Media Ukkie Dagen

Met de Media Ukkie Dagen vraagt Netwerk Mediawijsheid jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs.

Save the date: de tiende editie van de Media Ukkie Dagen vindt plaats van 26 maart tot en met 2 april 2021.

Kijk op mediaukkiedagen.nl voor het laatste nieuws.

Terugblik #MUD20 – Boek, site, app: samen spelen op het web

Logo Media Ukkie Dagen 2020Van vrijdag 27 maart tot en met vrijdag 3 april 2020 vond de negende editie van de Media Ukkie Dagen plaats. Ouders en opvoeders konden de campagne online vanuit huis volgen. De campagne viel in een ongewone tijd en in veel jonge gezinnen werd er flink gebruikgemaakt van media.

Tijdens de #MUD20 werden zeven herkenbare vragen over opvoeden met media beantwoord. Opvoeders kregen tips en tools om samen met hun kind leuk én veilig aan de slag te gaan met media. Het thema was daarom: ‘Boek, site, app: samen spelen op het web’.

Ook werd er nieuw onderzoek gepresenteerd naar het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen. Daaruit bleek onder meer dat gemiddeld driekwart van de ouders worstelt met de mediaopvoeding van hun jonge kind. En dat jonge kinderen in coronatijd gemiddeld 2,5 uur besteedden aan beeldschermmedia – bijna een uur meer dan normaal.

» De hoogtepunten van de campagne op een rij
» Bekijk de resultaten van het Iene Miene Media-onderzoek én het aanvullende flitsonderzoek in coronatijd
» Na de #MUD20 verder met media & opvoeding? Verwijs ouders en opvoeders naar de zeven herkenbare opvoedvragen

De MediaDiamant: wegwijzer in mediaopvoeding

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. De MediaDiamant helpt hierbij, met onder andere specifieke tips voor ouders en opvoeders van jonge kinderen. Benieuwd hoe andere professionals de MediaDiamant inzetten? Lees de blogserie

Over de Media Ukkie Dagen

Netwerk Mediawijsheid heeft tot doel om de mediawijsheid in Nederland te bevorderen. Tijdens de Media Ukkie Dagen ligt de focus op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en (professionele) opvoeders. Met de campagne wil Netwerk Mediawijsheid hen bewust maken van de vele kennis die er al is op het gebied van mediaopvoeding. Zij wil concrete handvatten bieden om hier thuis mee aan de slag te gaan.

Ieder jaar spelen de netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid, zoals mediacoaches, CJG’s, kinderdagverblijven en bibliotheken, een belangrijke rol in de campagne. Zij organiseren activiteiten en dragen gezamenlijk de campagneboodschap uit.

Gouden GuppyRol van mediamakers

De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor de beste peuter- & kleuterapp (0-6 jaar) en onderdeel van de Cinekid Media Awards. De Gouden Guppy is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid om makers van goede en kwalitatieve content voor jonge kinderen te belonen. Van 2012 tot en met 2016 werd deze prijs uitgereikt onder de naam Media Ukkie Award.

Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren en belonen van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren.

» Meer over de Gouden Guppy

Eerdere edities van de Media Ukkie Dagen

Van 6 t/m 13 april 2018 stonden de Media Ukkie Dagen in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’ De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. 

» Om ouders en opvoeders te ondersteunen bij de mediaopvoeding lanceerde Mediawijzer.net het Digi ABCD voor ukkies
» Download het Iene Miene Media 2018 onderzoek
» Lees het uitgebreide verslag