×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 24 november 2011 | 17x bekeken | Leestijd: 2 minuten

MediaMasters sluit aan op leefwereld van leerlingen

“MediaMasters zorgt voor een mooie opening van de dialoog over mediawijsheid,” aldus leerkracht Kim van Campen van basisschool De Regenboog in Zoetermeer. Zij ging vandaag samen met haar groep 7 aan de slag met de vierde speldag van MediaMasters2011. Deze speldag stond voor leerlingen in het teken van de bewustwording van het eigen gedrag in de media.

Klassikale aanpak
Op de vierde speldag kregen de leerlingen allereerst een filmpje te zien waarmee ze verder kunnen spelen in het het spel MediaMasters. Na afloop moesten de leerlingen vragen beantwoorden die met de film te maken hadden. De vragen stonden allemaal in het teken van mediawijsheid. Wat zet je wel over jezelf online en wat niet? Is het verstandig om je wachtwoord met iemand te delen? De leerlingen zijn enthousiast over MediaMasters. Van Campen: “Door opdrachten als de mediamissies gaan de leerlingen er zelfs buiten schooltijd mee door.”

MediaMasters is herkenbaar
Van Campen vindt dat MediaMasters goed kan worden gebruikt om een gesprek over mediawijzer onderwerpen op gang te brengen. Tijdens het klassikaal bespreken van de vragen komen al gauw de ervaringen van de leerlingen los. Zo vertelt Daniël dat de bankrekening van iemand uit zijn omgeving eens is geplunderd. Waarschijnlijk omdat hij zijn persoonlijke gegevens niet goed had afgeschermd. “Je merkt dat MediaMasters heel erg aansluit op de leefwereld van de leerlingen. Zeker de filmpjes over Hyves zijn heel herkenbaar voor hen. Over het plaatsen van foto’s en de berichten die worden geplaatst. Foto’s zijn altijd terug te vinden en de toon van een bericht is niet altijd even duidelijk. Bedoelt iemand iets sarcastisch of niet?” aldus Van Campen.

Bewustwording
Ondanks de enthousiaste reacties merkt ook Van Campen dat er nog winst valt te behalen. “Het komt wel eens voor dat er bijvoorbeeld buiten schooltijd door leerlingen via MSN wordt geroddeld. Dat we aandacht besteden aan mediawijsheid wil niet zeggen dat het in een keer is verholpen. Wel merk ik dat mijn leerlingen veel dingen oppikken en zich bewuster zijn van wat er met media mogelijk is.”

Lesvoorbereiding
Door heel Nederland doen 1800 scholen mee aan MediaMasters. Leerkrachten moeten wel het een en ander voorbereiden. Over de voorbereiding zegt Van Campen: “Omdat het de eerste keer is was de voorbereiding soms even lastig, maar alles wijst zich uiteindelijk vanzelf.” Ze sluit positief af: “Ook volgend jaar wil ik weer meedoen aan MediaMasters.”

Over MediaMasters2011
MediaMasters2011 is een media-ervaring waarin kinderen van groep 7 een spannende opdracht krijgen. Gedurende een week moeten ze overleggen, samenwerken, media maken en interpreteren. Ze leren media kritisch te bekijken, in te schatten wat de mogelijkheden zijn en de risico’s te herkennen. Een kritische blik en flink wat doorzettingsvermogen levert ze uiteindelijk de titel Mediamaster op. 40.000 kinderen in Nederland gaan laten zien hoe mediawijs ze echt zijn.

Bekijk foto’s van leerlingen deelnemend aan MediaMasters

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.