Media Ukkie Dagen

media ukkie dagen, mudMet de Media Ukkie Dagen vraagt Netwerk Mediawijsheid jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. De negende editie van de Media Ukkie Dagen vindt plaats van 27 maart tot en met 3 april 2020.

Als bibliotheek, kinderopvang, mediacoach of mediawijsheidprofessional kun je meedoen door een activiteit te organiseren. Doe alvast inspiratie op door een kijkje te nemen bij de activiteiten van vorig jaar. In aanloop naar de campagne wordt een toolkit beschikbaar gesteld met tips en handig materiaal.

Houd mediaukkiedagen.nl in de gaten.

Terugblik Media Ukkie Dagen 2019: van speen tot game

Schermen hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. Ze weten feilloos hun favoriete filmpje of spelletje te vinden op de tv, smartphone van mama of tablet van opa. Ze vermaken zich er prima mee en als ouder heb je even je handen vrij. Maar veel ouders hebben vragen over het mediagebruik van hun jonge kinderen. Zitten zij niet te lang achter een scherm? En de filmpjes en spelletjes die ze bekijken en spelen, is dat goede content?

De Media Ukkie Dagen 2019 (29 maart t/m 5 april) stonden in het teken van het thema ‘van speen tot game’. Tijdens deze week kregen ouders en (professionele) opvoeders antwoord op concrete vragen over mediaopvoeding zoals: wat zijn goede apps, games en video’s voor jonge kinderen, kun je je kind aanleren zélf op tijd te stoppen met media? En hoe doe je dat dan?

» Er stonden meer dan 120 activiteiten op de kaart
» Op www.mediaukkiedagen.nl vonden ouders en opvoeders tips over mediaopvoeding
» Organisaties konden aan de slag met de toolkit en de tips voor professionals
» Lees de uitgebreide #MUD19 terugblik: van speen tot game en van digitaal voorleesuurtje tot babycafé

Onderzoek: Jonge kinderen steeds vaker alleen gelaten met tablet of smartphone

Jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar zijn meer tijd gaan besteden aan media en daarbij gebruiken ze media steeds vaker alleen. Ouders maken zich zorgen over de online veiligheid en hoe ze het mediagebruik van hun kind in de hand kunnen houden. Dit blijkt uit een review van 7 jaar Iene Miene Media-onderzoek die bij de start van de Media Ukkie Dagen 2019 is gepresenteerd.

Nog meer #MUD19 onderzoek:

  • Onder het Landelijk Ouderpanel van Stichting Opvoeden.nl werd onderzocht welke vraagstukken en behoeftes er liggen bij ouders over informatievoorziening rondom mediaopvoeding
  • Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) verrichte een veldscan onder een tiental (opvoed)professionals: welke uitdagingen zien zij bij het ondersteunen van ouders in de mediaopvoeding?

» Lees meer

De MediaDiamant: wegwijzer in mediaopvoeding

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. De MediaDiamant helpt hierbij, met onder andere specifieke tips voor ouders en opvoeders van jonge kinderen. Benieuwd hoe andere professionals de MediaDiamant inzetten? Lees de blogserie

Over de Media Ukkie Dagen

Netwerk Mediawijsheid heeft tot doel om de mediawijsheid in Nederland te bevorderen. Tijdens de Media Ukkie Dagen ligt de focus op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en (professionele) opvoeders. Met de campagne wil Netwerk Mediawijsheid hen bewust maken van de vele kennis die er al is op het gebied van mediaopvoeding. Zij wil concrete handvatten bieden om hier thuis mee aan de slag te gaan.

Ieder jaar spelen de netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid, zoals mediacoaches, CJG’s, kinderdagverblijven en bibliotheken, een belangrijke rol in de campagne. Zij organiseren activiteiten en dragen gezamenlijk de campagneboodschap uit.

Gouden GuppyRol van mediamakers

De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor de beste peuter- & kleuterapp (0-6 jaar) en onderdeel van de Cinekid Media Awards. De Gouden Guppy is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid om makers van goede en kwalitatieve content voor jonge kinderen te belonen. Van 2012 tot en met 2016 werd deze prijs uitgereikt onder de naam Media Ukkie Award.

Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren en belonen van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren.

» Meer over de Gouden Guppy

Eerdere edities van de Media Ukkie Dagen

Van 6 t/m 13 april 2018 stonden de Media Ukkie Dagen in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’ De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. 

» Om ouders en opvoeders te ondersteunen bij de mediaopvoeding lanceerde Mediawijzer.net het Digi ABCD voor ukkies
» Download het Iene Miene Media 2018 onderzoek
» Lees het uitgebreide verslag