×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 24 juli 2013 | 490x bekeken | Leestijd: 4 minuten

Laat kinderen vaker lezen op een tablet

“Het is algemeen bekend dat kinderen na de zomervakantie een niveau gezakt zijn in lezen en rekenen. Scholen stimuleren ouders om hun kinderen in de vakantie te laten lezen of geven boekjes met sommen mee. Helaas worden nieuwe media nog veel te weinig hiervoor ingezet.

Digitale kinderboeken en educatieve apps
Over kinderen en nieuwe media is veel discussie. De Duitse onderzoeker Manfred Spitzer, auteur van het boek ‘Digitale dementie’, vindt het schadelijk als jonge kinderen met een scherm te maken krijgen. Voor volwassenen is het allang geaccepteerd dat zij de hele dag op hun smartphone of tablet kijken, 90-jarigen zijn in dit digitale tijdperk mentaal fitter dan ooit, maar als het om kinderen gaat maken we ons bezorgd. 

Spelen kinderen nog wel buiten? Is de computer of tablet niet schadelijk voor hun zenuwstelsel? Kunnen ze zich nog wel concentreren? Het antwoord is: Ja! Sommige kinderen kunnen zich met een digitaal boek op een tablet veel beter concentreren dan met een papieren boek. Een moeder vertelde: “Mijn zoon vond de boeken van De Grijze Jager leuk als ik ze voorlas, maar om zelf te lezen vond hij ze te dik. Op de tablet heeft hij niet in de gaten hoe dik het boek is en leest hij het zo uit.” 

Zo zijn er veel meer voorbeelden. Kinderen moeten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk dat ze verhalen lezen en intellectueel worden uitgedaagd. Nieuwe media kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Voor kinderen met een taalachterstand is de tablet heel geschikt, omdat beeld en geluid worden gecombineerd en het verhaal zo beter wordt begrepen. Ouders die slecht Nederlands spreken of zelf niet lezen, kunnen samen met hun kinderen digitale kinderboeken beluisteren. Educatieve games zijn uitermate geschikt voor kinderen met een leerachterstand. Ik zou bijna zeggen: het is kindermishandeling om kinderen die kans níét te bieden. 

iPad-school
Een deel van de aversie tegen tablets is wellicht te verklaren door het initiatief van O4NT (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd) om een Steve Jobsschool op te richten, ook wel de ‘iPad-school’ genoemd. Op deze scholen krijgen leerlingen vanaf 4 jaar een iPad en mogen grotendeels zelf bepalen wat en wanneer ze willen leren. Voor goed onderwijs zijn bevlogen leerkrachten nodig. Daarnaast zou niet de iPad centraal moeten staan, maar het zinvol gebruik van nieuwe media.

De discussie of tablets schadelijk zijn voor kinderen is jaren ’60-geklets. Toen was er angst voor de verderfelijke invloed van de televisie. Het lijkt me logisch dat urenlang naar een beeldscherm staren voor niemand gezond is, ook niet voor kinderen. Sommige ouderwetse middelen zoals papieren boeken, potlood en papier hebben hun waarde bewezen en zullen dat nog vele jaren doen. Ook mogen kinderen buiten spelen, in bomen klimmen, hutten bouwen, gaten in hun broek vallen en onder de modder thuiskomen. Voor mij is de discussie niet of/of, maar en/en. 

Voorlichting over gebruik van nieuwe media
Laten we dus ophouden met zinloze discussies en goede voorlichting gaan geven over het gebruik van nieuwe media. In veel gezinnen zijn tablets en smartphones aanwezig, ook in gezinnen waarin de ouders geen boeken lezen. De smartphone is vaak privé, maar de tablet wordt door het hele gezin gebruikt. Het grotere scherm is ideaal voor jongere kinderen. Helaas weten veel ouders niet dat er goede digitale kinderboeken en educatieve apps bestaan. Ik geef veel lezingen aan bibliothecarissen en leerkrachten, zodat zij ouders kunnen stimuleren deze middelen in te zetten. Laat kinderen met een leer- of taalachterstand deze zomer vaker lezen en leren op een tablet. Dan zijn ze na de zomervakantie een niveau gestegen in plaats van gezakt. 

Wat is het aanbod? 

  • De bibliotheek heeft de app Vakantiebieb ontwikkeld. Hierin staan e-boeken die in vakantieperiodes gratis te lezen zijn, ook voor niet-leden. Er zit ook een mooie selectie kinderboeken in. 
  • De App Store zijn veel goede digitale prentenboeken te vinden. Ouders kunnen deze samen met hun kinderen lezen. In de gratis app Timo en het toverstokje (dat mijn verhaal bevat) zit een voorleeswedstrijd. De app is ontwikkeld in het kader van Jaar van het voorlezen 2013. Ouders lezen het verhaal samen met hun kind voor of vervangen bijvoorbeeld de naam Timo door die van hun eigen kind. Lezen op een tablet doen kinderen vaak samen met hun ouders. Sommige apps kunnen kinderen ook zelfstandig beluisteren, zodat ze de tekst vaak kunnen horen en zo hun woordenschat vergroten. Daarnaast zijn er educatieve apps om rekenen en taal te oefenen, zoals de app Bru-taal. Deze app won onlangs de eerste prijs bij Meesterapp, een initiatief van het ministerie van Onderwijs en Wetenschap. En er zijn heel veel creatieve apps, waarbij kinderen leren fotograferen, tekenen, animeren, verhalen bedenken, etc. 
  • In de iBookstore zijn, naast gewone e-boeken, ook kinderboeken met geluid te vinden. Zoals leesboekjes waarin je de tekst kunt meelezen via oplichtende tekst. En er worden mooie informatieve kinderboeken aangeboden, met video, foto’s en animatie.”

Dit blog is een gastbijdrage van Rian Visser, kinderboekenschrijfster en leesbevorderaar.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.