×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 18 april 2011 | 2x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Kroes eist per direct afgeschermde profielen voor minderjarigen

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil dat alle sociale netwerken de profielen van minderjarigen standaard afschermen voor onbevoegden. Alleen mensen waarvan minderjarigen hebben aangegeven dat het contacten zijn mogen toegang hebben tot het profiel. Kroes wijst hierop naar aanleiding van cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt door de Europese Commissie.

Onbeschermde profielen risicovol
Uit de cijfers van de Europese Commissie blijkt dat van alle 9- tot 12-jarigen in 25 Europese landen Nederlandse kinderen het hoogste aantal profielen op het internet hebben. 70 procent van hen heeft een persoonlijke pagina op een sociale netwerksite. In de categorie 13- tot 16-jarigen heeft Nederland een van de hoogste scores met 87 procent. Een kwart van de jongeren heeft een openbaar profiel. Deze profielen zijn dus onbeschermd en te bekijken door iemand die geen directe vriend, familielid of kennis is. De EC wijst erop dat die minderjarigen extra risico’s lopen. ”Deze kinderen lopen risico’s en vormen een kwetsbare prooi voor stalkers en kinderlokkers”, aldus Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda). Veel jongeren staan niet stil bij wat ze allemaal op internet plaatsen. Telefoonnummers en adressen worden nog regelmatig vermeld. Ook statusupdates over waar kinderen zich op een bepaalde tijd bevinden kunnen gevaarlijk zijn.

Principes voor Veiliger Sociaal Netwerken
Kroes wil dat alle sociale netwerken per direct de profielen van minderjarigen afschermen. Bij het aanmaken van een profiel moet dit ook als standaard staan in gesteld. Die afspraken zijn al in 2009 gemaakt en vastgelegd in ‘Principes voor Veiliger Sociaal Netwerken’, waarbij bedrijven zichzelf enkele maatregelen oplegden. Echter, niet alle bedrijven hebben dit document ondertekend.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.