×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 28 november 2013 | 233x bekeken | Leestijd: 2 minuten

13-jarige Martijn gaat achter de schermen bij televisie

In het kader van de Week van de Mediawijsheid heeft de 13-jarige Martijn speciaal voor Mediawijzer.net een blog geschreven over televisie maken. Op MAR3, een website voor en door jongeren, geeft Martijn samen met jongeren uit heel Nederland een kijkje achter de schermen in de mediawereld en televisieprogramma’s.

Tegenwoordig wordt er door kinderen en jongeren steeds meer gebruikt gemaakt van media. Van televisie tot sociale media. Dagelijks kijk je naar allerlei verschillende televisieprogramma’s, zonder dat je er eigenlijk veel vanaf weet! Je realiseert je niet hoeveel mensen ergens in een studio aan het werk zijn om voor joú dat programma te maken. Terwijl jij gewoon rustig op je bank tv aan het kijken bent, wordt er ergens gestreden om een deadline te halen, de juiste camera op de juiste plek te hebben op het goede moment, om alles te laten kloppen en voor jou een mooi en leuk tv-programma in elkaar te zetten.

Ik ben Martijn en ik ben gevraagd om een hierover een blog te schrijven, omdat ik graag meer jongeren er bewust van wil maken wat er achter de schermen van een tv-programma allemaal gebeurt!

Kijkje achter de schermen via de website MAR3
CamerapietWeinig jongeren weten hoe het achter de schermen bij een omroep of tv-programma aan toe gaat. Daarom heb ik samen met andere jongeren uit heel Nederland de website MAR3.nl opgezet, waarmee we jongeren wijs willen maken over de media. Door middel van een taakverdeling zijn we allemaal druk bezig met de website. We laten je stap voor stap zien hoe een tv-programma gemaakt wordt. Van de voorbereiding van een programma tot hoe een programma geld verdient, je vindt het er allemaal!
Voor jou nemen we bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen bij een live tv-programma. Zo zijn we in de studio’s van Omroep Gelderland geweest en hebben we een kijkje genomen bij het populaire programma onder jongeren: ZAPPLive. Maar ook laten we bijvoorbeeld zien hoe het er aan toe gaat met de intocht van Sinterklaas en het Sinterklaasjournaal. Wat veel mensen niet weten is dat Sinterklaas eigenlijk al langer in Nederland is dan vanaf de intocht. Op vrijdag, wanneer alle kinderen op school zitten, komt Sinterklaas al aan. Dan word de hele intocht namelijk geoefend.

Een reportage achter de schermen bij Omroep Gelderland.

Er komt veel bij kijken
Door de bezoeken aan tv-programma’s heb ik geleerd dat het allemaal niet zo simpel en vanzelfsprekend is als het lijkt! Er zijn bijvoorbeeld al ontzettend veel mensen druk met één uitzending. In de regie is het een drukte met iedereen die door elkaar schreeuwt. Iemand geeft de presentatoren aanwijzingen via oortjes die ze in hebben. Een ander heeft contact met de cameramannen en geeft ze opdrachten. En weer iemand anders schakelt naar het shot zoals de regisseur dat wil. En dan zijn er ook nog eens allemaal mensen bezig met het geluid en het licht én zijn er ook nog veel mensen aanwezig op de studiovloer. Zij zorgen ervoor dat alles goed verloopt en ruimen bijvoorbeeld rotzooi op en zorgen voor microfoons en drinken.

Dit zie je allemaal pas als je in een tv-studio staat. Wanneer je thuis bent heb je géén idee wat er zich allemaal afspeelt daar. En dat is nou het mooie van de magie van televisie, vind ik!

[Noot van de redactie: MAR3.nl is niet meer beschikbaar]

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.