×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 5 oktober 2012 | 63x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Media wisdom 2024: een blik op mediawijsheid in de toekomst

Stampvol was het. Zowel het programma als de zaal tijdens Media wisdom 2024 op maandag 17 september. Mediawijzer.net verzorgde met dit programma een onderdeel van het PICNIC Festival. Tijdens Media wisdom 2024 wierpen 3 keynote-sprekers een blik in de toekomst van mediawijsheid. Hoe ziet de relatie tussen mens en media er over 12 jaar uit?

Het programma
Het eerste deel van het programma werd verzorgd door 3 keynote-sprekers: Farid Tabarki, Paul Römer en Louisa Heinrich. De sprekers keken vooruit en lieten hun licht schijnen op de toekomst van media en mediawijsheid. Het tweede deel bestond uit een Socratisch gesprek. Hier keken de deelnemers uit verschillende invalshoeken naar de toekomst van mediawijsheid.

Farid Tabarki: mensen krijgen grotere mediamacht
Farid Tabarki is Trendwatcher van het jaar en onderzoekt met zijn bureau Studio Zeitgeist de tijdgeest. Farid schetste een beeld van de enorme hoeveelheid informatie die digitaal beschikbaar is. Data wordt vrij beschikbaar voor nieuwe toepassingen. Nieuws en ervaringen worden razendsnel gedeeld via sociale media. Mensen krijgen een steeds grotere mediamacht.

Zaken als privacy en auteursrecht spelen hierdoor een steeds grotere rol. Maar vooral het duiden en beoordelen van informatie en het begrijpen van de context ervan zullen in de toekomst de nodige vragen opleveren. Hoe weet je bijvoorbeeld nog wat waar is?

Voor bedrijven betekent die verschuiving van de mediamacht dat transparantie noodzakelijk wordt. Het publiek heeft de kennis en de tools om bedrijven te dwingen open te zijn.

Paul Römer: verschuiving in medialandschap
Paul Römer is directeur van de NTR en een mediaman pur sang. Onbeperkte geheugencapaciteit en bandbreedte veranderen volgens Paul nu al het medialandschap. Daarbij is het zaak niet te denken in apparaten, maar in de verbinding daartussen. Alles wordt een scherm, van je ijskast tot de muren van je slaapkamer.

Ons mediaprofiel staat hierbij centraal. We dragen 24/7 dat profiel bij ons. Consumptie van media waar en wanneer je maar wilt. Is dat het einde van ouderwets tv-kijken? Nee, tv zal een sociale functie blijven houden, maar de invulling – via een tweede of zelfs derde scherm – zal veranderen. Door het doelgroepgerichte aanbod van (sociale) media zal tv als massamedium een waarde houden voor bedrijven.

Belangrijkste uitdaging voor de toekomst is het leren omgaan met de enorme overvloed aan informatie van onduidelijke afkomst. Nieuwe manieren ontdekken om te bepalen wat waar is of waarde heeft. Voor mediabedrijven is het zaak op zoek te gaan naar relevantie voor het publiek.

Louisa Heinrich: media en menselijke gedrag
Louisa Heinrich is Strategy Director bij Fjord. Voor Louisa is de ontwikkeling van media en technologie niet te voorspellen. Als we 10 jaar geleden hadden gezien waar we nu staan, hadden we dat niet geloofd. De ontwikkeling van menselijk gedrag is volgens Louisa wel goed te voorspellen. Die zal namelijk niet veel veranderen.

De volgende menselijke kenmerken zullen blijven:

  1. Tribal: mensen zullen ergens deel van uit willen maken.
  2. Stories: mensen zullen verhalen willen blijven horen en vertellen. Verhalen zijn immers onsterfelijk. De wil om iets door te geven of onderdeel te zijn van een verhaal zit diepgeworteld in mensen. Mensen zijn geraakt als anderen iets van hun doorvertellen, ook al is dat in de vorm van een simpele retweet.
  3. Onvoorspelbaar: mensen zullen zich anders gedragen dan je denkt.

De toekomst van media gaat volgens Louisa over het vertellen van verhalen. Verhalen waar mensen onderdeel van uitmaken. Een van de grootste uitdagingen hierbij ligt op het gebied van auteursrecht. De huidige wetgeving en jurisprudentie houdt de ontwikkelingen op het gebied van media auteursrecht niet bij.

Mediawijsheid is voor Louisa vooral mensenwijsheid. Blijf vooral kijken naar het gedrag van mensen. Dat gedrag is moeilijk te voorspellen, zet daarom alleen een richting uit als je het over mediawijsheid hebt. Wees vooral flexibel en stuur bij. Als je plannen maakt voor de lange termijn en daaraan vasthoudt, mis je voortdurend kansen.

Socratisch gesprek
Een Socratisch gesprek is niet bedoeld om verschillen in standpunten duidelijk te maken.maar om te werken aan een gemeenschappelijke visie. Onder leiding van Kim Coppes deden de volgende personen een poging een gezamenlijke visie op de (de toekomst) van mediawijsheid te ontwikkelen:

  • Mark Giesbers (UPC)
  • Robert van Hoesel (Internetondernemer)
  • Stine Jensen (filosoof en publicist)
  • Maurits Kaptein (PersuasionAPI)
  • Timo Kos (Khan Academy)
  • Jurriaan van Rijswijk (Games for Health)
  • Barbera Wolfensperger (FHV BBDO)

In onderstaand filmpje krijg je een overzicht van interessante quotes en gezichtspunten:

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.