Kind en media: het goede voorbeeld

maandag 23 januari 2017

Kind en media. Deze woorden leveren heel wat discussie op, maar hoe je er ook over denkt, het begint met opvoeden. En dat opvoeden bestaat – zeker bij jonge kinderen – voor een groot gedeelte uit ons voorbeeldgedrag. Hoe werkt dat en hoe zorg je dat je als ouder of professional het goede voorbeeld geeft? Sardes heeft onlangs de special Kind en media #hetbegintmetopvoeden uitgebracht waarin diverse experts (waaronder Peter Nikken, Remco Pijpers, Mary Berkhout en Denise Bontje) hun licht schijnen op dit thema.

Het goede voorbeeld

Het is zaterdagmorgen. Terwijl mijn drie jongens van 5, 4 en 2 jaar zich vermaken met klei en het bouwen van een nieuwe spoorbaan drink ik een kop koffie, lees ik de krant en check ik ondertussen op mijn telefoon mijn mail, WhatsApp en mijn sociale media-accounts. Ik schrik als ik merk waar ik mee bezig ben. Ik vind het zo belangrijk dat mijn kinderen niet alleen aan een scherm gekluisterd zitten, probeer ze het goede voorbeeld te geven… en nu doe ik het onbewust  zelf wel  weer. Kan gebeuren en gelukkig is dit soort momenten zeldzaam, maar toch.

Op een positieve manier omdraaien

Mediaopvoeding bestaat voor een groot gedeelte uit ons voorbeeldgedrag. Het betekent dus ook dat wij onszelf en elkaar eens goed in de ogen moeten kijken en bedenken hoe wij willen dat jonge kinderen met media opgroeien. Zet daarnaast ons eigen mediagebruik en in veel gevallen wijkt dat nogal af. Psychologie van de koude grond, maar ik vermoed dat daarin de angst zit als het gaat over kinderen en media. Zijn we niet bang dat ze worden zoals wij? Dat ze in het ergste geval een slaaf worden van de media? In bijeenkomsten voor ouders van jonge kinderen laten we ouders naar hun eigen mediagedrag kijken. Ja, ook ik ga dan met de billen bloot. Maar vervolgens kijken we ook hoe we het op een positieve manier kunnen omdraaien. Bewust met media omgaan betekent niet per se meer media gebruiken of juist helemaal geen media gebruiken. Het gaat juist om het opzoeken van die balans tussen online en offline activiteiten.

Overigens zijn het niet alleen de ouders die een rol spelen bij mediaopvoeding en het werken aan mediawijsheid. Het zijn juist al die volwassenen rond het kind die zich bewust moeten zijn van het mediagebruik in bijzijn van kinderen.

Laat het duidelijk zijn, we willen ouders en professionals niet overtuigen om kinderen aan de media brengen. We willen ze ook niet afschrikken. Het wel of niet gebruiken van media is een eigen keuze. Maar laat dat dan wel een bewuste zijn. We denken alleen wel dat professionals nog een stap verder kunnen gaan en we dagen ze uit om te onderzoeken hoe ze ook méér uit media kunnen halen. Daarmee zijn ze niet alleen een voorbeeld voor de kinderen, maar ook voor de ouders.

Wil je een gratis exemplaar van de Sardes special Kind en media #hetbegintmetopvoeden ontvangen? Mediawijzer.net geeft in totaal vijf exemplaren weg aan netwerkpartners -Update: wegens grote interesse is het niet meer mogelijk te mailen voor een weggeefexemplaar.- De betaalde special is ook te bestellen in de webshop van Sardes.

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.