×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 19 april 2011 | 54x bekeken | Leestijd: 2 minuten

“Kleuters, gehandicapten en senioren zijn de winnaars van de digitale revolutie”

Futurist Marcel Bullinga stelt vast dat juist de allerjongste en alleroudste mediagebruikers bepalend zijn voor de wijze waarop de digitale revolutie zich verder ontwikkelt. Bovendien vervullen gehandicapten een cruciale rol. Zij zijn de winnaars van de digitale revolutie. Niet bepaald groepen die gehoord worden door mediamakers en –producenten. Deze conclusie is het resultaat van research en gesprekken door de Nederlandse futurist.In zijn internationale boek voorspelt Bullinga: “Bedrijven die hun producten ontwerpen voor peuters, gehandicapten en senioren gaan het dus maken. Touch screen technologie maakt het extreem gemakkelijk om met beeldschermen om te gaan. Simpelheid en eenvoud zijn de trefwoorden van de toekomst. Het mobieltje wordt een volstrekt onmisbare alleskunner, de afstandsbediening van het leven: paspoort, dating-instrument, product-checker, mensenzoeker, DNA-tester, betaalautomaat & geigerteller in één.”

Kleuters
Jongen, groep 6: “Ik leer Engels door een kat die je napraat op de iPad van mijn moeder. Want op onze school krijg ik nog geen Engels”. Bullinga: “Leren wordt een spel. Steeds vaker zal lesstof worden gegoten in de vorm van een game. De jeugd leert vroeger dan ooit en in hun eigen tijd, zonder te hoeven wachten op school of opvoeders. Het begrip ‘spelenderwijs leren’ krijgt een volstrekt nieuwe betekenis.”

Senioren
Man, 76 jaar: “Ik leer zingen, bijvoorbeeld het repertoire van een Slavenkoor, via YouTube. Daar heb ik geen zangleraar meer voor nodig.” Bullinga: “Het wordt steeds makkelijker om traditionele educatie te omzeilen en zelf te leren. Thuis leren heeft de toekomst en garandeert meer leefloopbestendig wonen. De nieuwe bejaardencentra zijn gevuld met touchscreens. Senioren leren achter de digitale geraniums… en genieten langer en meer dan ooit.”

Gehandicapten
Moeder: “Mijn autistische tienerzoon kan helemaal zichzelf zijn op msn. Hij voelt zich als een vis in het water en heeft contacten die vriendschappelijker en closer zijn dan offline. Waar hij moeite mee heeft doet er online niet toe.” Bullinga: “Je identiteit wordt steeds vaker online gemaakt en bepaald. Iemand kan online ongemerkt en bijna zonder het zelf te beseffen, sociale vaardigheden en leiderschap oefenen. Die eigenschappen kun je daarna gebruiken in de echte wereld met echte mensen. Fysieke en geestelijke handicaps zijn geen probleem: vooroordelen over o.a. handicaps beperken nauwelijks de communicatie met de buitenwereld. nline identitity is king. ”

Over Marcel Bullinga
Trendwatcher/Futurist Marcel Bullinga is directeur van het inspiratie- en innovatiebureau Futurecheck. Hij is spreker en dagvoorzitter over de toekomst & innovatie. Zijn internationale boek Welcome to the Future Cloud – De wereld in 2025 in 100 Voorspellingen is zojuist verschenen en biedt 100 revolutionaire voorspellingen over de wereld in 2025. Zie www.futurecheck.nl.

Korte samenvatting
Voor een korte samenvatting gaat u naar Welcome to the Future Cloud – De wereld in 2025 in 100 Voorspellingen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.