×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 27 november 2013 | 12x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Tijdens de #WvdM13 leren over online privacy met MOOCjemee

Hoe houden we docenten van het ROC en mediacoaches bij bibliotheken eenvoudig up-to-date over ontwikkelingen rondom nieuwe media? Het was de eerste stap naar het uiteindelijke idee van MOOCjemee; een Massive Open Online Course (MOOC) over het onderwerp online privacy gedurende de Week van de Mediawijsheid 2013.

ROC West-Brabant, Cubiss en It-Workz komen met de eerste Nederlandse MOOC die niet door een universiteit is ontwikkeld. Een primeur waar we erg trots op zijn. Begin dit jaar sloegen we de handen ineen om een serie online courses te ontwikkelen rondom het onderwerp mediawijsheid. De courses zijn in eerste instantie bedoeld om docenten van het ROC en mediacoaches eenvoudig up-to-date te houden van ontwikkelingen rondom nieuwe media en daaraan gerelateerde onderwerpen. Daarnaast zijn de MOOC’s uiteraard voor iedereen die mediawijs wilt blijven, te volgen.

Eerste thema tijdens de Week van de Mediawijsheid 2013: online privacy
Online privacy is het onderwerp dat tijdens deze eerste MOOC centraal staat. Deelnemers aan de MOOC kunnen gedurende de Week van de Mediawijsheid (van 22 tot en met 29 november) dagelijks een online sessie volgen op een moment en plaats naar eigen keuze. Zo ervaren zij of het een leermiddel is waarmee zij uit de voeten kunnen.

Inmiddels kunnen we vertellen dat het onderwerp online privacy goed aanslaat. Er zijn ruim 220 aanmeldingen binnen gekomen bestaande uit deelnemers uit het onderwijs, uit de bibliotheken, zelfstandigen en zelfs enkele Vlaamse deelnemers. De dagen worden zeer goed bekeken en wat wij zelf graag willen is dat er interactie ontstaat tussen de deelnemers onderling. En dat gebeurt.

Donderdag is er van 15:00 tot 16:00 uur nog een Twitterchat waar je vragen kan stellen aan experts over het thema online privacy. Je kunt het gesprek volgen via @moocjemee en de hashtag #moocmeeOP. Op de laatste dag van de Week van de Mediawijsheid, vrijdag 29 november, is er een offline ontmoeting in Zoetermeer bij de Verdieping (Kennisnet). Internetspecialist uit België Clo Willaerts (@bnox) zal dan ook een presentatie geven.

MOOC als leermiddel van deze tijd
Steeds meer universiteiten omarmen MOOC’s als leermiddel van deze tijd. Gerenommeerde Amerikaanse universiteiten zoals Stanford en Harvard bieden de, gratis en voor iedereen toegankelijke, courses al enige jaren aan. Dit jaar volgden ook enkele Nederlandse universiteiten hun voorbeeld. De Universiteit van Amsterdam beet begin 2013 het spits af met de MOOC ‘Introduction to Communication Science’.

In 2014 volgt er vanuit ons nog een serie MOOC’s waarin andere onderwerpen rond het thema Mediawijsheid worden behandeld. De MOOC’s zijn breed toegankelijk; er is gekozen voor Nederlandstalige MOOC’s en iedereen kan deelnemen, ongeacht opleidingsniveau. Begin van 2014 zullen we natuurlijk bekend maken wanneer de eerst volgende MOOC naar buiten komt!

Ga voor meer informatie naar bnbibliotheek.nl/moocjemee of neem contact met mij op via [email protected].

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.