×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 26 april 2012 | 333x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Media Ukkies: mediaopvoeding voor peuters en kleuters

Op 1 mei, tijdens de Maand van de Mediaopvoeding, gaat de nieuwe campagne ‘Media Ukkies: mediaopvoeding voor peuters en kleuters’ van start. Mediawijzer.net organiseert de campagne om aandacht te vragen voor mediaopvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar.

Media Ukkies: tips, MQ-test en Media Ukkie Award

Peuters en kleuters groeien op in een wereld van TV, computers, mobieltjes en games. Deze media bieden ukkies ongekende mogelijkheden, zeker wanneer ouders dit goed begeleiden. Maar hoe stimuleer je de positieve effecten en wanneer moet je juist opletten en bijsturen? Daarom lanceert Mediawijzer.net in mei de campagne: Media-Ukkies. Een maand vol concrete handreikingen hoe ouders hun media-ukkie kunnen helpen om op een goede en bewuste manier alle kansen te benutten die media bieden. Met handige tips, de MQ-test: de mediawijsheid-test voor ouders en de verkiezing voor de beste media voor ukkies met de Media Ukkie Award.Wie zijn de Media Ukkies?

Peuters kijken dagelijks gemiddeld bijna drie kwartier televisie. Van de kleuters wiens ouders een tablet hebben, speelt 66% er regelmatig mee. Dit biedt hen mogelijkheden die hun ouders tijdens hun jeugd niet hadden. Nog nooit konden kinderen zo snel informatie vinden en hun taalontwikkeling en (sociale) leervaardigheden verbeteren.

Voor kinderen zijn media een onderdeel van hun leefwereld. Ze vinden media leuk en het past bij hun manier van leren, kijken en ontspannen. Ondertussen denderen de mediaontwikkelingen door. Waar de muis nog vraagt om motorische ontwikkeling, is er dankzij de tablet en touchscreen voor de allerkleinsten geen enkele technische hindernis meer om zelf toegang te krijgen tot media.

Deze ontwikkelingen vragen wel wat van de ouders. Het is noodzakelijk kinderen van deze leeftijd te begeleiden. Hoewel kinderen de techniek snel doorhebben, kunnen ouders juist context geven. En de juiste mediabalans vinden door het goede voorbeeld te geven, positieve ontwikkelingen te stimuleren maar ook grenzen te stellen. Anderzijds kunnen ouders ook weer van hun kinderen leren. Door samen met het kind spelenderwijs te leren, zijn kinderen veilig en bewust voorbereid om de kansen te pakken die deze mediasamenleving hen biedt.

Media Ukkie Award
Peuters en kleuters kunnen vaak al zelf hun weg vinden op bijvoorbeeld YouTube of in games en hebben vaak al een sterke voorkeur voor televisieprogramma’s. Maar welke media zijn ook daadwerkelijk leuk, leerzaam en goed in te zetten bij mediaopvoeding? Om dit te bepalen, worden op 16 mei 2012 de Media-Ukkie Awards uitgereikt aan de beste media (tv, website en app) voor peuters en kleuters. De nominaties worden bepaald door een vakjury bestaande uit professionals uit het mediavak. Op 1 mei worden deze nominaties bekend gemaakt.

Onderzoek en campagnefilms

Om het belang van de campagne te ondersteunen is er nieuw onderzoek gedaan naar feiten en cijfers over het mediagebruik van jonge kinderen. Het primaire doel van het onderzoek is dan ook het in kaart brengen van het mediagebruik van jonge kinderen (leeftijd 0-8). Het gaat hier om alle vormen van media, zowel online als offline. Omdat de wereld van (jonge) kinderen zich vooral afspeelt in het bijzijn van (groot) ouders wordt naast de kinderen ook het mediagebruik van (groot) ouders zelf onderzocht. De resultaten van dit onderzoek zullen gepresenteerd worden op 2 mei en zijn vanaf dat moment ook beschikbaar via de website. Ook kun je op de website de campagnefilms bekijken.

MQ-test
De MQ-test is een mediawijsheid test voor (groot)ouders. Het doel van deze test is om voor ouders inzichtelijk maken hoe mediawijs ze zijn en hoe goed ze het doen qua mediaopvoeding.  Als je als ouder mediawijs bent, kun je je kind ook weer betere mediaopvoeding geven. Aan het einde van de MQ-test weten ouders niet alleen wat ze al wel en niet weten en kunnen, maar krijg ze ook mediaopvoedtips.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.