Media Ukkie Dagen

Logo Media Ukkie Dagen 2020Met de Media Ukkie Dagen vraagt Netwerk Mediawijsheid jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. De negende editie van de Media Ukkie Dagen vindt plaats van 27 maart tot en met 3 april 2020.

De Media Ukkie Dagen vinden dit jaar alleen digitaal plaats. Op Mediaukkiedagen.nl zetten we digitale initiatieven in de spotlight over mediaopvoeding. Juist nu zorgen we er samen voor dat jonge gezinnen de weg vinden naar praktische tips en handig materiaal over mediaopvoeding. Heeft jouw organisatie aanbod zoals tips, een initiatief, programma of dienst over media in de opvoeding van de allerkleinsten? Laat het ons weten via info@mediawijzer.net en haak digitaal aan op de #MUD20. 

Kijk op mediaukkiedagen.nl voor het laatste nieuws, tips en informatie voor professionals of ouders & opvoeders.

Boek, site, app: samen spelen op het web

Van vrijdag 27 maart tot en met vrijdag 3 april zijn de Media Ukkie Dagen. Ouders en opvoeders kunnen de campagne online vanuit huis volgen. Het is een ongewone tijd en in veel jonge gezinnen zal er flink gebruikgemaakt worden van media.

Jonge kinderen zijn namelijk dol op media. Ze kijken hun favoriete kindertelevisie en bladeren door boekjes. Ze swipen naar filmpjes op internet en spelen spelletjes op de tablet. Als ouder of opvoeder wil je je kind hierbij begeleiden. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Voor veel kinderen is de extra schermtijd thuis een feest, maar als ouder wil je straks ook weer soepel terug naar de ‘gewone’ situatie. Hoe kun je in alledaagse én buitengewone tijden omgaan met media binnen de opvoeding? Welke boekjes, films en spelletjes zijn geschikt voor een baby of peuter? Hoe wissel je het leren en spelen af, met en zonder tablet? Waar beleef je met je ukkie samen plezier aan? In deze tijd kunnen ouders samen met hun kind bewust met media aan de slag gaan.

Tijdens de Media Ukkie Dagen worden zeven herkenbare vragen over opvoeden met media beantwoord. Opvoeders krijgen tips en tools om samen met hun kind leuk én veilig aan de slag te gaan met media. Het thema is daarom: ‘Boek, site, app: samen spelen op het web’.

De MediaDiamant: wegwijzer in mediaopvoeding

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. De MediaDiamant helpt hierbij, met onder andere specifieke tips voor ouders en opvoeders van jonge kinderen. Benieuwd hoe andere professionals de MediaDiamant inzetten? Lees de blogserie

Over de Media Ukkie Dagen

Netwerk Mediawijsheid heeft tot doel om de mediawijsheid in Nederland te bevorderen. Tijdens de Media Ukkie Dagen ligt de focus op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en (professionele) opvoeders. Met de campagne wil Netwerk Mediawijsheid hen bewust maken van de vele kennis die er al is op het gebied van mediaopvoeding. Zij wil concrete handvatten bieden om hier thuis mee aan de slag te gaan.

Ieder jaar spelen de netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid, zoals mediacoaches, CJG’s, kinderdagverblijven en bibliotheken, een belangrijke rol in de campagne. Zij organiseren activiteiten en dragen gezamenlijk de campagneboodschap uit.

Gouden GuppyRol van mediamakers

De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor de beste peuter- & kleuterapp (0-6 jaar) en onderdeel van de Cinekid Media Awards. De Gouden Guppy is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid om makers van goede en kwalitatieve content voor jonge kinderen te belonen. Van 2012 tot en met 2016 werd deze prijs uitgereikt onder de naam Media Ukkie Award.

Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren en belonen van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren.

» Meer over de Gouden Guppy

Eerdere edities van de Media Ukkie Dagen

Van 6 t/m 13 april 2018 stonden de Media Ukkie Dagen in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’ De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. 

» Om ouders en opvoeders te ondersteunen bij de mediaopvoeding lanceerde Mediawijzer.net het Digi ABCD voor ukkies
» Download het Iene Miene Media 2018 onderzoek
» Lees het uitgebreide verslag