×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 1 februari 2011 | 4x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Laatste internetadressen vandaag verdeeld

Vorige week verscheen nog het bericht dat het slechts enkele weken zou duren voordat de laatste IPv4-internetadressen op zouden raken. Dat moment is eerder gekomen dan gedacht. Vandaag verdeelt de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) de vijf laatste blokken van ieder ruim 16 miljoen adressen onder de vijf Regionale Internet Registratie (RIR) instanties.

Internet niet uitgegroeid

Ieder apparaat dat wordt verbonden aan het internet heeft zijn eigen unieke adres: het ip-adres. Dat vandaag de laatste internetadressen worden verdeeld betekent niet dat het internet daarna niet meer kan uitbreiden. Het betreft namelijk de laatste IPv4-adressen. In de jaren ’80 is al aanstalten gemaakt om een nieuw internetprotocol te ontwikkelen, IPv6. Verwacht wordt dat de RIR nog tot de zomer 2011 de tijd heeft om de oudere adressen te verdelen onder internetproviders. Daarna zullen de eerste IPv6-adressen worden verdeeld.

Voor- en nadelen IPv6 internetadressen

Met de introductie van IPv6 gaan ook een paar voordelen gepaard. Er zijn onvoorstelbaar veel adressen beschikbaar. Bovendien zijn er een aantal verbeteringen in verband met de toepassingen van het hedendaagse internet, zoals video, mobiele toepassingen en social media. Het nadeel is dat de communicatie tussen IPv4 en IPv6 niet vlekkeloos verloopt. Het was namelijk de bedoeling dat bedrijven IPv6 meer zouden invoeren naast IPv4 aan het begin van de millenniumwisseling. Dit is niet voldoende gebeurd waardoor er wellicht een tweedeling ontstaat tussen IPv4 en IPv6-internet.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.