×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 26 november 2013 | 1264x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Kinderen WIJS de online wereld in

Mediawijzer.net lanceert samen met haar partners Vodafone, Mijn Kind Online en Digibewust het nieuwe magazine WIJS. WIJS richt zich op ouders en opvoeders van kinderen van 5-15 jaar en geeft hen deskundig advies op het gebied van mediaopvoeding. Je vindt er informatie over de kansen en valkuilen, interviews met jonge mediatalenten en een overzicht van de leukste apps voor het hele gezin. Daarnaast bevat het tips en tools, do’s en don’ts en checklists.

UPDATE: In 2019 is een nieuwe editie van WIJS magazine verschenen (ontwikkeld door VodafoneZiggo i.s.m. Mediawijsheid.nl/Netwerk Mediawijsheid en Veiliginternetten.nl/ECP). Lees hem hier of haal hem op bij de bibliotheek. Onderwijs- en opvoedorganisaties kunnen WIJS hier kosteloos bestellen zolang de voorraad strekt.

Over de beweegredenen om een magazine over mediawijsheid uit te brengen zeg Klaske de Jonge, Directeur Corporate Affairs & Strategy Vodafone Nederland: “Kinderen gebruiken steeds vaker smartphones, tablets en laptops. Ze zijn hier heel handig mee, maar moeten vaak nog leren er verantwoord en veilig mee om te gaan. Het is lastig voor ouders om toezicht te houden op wat kinderen online doen en meemaken. WIJS biedt handvatten om kinderen actief te begeleiden bij het gebruik van mobiele apparaten en ze wegwijs te maken in de online wereld.”

Media verrijken je leven
Het magazine is gelanceerd ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid 2013, dat dit jaar het thema ‘Media verrijken je leven’ heeft. In een interview vertelt Jiami (14) over haar beautyblog lifesplash.nl, waarmee ze in 2013 De Gouden @penstaart won voor beste website gemaakt door kinderen. “Een blog is zo leuk omdat ik dan tegelijkertijd kan schrijven, vormgeven, fotograferen , ondernemen en samenwerken met andere bedrijven.[…] Ik wil Lifesplash verder uitbouwen. Om ervan te kunnen leven, moet ik door blijven groeien en meer bezoekers en sponsoren krijgen.”

Ook de 14-jarige Puck ervaart media als een verrijking, hij programmeerde de app CatStacker (red, app is verwijderd) die inmiddels al meer dan 100.000 keer is gedownload: “Het gaat er bij programmeren om dat dat je je gedachtes moet kunnen omzetten in iets dat de computer begrijpt, dat vind ik er zo leuk aan. Het is een uitdaging om apps voor Apple, Android en Windows Phone te maken, want de taal is overal net weer anders.”

Veiligheid voorop
De 15-jarige Laura is winnares van The Voice Kids 2013 en vertelt: “Ik moet nadenken over wat ik online zet, even snel mijn mening geven kan me zomaar negatieve publiciteit opleveren. Ik heb wel klasgenoten die op Twitter schrijven hoe stom ze een leraar vinden. Dat zou ik nooit doen. Op mijn privé-Facebook ben ik ook voorzichtig. Een screenshot is zo gemaakt.” Laura is bij The Voice Kids gecoacht in het omgaan met sociale media. Ook Laura’s vader helpt haar actief bij het managen van haar online identiteit, een rol die eigenlijk alle ouders op zich zouden moeten nemen. In WIJS krijgen ze daarvoor tips, onder andere over het maken van afspraken, omgangsvormen op internet, overmatig gebruik van digitale media en het aangaan van online vriendschappen. Ook krijgen ouders handvatten om een gesprek met hun kind te beginnen.

Meer informatie
Je kunt magazine WIJS hier gratis verkrijgbaar downloaden. Bestel hier fysieke exemplaren.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.