×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 7 mei 2013 | 294x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Jouw Stad in de Klas – over moeilijk bespreekbare onderwerpen en burgerschap

De makers van Jouw Stad in de Klas timmeren hard aan de weg om hun project een plek te geven in het Nederlandse onderwijs. Jouw Stad in de Klas is een project dat voortkomt uit de Mediawijzer Stimuleringsregeling 2012. Wij spraken met de makers. We vroegen hen naar hun visie en de obstakels die ze tegenkwamen bij de totstandkoming van het project.

Wat houdt het project Jouw Stad in de Klas in?
“Jouw Stad in de Klas is bedoeld als een interactieve toolkit waarin lespakketten worden aangeboden voor de doelgroep bestaande uit leerlingen van 10 tot en met 14 jaar. De lespakketten behandelen moeilijk bespreekbare (burgerschap) onderwerpen. Zoals homoseksualiteit, pesten en discriminatie. Door gebruik te maken van archiefbeeld van AT5 wordt het voor leerkrachten makkelijker het onderwerp neer te zetten en komt de discussie in de klas makkelijk op gang.

De toolkit is eenvoudig en gratis toegankelijk via de website en geschikt voor gebruik op het digibord. De lespakketten bestaan uit 4 lessen van elk een uur. Er wordt gebruikgemaakt van nieuwe- en social media om de lessen aantrekkelijk te maken en dichtbij de belevingswereld van de leerlingen te komen. Het doel is om leerlingen kritisch te laten kijken naar zichzelf, de media en de wereld om hen heen zodat ze uiteindelijk zelf een mening kunnen vormen. Maar ook dat ze respect kunnen hebben voor de mening van een ander.”

Welke obstakels zijn jullie tegengekomen tijdens de uitwerking van het project?
“De website is online en er staan inmiddels 4 lespakketten op. Ondanks het enthousiasme vanuit het onderwijs en ook andere partijen bleek het lastiger dan gedacht om sponsors te vinden voor de lespakketten. Wel hebben we goede aansluiting kunnen vinden bij het AT5 schooltv-programma Basta en bij De Vreedzame School. Met beide partijen zijn we inmiddels een samenwerking aangegaan. Ook externe sponsors beginnen nu vorm te krijgen. We merken ook dat ons project nog niet heel bekend is in de markt. Daar valt nog een slag te maken.”

Hoe bereiken jullie de doelgroep met Jouw Stad in de Klas?
“Momenteel bereiken we onze doelgroep met name via Basta Schooltv van AT5. Daarnaast haken we telkens in op de actualiteit. Bijvoorbeeld met het lespakket Pesten en 4 en 5 mei. We maken gebruik van social media, onder andere van AT5.”

Wat willen jullie bereiken met Jouw Stad in de Klas?
“Leerkrachten kunnen nu op een leuke, eenvoudige en interactieve manier voldoen aan hun inspanningsverplichting op het gebied van burgerschap. Wanneer er actuele onderwerpen spelen kunnen ze meteen gebruikmaken van een van de lespakketten. Op die manier kunnen ze de discussie in de klas begeleiden. Leerlingen leren kritisch met hun omgeving en met meningen om te gaan en om deze zelf te vormen.”

De mediasamenleving verandert razendsnel. Waar staan jullie over 5 jaar?
“Over 5 jaar willen we graag een belangrijke landelijke speler zijn op het gebied van lespakketten over burgerschap in combinatie met mediawijsheid.”

Kunnen geïnteresseerden je tenslotte nog ergens mee helpen?
“We kunnen hulp gebruiken bij het vergaren van meer bekendheid in het onderwijs. Twitter, Facebook en mail er dus graag op los! Als mensen hun hulp willen aanbieden dan kunnen ze altijd contact met ons opnemen door een mail te sturen naar┬á[email protected]

Meer informatie

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.