×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
zondag 30 mei 2010 | 28x bekeken | Leestijd: 1 minuut

KoppieCopy

KoppieCopy is er voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. In KoppieCopy krijg je als jongere zelf de gelegenheid om een voorlichtingsfilmpje over auteursrecht ‘bij elkaar te remixen’ voor leeftijdsgenoten. Je kunt daarvoor eigen materiaal gebruiken, maar ook film, video, muziek, foto’s van anderen gebruiken. Zo kun je reageren op de producties van anderen, en je eigen stem laten horen.

Waarom auteursrecht?
Je kunt vast spannendere zaken bedenken. Maar of je het nu wilt of niet, het is tegenwoordig eigenlijk onmogelijk om niet tegen vragen en soms zelfs problemen aan te lopen waarbij het auteursrecht om de hoek komt kijken. Jongeren worden wel de “let’s-mix-together-generation” genoemd. Downloaden, uploaden, uitwisselen, delen en hergebruiken van digitale content is voor jongeren de normaalste zaak van de wereld. Maar niet voor het auteursrecht. Juist daarom is het van groot belang dat je iets weet van hoe het auteursrecht werkt. En dat je in staat bent om zelf een mening te vormen over hoe het auteursrecht is geregeld. Per slot van rekening behoor jij tot de generatie die een grote stempel op de toekomst gaat drukken. Jouw mening telt.

Wat mag er wel?
KoppieCopy heeft als uitgangspunt de vraag: wat mag er, ondanks de strikte auteurswetgeving allemaal wel. Niet al het uploaden is illegaal. Niet al het (gratis) uitwisselen van filmpjes, muziek of foto’s is altijd maar verboden. Met KoppieCopy kom je veel te weten over wat niet mag, maar, misschien wel veel meer, wat er wel mag.

Hoe gaat dat in zijn werk?
Werken met KoppieCopy is eenvoudig. Met de bronnen en verwijzingen van KoppieCopy kun je zelf een voorlichtingsfilmpje maken over een of meerdere aspecten van het auteursrecht. De boodschap bepaal je zelf, maar we willen wel netjes volgens de regels spelen. Terwijl je zelf remixt leer je de basis van de wetgeving, en helpen we je om slim met auteursrecht om te gaan.

KoppieCopy The Remix is een uitbreiding op KoppieCopy. Er wordt onder meer een zelfstudiepakket geproduceerd voor leerkrachten en mediacoaches die zelfstandig met KoppieCopy aan de slag willen gaan, en een workshopformat uitgewerkt voor scholen die liever expertise van buiten binnenhalen. Zo ontstaat een twee sporenpad, dat wel nodig is. Want slim omgaan met auteursrecht is een vergeten component van mediawijs internetgebruik.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.