Media Ukkie Dagen

Met de Media Ukkie Dagen vraagt Mediawijzer.net jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. In 2018 vinden de Media Ukkie Dagen plaats van vrijdag 6 april tot en met vrijdag 13 april.

Thema Media Ukkie Dagen 2018

De allerkleinsten weten hun weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Dit jaar staan de Media Ukkie Dagen 2018 in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen. Want, hoe doe je dat, je kinderen mediawijs gedrag aanleren? En wat kun je jouw peuter en kleuter nu al leren over het omgaan met media? Het thema van de Media Ukkie Dagen 2018 is dan ook: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’

Hoe kun je als ouder je kind niet alleen op het gebied van voeding en beweging, maar ook op het gebied van media een goede start meegeven?

Meer informatie over de Media Ukkie Dagen 2018 vind je hier.

Rol van mediamakers

Kinder Media Awards

De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor de beste peuter- & kleuterapp (0-6 jaar) en onderdeel van de Cinekid Media Awards. De Gouden Guppy is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede en kwalitatieve content voor jonge kinderen te belonen. Van 2012 tot en met 2016 werd deze prijs uitgereikt onder de naam Media Ukkie Award.

Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren en belonen van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren.

» Meer over de Gouden Guppy

Sociale media

Volg @MediaUkkies op Twitter voor tips en nieuwtjes over mediaopvoeding en de Media Ukkie Dagen.

Wie organiseert de Media Ukkie Dagen?

Mediawijzer.net heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen. Tijdens de Media Ukkie Dagen ligt de focus op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en (professionele) opvoeders. Met de campagne wil Mediawijzer.net hen bewust maken van de vele kennis die er al is op het gebied van mediaopvoeding. Zij wil concrete handvatten bieden om hier thuis mee aan de slag te gaan.

Zoals elk jaar spelen de netwerkpartners van het Mediawijzer.net een belangrijke rol in de campagne door het organiseren van activiteiten en door het gezamenlijk uitdragen van de campagneboodschap.

Eerdere edities van de Media Ukkie Dagen

Schermen hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. De ukkies weten feilloos hun favoriete filmpje of app te vinden op de tv, smartphone van mama of tablet van opa. Ze vermaken zich er prima mee. Wel hebben veel ouders vragen over het mediagebruik van hun jonge kinderen. Zitten zij niet te lang achter een scherm? En de content die ze bekijken, is dat goede content?

Daarom stonden de Media Ukkie Dagen 2017 in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’. Hoe kun je als ouder je kind niet alleen op het gebied van voeding en beweging, maar ook op het gebied van mediagebruik een goede start meegeven?

» Bij de start werden de resultaten van het Iene Miene Media 2017 onderzoek bekendgemaakt
» Kijk hier voor meer informatie en het webinar voor professionals over de MediaDiamant
» Lees het uitgebreide verslag van #MUD17

De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of het internet of toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Veel ouders beseffen dan ook dat het verstandig leren omgaan met media een steeds belangrijker onderdeel van de opvoeding is geworden. Maar hoe pak je dat als ouder het beste aan?

Onderdelen van de campagne in 2016:

  • De Media Ukkie Challenge: Tablets en smartphones zijn in de meeste huishoudens niet meer weg te denken en ook de jongste kinderen spelen er volop mee. Wat betekent dat voor jou als opvoeder? Hoe pak je het opvoeden met media nou het beste aan? Tijdens de Media Ukkie Challenge kregen ouders en opvoeders zeven dagen lang handige tips en leuke opdrachten in de mailbox om hier actief mee aan de slag te gaan: www.mediaukkies.nl/challenge/
  • Kijk bij tips voor geschikt aanbod en websites over media en opvoeden.
  • Neem tijdens de Media Ukkie Dagen deel aan een activiteit in bijvoorbeeld de bibliotheek, kinderdagverblijf en Centra voor Jeugd en Gezin of bezoek Media Ukkie Land.
  • Ook maakte Mediawijzer.net voor het vijfde opeenvolgende jaar de resultaten uit Iene Miene Media, onderzoek naar mediagebruik door jonge kinderen bekend.
Leren omgaan met media is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2015 (26 maart t/m 2 april) was: ‘Media voor Ukkies: Kies jij voor kwaliteit?’. Vragen die onder meer aan bod kwamen: Welke media past er bij de ontwikkeling van baby’s, peuters en kleuters? Hoe maak je goede digitale educatieve inhoud voor kinderen? En waar vind je Tips en Tops over mediagebruik bij de allerkleinsten?

In dit artikel lees je een terugblik van de Media Ukkie Dagen, waaronder de expertsessie over mediaopvoeding in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), onderzoek Iene Miene Media over mediagebruik bij kinderen 1 tot 8 jaar, het inspiratieboekje voor ouders, het nieuwe interactieve prentenboek Makkie Media en lokale initiatieven uit het netwerk van Mediawijzer.net.

Als onderdeel van de Media Ukkie Dagen werd ook de Media Ukkie Award uitgereikt tijdens de Kinder Media Awards. Bekijk hier alle winnaars. Voorafgaand aan de Kinder Media Awards was de conferentie Online content voor kinderen over hoe je goede digitale educatieve inhoud maakt.

Het motto van de Media Ukkie Dagen 2014 (9 t/m 18 april) was: ‘Voed jíj je kind op of laat je dat over aan de media?’ In het kader van de campagne werden o.a. deze activiteiten opgezet:

  • Opening van Media Ukkie Land bij Beeld en Geluid op 9 april 2014, Media Ukkie Land is ontwikkeld in samenwerking met Mediawijzer.net.
  • Symposium ‘Ukkies: hun brein en mediaopvoeding’ op 15 april 2014
  • De uitreiking van de Media Ukkie Award 2014 op 15 april 2014
  • Nieuwe inzichten door twee nieuwe onderzoeken: update van het onderzoek Iene Miene Media naar het mediagedrag van de kinderen van 0 t/m 6 jaar en hun ouders. En een onderzoek naar het mediagebruik binnen kinderopvanginstellingen en de mate waarin dat verankerd is in werkplannen en/of pedagogische beleidsplannen.
De ‘Media Ukkie Dagen: mediaopvoeding voor peuters en kleuters’ vonden in 2013 plaats van 8 t/m 17 april. In dit artikel lees je een aantal hoogtepunten terug van de Media Ukkie Dagen, waaronder de publicatie van het onderzoek Iene Miene Media 2013 naar mediagebruik door kleine kinderen, het Deltaplan Mediaopvoeding en activiteiten en initiatieven van netwerkpartners van Mediawijzer.net.

Als onderdeel van de Media Ukkie Dagen werd ook de Media Ukkie Award uitgereikt, tegelijk met de uitreiking van de Gouden @penstaart op 17 april 2013. De winnaar van de Media Ukkie Award 2013 is (te) Gekke Dierentuin. Bekijk hier de foto’s van de uitreiking van de Gouden @penstaart en Media Ukkie Award 2013.

Begin mei 2012 startte Mediawijzer.net de Maand van de Mediaopvoeding. Deze campagne vestigde de aandacht op het mediagedrag van peuters en kleuters en de verantwoordelijkheid van ouders. De campagne werd opgezet, omdat onder ouders een grote behoefte leeft aan een kader en begeleiding gericht op de mediaopvoeding van hun kind. Dat bleek onder andere uit het onderzoek Iene Miene Media 2012 naar het mediagedrag van de allerjongsten, de aandacht voor de MQ-test (eenvoudige test voor ouders om te testen hoe mediawijs ze zijn) en het aantal stemmen op de Media Ukkie Award.