×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 12 september 2013 | 1113x bekeken | Leestijd: 4 minuten

MediaMaffia, een mediawijsheid-bordspel voor de basisschool

Drie masterstudenten Jeugdliteratuur van de Tilburg University hebben een mediawijsheid-bordspel ontwikkeld voor groep 4/5: MediaMaffia. Geen ouderwets spelletje Ganzenbord maar een eigentijds, mooi spel met hersenbrekende vragen en spannende online opdrachten. Het spel is gebaseerd op de vier hoofdgroepen van het Mediawijsheid Competentiemodel: begrip, gebruik, communicatie, strategie. Op een speelse manier en samenwerkend worden kinderen ‘mediawijs’. Een interview.

Wie zijn jullie?
“Dit schooljaar zijn we begonnen aan de master Jeugdliteratuur aan Tilburg University. Daarvoor studeerden we Media, Informatie en Communicatie (Milenka en Emma) en Sayonara heeft de lerarenopleiding Nederlands afgerond. Om de overstap te kunnen maken naar de master Jeugdliteratuur, moesten we een premaster volgen. Tijdens deze premaster kregen we het vak ‘Mediawijsheid’. Onze gezamenlijke gedrevenheid om iets te betekenen voor kinderen om zich op een goede manier in het medialandschap te begeven, leidde tot het idee om een educatief en mediawijs product te ontwikkelen voor groep 4/5.”

Afbeelding_1

Milenka Looman, Emma Eigenraam en Sayonara Stutgard ontwikkelden Mediamaffia tijdens de premaster Jeugdliteratuur aan de Universiteit Tilburg.

Waarop hebben jullie MediaMaffia gebaseerd?
“We werden geïnspireerd door het Mediawijsheid Competentiemodel en de masterscriptie: ‘Spiegeltje, spiegeltje in de hand’ van Geeske Kanters (2012). Dit vormt de theoretische basis voor ons spel.

In het Mediawijsheid Competentiemodel zijn competenties verzameld die je nodig hebt om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving. Tien competenties zijn in vier hoofdgroepen verdeeld: begrip, gebruik, communicatie, strategie. Binnen deze groepen zijn niveaus en taken omschreven voor kinderen in groep 1/2 ,3/4 , 5/6 en 7/8.
We hebben in ons spel zes categorieën vragen opgenomen die we koppelden aan de mediawijsheidcompetenties. De categorieën zijn te herkennen aan de logo’s:

Tabel bordspel

We werden enthousiast om een spel te ontwikkelen nadat we de masterscriptie van Geeske Kanters (2012) hadden gelezen. In haar onderzoek naar kinderboeken-apps in een veranderende samenleving heeft zij het over de positieve invloed van spelvormen op het leerproces. Met spelvormen kun je vaardigheden oefenen die je in het ‘echte’ leven nodig hebt, zoals samenwerken.”

Hoe werkt MediaMaffia?
“MediaMaffia is een combinatie van een ‘ouderwets’ bordspel met online opdrachten. Het spelbord en de dobbelstenen zijn bijzonder groot en de pionnen zijn vervangen door mediamuizen. De vragen worden op een smartboard geprojecteerd. Leerlingen gaan in teams de strijd aan tegen de ‘Mediamaffia’: om de beurt mogen zij met de reusachtige dobbelsteen gooien en de mediamuizen verplaatsen. Het team dat als eerste op het eindvak komt, heeft de MediaMaffia verslagen. Alle leerlingen ontvangen een MediaMaffia diploma.

Afbeelding_2

Voordat MediaMaffia gespeeld wordt, leest de docent een spannend verhaal voor waarin de MediaMaffia wordt geïntroduceerd. Kinderen maken kennis met het silhouet dat op het bordspel de MediaMaffia vertegenwoordigt. Als je op een MediaMaffia-vakje komt, heb je pech. De MediaMaffia zijn dan aan zet. Kom je bijvoorbeeld op vakje 58? Dan heeft de MediaMaffia je mediaverslaafd gemaakt en moet je terug naar start.
Gelukkig zijn er ook vakjes met cijfers en vakjes waar een logo op staat. Deze vakjes brengen je dichter bij de finish. Kom je op een vakje met een logo, dan moet je een vraag beantwoorden in de categorie die bij dat logo hoort. Heb je de vraag fout beantwoord, dan moet je een vakje achteruit.”

Voorbeelden van opdrachten:
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Waaruit bestaat het MediaMaffiapakket?
“Het MediaMaffiapakket bestaat uit:

 • Een docentenhandleiding
 • Het spelkleed
 • Een usb-stick met de vragen en een digitale handleiding
 • Zes muispionnen en een reuzedobbelsteen
 • De spelregels
 • Diploma’s

Afbeelding_3

In de docentenhandleiding zijn twee lessen mediawijsheid opgenomen. Docenten kunnen ervoor kiezen om deze lessen voorafgaand aan het spel te geven zodat alle leerlingen eenzelfde startniveau hebben. Het spannende introductieverhaal, een huiswerkopdracht en achtergrondinformatie over het gebruik van sociale media zijn ook te vinden in deze handleiding.”

Slaat het spel bij kinderen aan?
“Absoluut! Dat blijkt wel uit onze tests met kinderen. In april is er een pilot geweest op de Jan Lighthartschool Rendierhof in Tilburg. Drie kinderen uit groep 5 en drie kinderen uit groep 4 probeerden de school te redden van de MediaMaffia. Hoe dieper zij in het spel kwamen, des te enthousiaster en fanatieker zij werden. Na een uur wilden zij nog steeds doorgaan. ‘Keileuk!’ en ‘Nu weten we wat ‘media’ is!’ werd geroepen. Glunderend van trots namen zij hun diploma in ontvangst.
Na de pilot zijn een aantal vragen en zoekopdrachten die te moeilijk bleken, aangepast. Zo was bijvoorbeeld de opdracht om een route in Frankrijk te zoeken in Google Maps te ver van de belevingswereld van de kinderen af te staan. We hebben dit veranderd in een opdracht waarbij de weg van huis naar school gezocht moet worden.”

Waar is MediaMaffia verkrijgbaar?
“Momenteel is MediaMaffia als pilot gestart bij de Bibliotheek Rijn en Venen in Zuid-Holland en is alleen te huur in die regio. Wij zijn op zoek naar mogelijkheden om MediaMaffia in de rest van Nederland te verspreiden. Als er interesse is in het spel kan er gerust contact met ons worden opgenomen. Wij gaan graag met geïnteresseerden in gesprek.”

Meer informatie?
Stuur een email naar: [email protected] of neem een kijkje op: facebook.com/MediaMaffiaHetBordspel

Reacties 4

 1. Brigitte Theeuwes

  Beste Muriel,

  MediaMaffia is geen upgrade van het Mediawijze spel. Het idee is los daarvan ontstaan. Wel goed om er naar te verwijzen. Ik denk dat het Mediawijze spel meer voor oudere kinderen bedoeld is? Heb jij het wel eens uitgeprobeerd? Weet jij voor welke leeftijd het bedoeld is?

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.