Media Ukkie Dagen

Met de Media Ukkie Dagen vraagt Mediawijzer.net jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. De Media Ukkie Dagen 2018 vonden plaats van vrijdag 6 april t/m vrijdag 13 april. 

Thema Media Ukkie Dagen 2018

De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Dit jaar stonden de Media Ukkie Dagen 2018 in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen. Want, hoe doe je dat, je kinderen mediawijs gedrag aanleren? En wat kun je jouw peuter en kleuter nu al leren over het omgaan met media? Het thema van de Media Ukkie Dagen 2018 was dan ook: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’

Jonge kinderen hebben nog moeite om te begrijpen wat ze op een scherm zien en hebben hun ouders hard nodig om de digitale wereld te ontdekken. Om ouders en opvoeders te ondersteunen bij de mediaopvoeding introduceert Mediawijzer.net het Digi ABCD voor ukkies met concrete tips om je kind te begeleiden in de digitale wereld.

» Meer informatie + download van het Digi ABCD voor ukkies

Meer weten over de campagne? Ga voor meer informatie naar www.mediaukkies.nl.

Rol van mediamakers

Kinder Media Awards

De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor de beste peuter- & kleuterapp (0-6 jaar) en onderdeel van de Cinekid Media Awards. De Gouden Guppy is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede en kwalitatieve content voor jonge kinderen te belonen. Van 2012 tot en met 2016 werd deze prijs uitgereikt onder de naam Media Ukkie Award.

Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren en belonen van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren.

» Meer over de Gouden Guppy

Sociale media

Volg @MediaUkkies op Twitter voor tips en nieuwtjes over mediaopvoeding en de Media Ukkie Dagen.

Wie organiseert de Media Ukkie Dagen?

Mediawijzer.net heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen. Tijdens de Media Ukkie Dagen ligt de focus op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en (professionele) opvoeders. Met de campagne wil Mediawijzer.net hen bewust maken van de vele kennis die er al is op het gebied van mediaopvoeding. Zij wil concrete handvatten bieden om hier thuis mee aan de slag te gaan.

Zoals elk jaar spelen de netwerkpartners van het Mediawijzer.net een belangrijke rol in de campagne door het organiseren van activiteiten en door het gezamenlijk uitdragen van de campagneboodschap.

Eerdere edities van de Media Ukkie Dagen

Schermen hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. De ukkies weten feilloos hun favoriete filmpje of app te vinden op de tv, smartphone van mama of tablet van opa. Ze vermaken zich er prima mee. Wel hebben veel ouders vragen over het mediagebruik van hun jonge kinderen. Zitten zij niet te lang achter een scherm? En de content die ze bekijken, is dat goede content?

Daarom stonden de Media Ukkie Dagen 2017 in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’. Hoe kun je als ouder je kind niet alleen op het gebied van voeding en beweging, maar ook op het gebied van mediagebruik een goede start meegeven?

» Bij de start werden de resultaten van het Iene Miene Media 2017 onderzoek bekendgemaakt
» Kijk hier voor meer informatie en het webinar voor professionals over de MediaDiamant
» Lees het uitgebreide verslag van #MUD17