×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 18 juli 2011 | 271x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Media monopoly – Wie bezit ons nieuws?

“Nieuws is niet objectief, iemand heeft besloten welke headlines u de hele dag krijgt voorgeschoteld,” aldus journalist Mathilde Sanders. Zij gelooft dat wie het nieuws betaalt het ook bepaalt. Met haar project Media monopoly wil ze onderzoeken wie het nieuws bezit. Wie heeft het grootste belang bij het nieuws? Zijn dat journalisten, krantenuitgevers of juist consumenten en adverteerders?

Onderzoek
Sanders zal in kaart brengen wie welk percentage van de belangrijkste Nederlandse kranten en persbureaus bezit. Daarna zal zij (proberen) het gesprek aan te gaan met de belangrijkste eigenaren van het nieuws. Sanders wil de belangrijkste grootaandeelhouders van krantenuitgevers interviewen, zoals de familie Van Thillo (de Volkskrant, Trouw, Het Parool), de familie Van Puijenbroek (NRC, Telegraaf) en Van der Vorm (Het Financieele Dagblad). Ook de de eigenaren van de persbureaus ANP en Novum zullen worden benaderd. “Deze aandeelhouders komen opvallend weinig in het nieuws. Ze worden door krantenjournalisten zelden ondervraagd over de journalistieke inhoud van de producten van de mediaondernemingen die zij bezitten. Jammer, want zij hebben een meer dan gemiddeld ‘belang’ in het nieuws,” aldus Sanders.

Over Mathilde Sanders
Mathilde Sanders (36) is een bloggende journalist en freelance tekstschrijver. Als UvA-politicoloog deed Mathilde in 2000 de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek (PDOJ) aan de Erasmus Universiteit. Daarna begon haar journalistieke loopbaan bij Het Financieele Dagblad en de Volkskrant.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.