×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 13 januari 2011 | 266x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Leerlingen presteren beter met mobiele telefoon

De mobiele telefoon als lesmiddel kan in het basisonderwijs een belangrijke bijdrage leveren aan betere leerresultaten. Leerlingen beleven plezier aan mobiel leren en besteden daarom meer (vrije) tijd aan de leerstof. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar mobiel leren onder leerlingen van 8 tot 10 jaar van de Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam1. Kennisnet is enthousiast over deze bevindingen en heeft inmiddels verder onderzoek naar de effecten van mobiel leren ingesteld.

Experiment ‘Leren met je mobiel’
In het experiment ‘Leren met je mobiel’ kregen 75 kinderen van drie groepen 5 op verschillende manieren Engelse woordjes aangeleerd. De eerste groep kreeg les op school met behulp van een lesbrief. De tweede groep leerde op school én met behulp van een mobiel met multimediaal lesmateriaal in dierentuin Blijdorp. De derde groep mocht daarna de mobiel ook mee naar huis nemen.

Kinderen besteden meer tijd aan leren
Het onderzoek laat zien dat de Engelse woordenschat van kinderen die thuis een mobiele telefoon tot hun beschikking hadden meer toenam dan van kinderen zonder mobiel. Leerlingen met een mobiele telefoon besteedden méér tijd aan de lesstof en presteerden hierdoor opvallend beter. Ook waren leerlingen, leraren en ouders na afloop van experiment positief gestemd, zowel over het gebruik van ict als over de mobiel. Hieruit blijkt opnieuw dat het zinvol is leermiddelen in te zetten die aansluiten bij de interesse en belevingswereld van leerlingen.

Meer onderzoek is nodig naar de effecten van mobiel leren voor het onderwijs. Om ict succesvol in te zetten, moeten scholen aan een aantal voorwaarden voldoen. Professionalisering van leraren is van belang, maar ook zaken als visie-ontwikkeling en een centraal ict beleid, inclusief financieel beleid.

Informeel leren
Het idee dat school de enige plek is waar kinderen leren is aan het veranderen. Onderzoek laat zien dat kinderen buiten schooltijd steeds meer leren. Dit is in overeenstemming met de visie dat kennis het beste door een leerling zelf wordt geconstrueerd in een voor hem zinvolle situatie. Scholen zijn traditioneel niet ingesteld op dit ‘informele leren’.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.