LVB’ers hebben recht op een leuk online leven – jouw handtekening telt!

donderdag 17 oktober 2019

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2018 publiceerde Netwerk Mediawijsheid het onderzoek ‘Mediawijsheid bij kinderen met een LVB, een verkenning naar ervaringen in de praktijk‘. Een van de belangrijkste resultaten uit dit onderzoek was dat licht verstandelijk beperkte jeugd vaker slachtoffer is van (shame) sexting, grooming en cyberpesten en dat niet alle zorginstellingen een goed beleid hebben om met dergelijke problematiek om te gaan. Maar een leven zonder internet is geen optie in deze digitale wereld. Digitale media bieden talloze kansen. Apps, filmpjes en sociale media bieden deze groep jongeren plezier, creativiteit, contact én meer regie over het eigen leven. Daarom stimuleert Netwerk Mediawijsheid zorginstellingen en ondersteuners om aan de slag te gaan met mediawijsheid.

In dit artikel blikken we terug op het eerste jaar van het actieprogramma en vragen we nogmaals aandacht voor het belang van mediawijsheid in de zorg. Jouw handtekening maakt het verschil!

Naar aanleiding van het onderzoek in 2018 is Netwerk Mediawijsheid gestart met het Mediawijsheidmanifest om samen met zorgorganisaties, beroepsprofessionals en andere betrokkenen een vuist te maken en ons samen hard te maken voor meer aandacht voor mediawijsheid in de zorg. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ook mensen met een beperking bewust, kritisch, actief en veilig deel kunnen nemen aan onze mediasamenleving. Doe je mee?

Al 400+ ondertekeningen

Een jaar later loopt het manifest nog steeds en zijn er ruim 400 individuele ondertekenaars en 6 grote zorginstanties die het manifest ondersteunen. Op 9 november reikt Netwerk Mediawijsheid het manifest voorafgaand aan de Special Media Awards uit aan Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken. Vind jij ook dat media er gewoon bij horen? Dat online veiligheid voorop moet staan? En dat ondersteuning op maat essentieel is? Laat je stem horen.

Individueel ondertekenen

Wil je het manifest onderschrijven als individuele zorgprofessional, mediacoach of als familielid van een jongere of volwassene met een (licht) verstandelijke beperking? Dan kun je het manifest online ondertekenen. Het is ook mogelijk om het manifest anoniem te ondertekenen. Je gegevens worden dan niet op de website vermeld, maar je kunt het initiatief toch steunen.

Als organisatie steunen met logo

Ook kun je het manifest ondersteunen als zorginstelling. De grotere zorginstellingen Amerpoort, Aveleijn, ’s Heeren Loo, Prisma, Reik en MeeNL gingen je al voor. Ook het Mediawijsheidmanifest ondertekenen namens jouw zorginstelling en met logo vermeld worden? Mail naar [email protected].

Het programma in actie: dit gebeurt er in het netwerk

Het onderzoek en het manifest waren een startsein van Netwerk Mediawijsheid om initiatieven en acties te starten om zo het belang van mediawijsheid in de gehandicaptenzorg op de kaart te zetten. Het netwerk heeft sindsdien niet stilgezeten. Een greep uit de activiteiten:

Special Media Awards

Tijdens de Week van de Mediawijsheid op zaterdag 9 november worden de Special Media Awards uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Beeld en Geluid. De Special Media Awards zijn dé awards voor mediamakers met een verstandelijke beperking. Deelnemers maken kans op een prachtige award en een workshop van YouTube.

De Special Media Awards zijn een initiatief van Amerpoort. Er wordt samengewerkt met verschillende mediacoaches van verschillende zorgorganisaties in Nederland. Netwerk Mediawijsheid is als partner aan het initiatief verbonden. De uitreiking is voor betrokkenen en op uitnodiging.

Startgids voor zorgprofessionals

Gelijk aan de slag met mediawijsheid in de gehandicaptenzorg? Lees de nieuwe uitgave ‘Online met een licht verstandelijke beperking? De startgids voor een leuk en veilig online leven’. Zorgprofessionals Janine van Loenen (MEE), Hessel Rienstra (‘s Heeren Loo), Linda Vergouwen-Vermaire (Gors) en Angeline Zwiers (Ambiq) geven je in deze uitgave een kickstart met 5 tips voor meer mediawijsheid in jouw organisatie.

Challenge Nederland Mediawijs 2019

Netwerk Mediawijsheid organiseert jaarlijks een stimuleringsregeling. Dit jaar is er opnieuw voor gekozen om de regeling als een challenge vorm te geven. Netwerkpartners werden uitgedaagd om op innovatieve wijze (ondersteuners van) kwetsbare mensen mediawijzer te maken. Op 10 oktober, tijdens de Dutch Media Week, zijn de winnaars bekend gemaakt. De Media Challenge (MEE, Pluryn, Windesheim (opleiding Expertcoach Mediaopvoeding) & Bibliotheek Eindhoven) en de Steffie Assistent (Leer Zelf Online en DialogueTrainer) zijn beiden beloond met een bijdrage uit het beschikbare bedrag van 25.000 euro om het idee te gaan realiseren.

Al met al is er een goede start gemaakt om ook jongeren met een verstandelijke beperking beter te ondersteunen in hun mediawijsheid, maar we zijn er nog lang niet. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ook mensen met een beperking bewust, kritisch, actief en veilig deel kunnen nemen aan onze mediasamenleving. Help jij ons mee? Onderteken dan nu het Mediawijsheidmanifest.

Tip ons: Ben jij binnen je zorginstelling actief bezig met mediawijsheid of heb je een leuk idee voor een nieuw initiatief? Laat het ons weten via [email protected].


Meer mediawijsheid voor LVB:

» Smartphone kan ook een zegen zijn voor kwetsbare kinderen
» #MediaDiamant & LVB: “Spelenderwijs leren werkt beter dan ‘dit moet je niet doen’”
» Zorg en welzijn: je hoeft het mediawijze wiel niet opnieuw uit te vinden

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.