×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 28 juni 2013 | 20x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Lunchsessie MPJC 2013: Mediawijzer, zijn mediamakers wel goed wijs?

Tijdens het Mediapark Jaarcongres hebben meerdere lunchsessies plaats gevonden om verdieping te geven op uiteenlopende mediathema’. Er waren sessies met onderwerpen zoals; van creatief concept naar een online bedrijf, van big data naar inzicht, HbbTV en een meet en greet met keynote spreker Matt Danzico. Dit is het verslag van Mediawijzer, zijn mediamakers wel goed wijs?

Mediawijsheid. Wat is dat nou eigenlijk? Marc Adriani (voorzitter van BNN) gaf tijdens zijn keynote op het MPJC al aan dat het begrip voor hem als programmamaker vraagtekens oproept. Tijdens de lunchsessie van Mediawijzer.net werd onder leiding van Sipke Jan Bousema verder gepraat over dit thema. Wat is mediawijsheid? Hoe belangrijk is mediaopvoeding en welke verantwoordelijkheid hebben mediamakers?

Mediawijsheid
“Mediawijsheid staat voor het actief en bewust omgaan met media’.” Sinds de Raad voor Cultuur in 2005 het begrip introduceerde is er veel gebeurd, vertelt Mary Berkhout van Mediawijzer.net aan het begin van de lunchsessie. Met name de verschillende social media hebben veel veranderd. Het belang van kennis over media is dan ook steeds groter geworden. Als expertisecentrum werkt Mediawijzer.net samen met meer dan 850 netwerkpartners aan de opbouw van een stevige kennisbasis op het gebied van mediawijsheid door middel van het verspreiden van informatie, onderzoek en projecten van samenwerkende partners. Om iedereen die met mediawijsheid aan de slag gaat praktische handvatten te bieden, ontwikkelde Mediawijzer.net recent een Competentiemodel Mediawijsheid met 10 competenties.

Mediaopvoeding
Natascha Notten van de Radboud Universiteit Nijmegen geeft tijdens de lunchsessie inzicht in de impact van media op opgroeiende kinderen en het belang van opvoeding op dit gebied. Uit de cijfers blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met jongeren uit andere Europese landen redelijk mediavaardig zijn en dat ze in verhouding minder risicogedrag vertonen. De sociologe benadrukt wel dat er groepen zijn die extra kwetsbaar zijn en die dus meer begeleiding nodig hebben. Verder is het belangrijk je te realiseren dat het puberbrein nog volop in ontwikkeling is en dat ondoordacht gedrag en experimenteren bij deze fase horen.

Verantwoordelijkheid mediamakers
Aan de hand van het programma De School wordt met de aanwezigen nog verder gepraat over de verantwoordelijkheid van programmamakers. De documentairereeks van BNN over 4 Havo wordt op dit moment opgenomen en wil inzicht geven in de dagelijkse gang van zaken op middelbare scholen. Marc Adriani legt uit welk proces er aan het draaien vooraf is gegaan. Zo zijn er informatiebijeenkomsten georganiseerd en wordt er in samenspraak met psychologen en pedagogen vastgesteld of de jongeren stevig genoeg in hun schoenen staan om aan het programma deel te nemen. Ook hebben ouders, scholieren en leraren zeggenschap over wat er wel en niet uitgezonden wordt. Zijn jongeren in staat de impact van deelname aan een project als De School in te schatten? Tijdens de lunchbijeenkomst lopen de meningen uit een. Het project levert duidelijk voldoende stof op tot interessante discussies over dit thema.

Verder praten?
Drie kwartier was te kort voor onze lunchsessie, de discussie liep door terwijl het plenaire programma al weer begonnen was. Mediawijzer.net wil de discussie over de verantwoordelijkheid van mediamakers dan ook graag nog eens wat langer en dieper voeren. Bovendien zullen we de komende periode onderzoek gaan doen naar de impact van TV op sociale media.

Mocht je het leuk vinden om als mediamaker (of andere geïnteresseerde) een expertsessie hierover bij te wonen of later meer informatie te ontvangen, neem dan contact op met projectleider Floortje Jansen (fjansen@beeldengeluid).

Meer informatie
Wil je meer lezen over de presentatie van Marc Adriani over BNN en De School?
Lees hier het verslag en bekijk ook de videoregistratie van zijn presentatie

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.