×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 19 maart 2012 | 87x bekeken | Leestijd: 4 minuten

Leerlingen bedenken eigen antipestcampagne

Dertig leerlingen van Nederlandse, Duitse en Schotse scholen kwamen op 15 maart 2012 op CSG Willem de Zwijger in Schoonhoven bij elkaar om een antipestcampagne te bedenken. Het project maakt deel uit van een tweejarig internationaal project waarbij leerlingen nadenken over een veilige en aangename leef- en leeromgeving.

‘Kindness’ promoten
‘Deze dag en de campagne zijn bedoeld om ‘kindness’, oftewel vriendelijkheid te promoten,’ aldus Remco Pijpers van Mijn Kind Online, die aanwezig was om de dag te begeleiden. De leerlingen van CSG Willem de Zwijger, het Duitse Gymnasium Querfurt en het Schotse Kilchaimen Academy kwamen bij elkaar om een campagne te bedenken om leerlingen vreedzamer met elkaar om te laten gaan. Via enquêtes stelden de leerkrachten vast welke onderwerpen er bij de leerlingen leefden. Docent Rob Roos: “Uiteindelijk bleek dat zij vooral geïnteresseerd waren in de onderwerpen (online) pesten en vredig samenleven.”

Pesten van alle tijden
Teambegeleider Ben Geurtsen van CSG Willem de Zwijger: “Pesten is van alle tijden en we zien dat op deze school terug. Alleen verplaatst het zich nu ook naar de online omgeving. Leerlingen hebben toegang tot internet en nu ook via smartphones. Voor ons als school is er een belangrijke rol weggelegd om daarop in te springen. Maar het is wel lastig. Hoe ver ga je? In hoeverre kun je je er als school mee bemoeien als pestgedrag buiten de school plaatsvindt? We proberen het in elk geval bespreekbaar te maken en hulp te bieden waar het kan. Daarnaast hebben we op school duidelijke afspraken over mediagebruik. Zo mag in de klaslokalen niet worden gebeld. Op de gangen en elders in het gebouw wel. Het is toch een ontwikkeling die je niet tegenhoudt. Alleen duidelijke afspraken helpen. We moeten ons pestprotocol dus ook aanpassen aan nieuwe media.”

Ondanks dat pesten af en toe voorkomt, gaan alle Nederlandse leerlingen uit de groep met plezier naar school. Ze ervaren het als een leuke en veilig omgeving. Een Duitse leerkracht: “In Duitsland wil 80% van de leerlingen niet naar school. Dat heeft meer te maken met de ouderwetse lespraktijken in het land dan pesten. Maar een project als dit helpt ons bij het ontwikkelen van een aantrekkelijkere leef- en leeromgeving die we graag willen delen met andere scholen.”

Campagnes
De leerlingen zelf gingen deze dag enthousiast aan de slag. In de ochtend en middag leerden ze verschillende facetten van adverteren: de definitie, verschillende vormen van adverteren en de boodschap die wordt overgebracht. Door zelf een eigen campagne te bedenken leerden de leerlingen belangrijke vragen te stellen. Wie wil ik aanspreken? Welk communicatiemiddel zet ik daar voor in? Wat is het juiste moment om campagne te voeren? Waarom verspreid ik de boodschap en wat wil ik bereiken via de media?

Er werden 5 campagnes bedacht:

 • Een ‘Compliment Wall’ waarbij leerlingen complimenten voor een ander kunnen achterlaten op een poster, welke is voorzien van een qr-code met een verwijzing naar de schoolwebsite. Leerlingen krijgen op die manier een beter gevoel over zichzelf en elkaar.
 • LBP-armbandjes: Een mode-accesoire met inspirerende quotes om een positieve boodschap te verspreiden. Gebaseerd op Lance Armstrong’s LiveStrong-campagne. Om de armband werden allerlei activiteiten verzonnen om het idee te verspreiden, zoals monumenten in steden, een webshop, een virtuele armband op Facebook en een virale video.
 • Reclamevideo om bewustzijn te vergoten. De video moet aandacht besteden aan de pester, omdat die juist vaak zelf ook met problemen zit volgens de bedenkers.
 • SC Happy (School Council Happy): de leerlingen willen een begeleidingsteam op school instellen waar ideeën kunnen worden ingeschoten om een aangenamere leefomgeving te creëren. Deze teams delen de ideeën met elkaar om zo de doelgroepen te bereiken.
 • Tree of compliments: leerlingen kunnen complimenten over elkaar ophangen aan een zelfgemaakte boom in de school. Deze complimenten kunnen worden doorgezet op een Facebook-pagina. Door middel van een Facebook-app kunnen complimenten met smartphones worden gedeeld.Winnaar
  De jury, bestaande uit twee medewerkers van Pestweb.nl, koos uiteindelijk Tree of compliments als de winnaar. “We hebben deze als winnaar gekozen, omdat positiviteit wordt verspreid en omdat je met dit idee morgen al aan de slag kan.” De 5 ideeën worden gebundeld in een toolkit en voorgedragen aan makers van tv-programma SpangaS en de Europese Commissie. “Als SpangaS de ideeën goed genoeg vindt dan kunnen ze die gaan gebruiken in de uitzendingen. Daarnaast is het uiteindelijk de bedoeling om via de Europese Commissie een Europese campagne op te zetten,” aldus Remco Pijpers.

  Over het project
  De projectdag op CSG Willem de Zewijger maakt onderdeel uit van het tweejarige project ‘Strategies for living together peacefully’ binnen een Comenius Schoolpartnerschap. In een dergelijk schoolpartnerschap werken leerlingen en docenten van minimaal 3 scholen uit minimaal 3 landen samen aan een project. De projecten geven leerlingen en docenten in diverse landen de mogelijkheid om samen te werken aan een of meerdere onderwerpen waarvoor wederzijdse belangstelling bestaat. Deelnemende scholen ontvangen subsidie voor deelname aan het partnerschap.

  Meer informatie over Comenius Schoolpartnerschappen


  Winnaar: Tree of Compliments

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.