×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 9 februari 2012 | 50x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Kijkwijzer onverminderd belangrijk voor ouders én kinderen

De bekendheid en het gebruik van Kijkwijzer door ouders blijven onverminderd op hoog niveau. Dit blijkt uit het monitoronderzoek dat bureau Intomart GfK in januari 2012 heeft uitgevoerd onder ouders met kinderen tot 16 jaar.

90% maakt gebruik van Kijkwijzer
Evenals bij eerdere onderzoeken, zegt meer dan 90% van de ouders gebruik te maken van Kijkwijzer bij het kiezen van bioscoopfilms, dvd’s en televisieprogramma’s. Ook vinden 9 op de 10 ouders de adviezen van Kijkwijzer betrouwbaar en is twee derde het altijd of vaak eens met de leeftijdsaanduidingen. De kleine groep die het bijna nooit eens is met de leeftijdsadviezen, vindt die meestal te hoog.

Regelmatig doelgroeponderzoek
Sinds de introductie in 2001 laat het NICAM regelmatig de bekendheid, het gebruik en de waardering van Kijkwijzer peilen onder de doelgroep: ouders met opgroeiende kinderen.  Vooral in de afgelopen jaren blijkt uit die onderzoeken dat Kijkwijzer sterk is ingeburgerd bij het Nederlandse publiek. Alle ouders vinden Kijkwijzer een zinvol systeem en de betekenis van de pictogrammen is bij vrijwel  alle ouders bekend. Het recente onderzoek bevestigt ook de mening van ouders dat zij vooral gewaarschuwd willen worden voor geweld en angstwekkende scènes in audiovisuele producties.

Voor Kijkwijzer informatie bij televisieprogramma’s maken ouders vooral gebruik van de pictogrammen in beeld bij aanvang van het programma. Daarnaast blijven ook de omroepbladen een belangrijke bron. Voor de Kijkwijzer classificaties van bioscoopfilms worden vooral de websites van bioscopen en online filmagenda’s geraadpleegd. Bij dvd’s kijkt men meestal naar de pictogrammen op de verpakking.

Kinderen weten waar Kijkwijzer voor staat
Het recentste onderzoek onder kinderen, in 2011 uitgevoerd door het Jeugdjournaal, laat ook opnieuw zien dat zij Kijkwijzer vaak als hulpmiddel gebruiken om selectief om te gaan met het media-aanbod. Bijna alle kinderen kennen Kijkwijzer en weten ook waarvoor het is bedoeld.

Kinderen van 9 tot 14 jaar gebruiken Kijkwijzer vooral als waarschuwing voor enge beelden (37%), seks (33%) en geweld (26%). Het zijn merendeels meisjes die Kijkwijzer op deze manier gebruiken. Het vermoeden dat Kijkwijzer bij kinderen eerder als een aanbeveling voor ‘verboden vruchten’ dan als waarschuwing werkt, wordt door het onderzoek gelogenstraft. Enkel een kleine groep, vooral oudere jongens, zegt Kijkwijzer als ‘aanbeveling’ te gebruiken.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.