×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 20 september 2013 | 7x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Kennisnet Twitterpanel: in gesprek over mediawijsheid

Op 17 september 2013 zat het Kennisnet Twitterpanel klaar om vragen te beantwoorden over mediawijsheid en veilig internetten. Een uur lang werd er door geïnteresseerden op Twitter via de hashtag #knpanel vragen gesteld. Ook kon iedereen via deze hashtag  de andere vragen en antwoorden van het panel volgen.

#knpanel

Het Twitterpanel in actie

5 vragen die tijdens het Twitterpanel werden gesteld
In het verslag van Kennisnet op Storify [update: Storify is opgeheven] lees je welke tweets er zoals voorbij kwamen. In dit artikel een selectie van de vragen en antwoorden op een rij.

  • Vraag van @miiir: Kunnen laaggeletterden via e-learning leren?

@brigtheeuwes: Jazeker! Biedt juist mogelijkheden om meer beeldend, visueel de stof aan te bieden of via concrete filmpjes.
@karinwinters: Sterker nog, heb het zelfs met analfabete cursisten gedaan, veel plaatjes. Geen keuzes laten maken dus structuur…en video natuurlijk.

  • Vraag van @schoobieb: Vanaf welke leeftijd kun je leerlingen zelf laten zoeken, zonder hulp?

@compie67: Ik laat het ze al doen vanaf groep 5, dus vanaf 8 jaar maar hier zitten wel ict-lessen aan vast.
@remcopijpers: Je kunt kinderen vanaf dat ze kunnen schrijven, laten zoeken in een veilige omgeving, zoals meestersipke.nl.

  • Vraag van @Machielaanraad: Hoe voorkom je dat juridische zaken, verzekering etc. je blokkeren om aan de slag te gaan met byod?

@tinekepauw: Onlangs is een gratis brochure over Bring Your Own Device (BYOD) verschenen met hoofdstuk over juridische aspecten.
@mickydevente: Je kunt ook contact zoeken met Arnoud Engelfriet. Hij is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht. Zijn blog is zeker een aanrader.

  • Vraag van @Raaphorst: wat moet je doen om je iPhone, Android, Win foon en desktop en tablet te beschermen tegen #NSA?

@mickydevente: Niet online gaan ;-). Maar kijk eens op @bitsoffreedom, zij komen op voor je vrijheid en privacy op internet. Zij hebben de Internetvrijheid Toolbox: sites, software en tips voor bescherming van internetvrijheid.
@ErnoMijland: Dat lijkt me eerlijk gezegd onmogelijk.
@mickydevente: Mij ook. Er is ook geen ‘goed’ antwoord. Begin bij het beschermen van je eigen gegevens.
@Raaphorst: Wij Nederlanders moeten ons niet laten bespioneren. Politiek moet deze praktijk opgeven. Hoor ik te weinig over.
@mickydevente: Ook dat. @bitsoffreedom is een van de partijen die zich er actief mee bezig houden. Ken je docu Panopticon over privacy in NL? Wat oud, maar nog steeds interessant.
En nog een tip van @DasMooijman: Er komen apps op de markt die hier op inspringen met encryptie mogelijkheden, zoals Wickr.

  • Vraag van @judith_meijer: Als leerkracht van gr 8 zou ik graag Twitter in de groep willen gebruiken. Wat zijn de voor- en nadelen?

@Sjaboepaan: Begin er zelf heel snel mee. Beleef en ervaar, daarna delen!
@Kennisnet: @startblokgroep7 twittert al 2 jaar in de klas. Hier een leuk artikel over de ervaringen.
@KarinWinters: Ik dacht dat je een bepaalde leeftijd moest hebben om te twitteren of is dat Facebook?

De vragen zorgden voor discussies bij het panel en ook online gingen Twitteraars er met elkaar over in gesprek. Zo kwamen we niet helemaal uit minimumleeftijd voor het gebruik van Twitter. Hier gaat Kennisnet nog onderzoek naar doen en er op hun website een artikel over plaatsen.

Twitterpanel

Hoe werkt het Twitterpanel?
Elke maand behandelt het Kennisnet Twitterpanel een uur lang een actueel thema dat speelt in het onderwijs. Dit zijn bijvoorbeeld thema’s als ‘mediawijsheid’ en ‘learning analytics’. Via de hashtag #knpanel kun jij jouw vragen over dit thema aan het panel stellen. Wanneer de volgende editie plaatsvindt wordt binnenkort bekend gemaakt.

Vragen over mediawijsheid kun je altijd stellen aan het netwerk in de community, in de reacties onder dit artikel, per mail of via bijvoorbeeld via @Mediawijzer.

Wat zijn jouw tips?
Heb jij toevoegingen op bovenstaande vragen? Wil je jouw tips delen? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.