijke doelen te bereiken.

De leerling:

 • Kan onder begeleiding toepassingen gebruiken bij het realiseren van persoonlijke, onderwijsgerelateerde en sociaal-maatschappelijke doelstellingen en kan deze effectief inzetten (S2)

Meer weten over MediaMasters?
MediaMasters wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid, van 22 tot en met 29 november 2013. Het spel zelf duurt 5 dagen, waarbij de kinderen ongeveer 1 uur per dag bezig zijn. Er is een rustdag ingebouwd. Alle leerlingen die het spel uitspelen zijn geslaagd en ontvangen een MediaMastersdiploma.

MediaMasters kan worden gespeeld onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen. Meedoen vereist wel een digibord. Meer informatie is te vinden op www.mediamasters2013.nl.

Doe mee!
Inschrijven is kosteloos en kan nog t/m 31 oktober 2013.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.