×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 12 april 2011 | 7x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Kabinet wil illegaal downloaden verbieden

Als het aan staatssecretaris Fred Teeven van Justitie ligt komt er op korte termijn een verbod op het illegaal downloaden van bestanden. Dat schrijft Teeven in een brief aan de Tweede Kamer. Buma/Stemra en Stichting BREIN, beschermers van het auteursrecht, reageren enthousiast.

Schending van auteursrechten
Vooralsnog is het in Nederland niet verboden om illegale bestanden te downloaden. Er bestaat immers geen downloadverbod. Alleen het illegaal aanbieden van auteursrechterlijk beschermd materiaal is verboden. De muziek- en filmindustrie klaagt al jaren en steen en been over de auteursrechten die worden geschonden door mensen die illegaal downloaden. De inkomsten van artiesten, filmstudio’s en alle andere betrokkenen daalden de afgelopen jaren aanzienlijk. In Nederland leken alleen Buma/Stemra en Stichting Brein zich druk te maken om dit feit. Deze organisaties probeerden illegale contentproviders te bestrijden, maar na iedere organisatie die een halt werd toegeroepen staken als een ware Hydra twee nieuwe organisaties de kop weer op. Daar lijkt met Teeven’s downloadverbod een einde aan te komen.

Bits of Freedom
Bits of Freedom (BoF), de digitale burgerrechtenbeweging, ziet niets in het plan. Zo meldde directeur Ot van Daalen aan NU.nl: “Een downloadverbod is een heilloze weg. Consumenten worden door deze plannen in de onrechtmatige hoek gedrukt.”

“Wij zullen er alles aan doen om dit plan van tafel te krijgen. Nederland verdient een creatiever en slimmer beleid om muzikanten hun geld te geven zonder websites af te sluiten.”

Geen vervolging van consumenten
Volgens Teeven zal het downloadverbod zich niet direct richten op consumenten, maar de wetgeving moet het makkelijk maken om downloadsites uit de lucht te halen. Zo kunnen providers worden verplicht om websites met illegale content te blokkeren. Dit is dus een nieuwe stap, omdat voorheen alleen downloadsites werden aangepakt, voor zover mogelijk. Eerder werd bijvoorbeeld geprobeerd om de site The Pirate Bay aan te pakken. Een rechter oordeelde toen dat het blokkeren van downloadsites niet de taak is van de providers. Het nieuwe downloadverbod zou een nieuwe stap zijn.

Legale alternatieven
De laatste jaren hebben alternatieven zich wel aangediend, maar vingen bot doordat de toegang tot gratis illegale content makkelijker was. Een downloadverbod zal dergelijke initiatieven succesvoller gaan maken. Zo biedt Apple’s iTunes downloadbare muziek tegen betaling. Onlangs berichtte Mediawijzer.net nog over Ximon, een website waar in de komende drie jaar de gehele Nederlandse collectie aan films en series te downloaden moet zijn. De overheid is wel van mening dat er meer legaal aanbod moet zijn wil legaal downloaden een succes worden.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.